To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA

krzychu - 22-07-2020, 22:42

Tył prawie nie hamuje. Z tego co pamiętam D to są gładkie? Moim zdaniem na tył to nie ma znaczenia jaka firma. Możesz próbować szukać nacinanych. Najtańsze z Mikody (nacinane bez nawierceń) tylko moim zdaniem dość łatwo rdzewieją (szczególnie jak się mniej jeździ). Ja bym proponował poszukać klocki co mają blachę na styku z tłoczkiem (jak oryginalne) bo np. TRW ma gumę i moim zdaniem taka konstrukcja szybciej prowadzi do zastania się klocka wewnętrznego w jarzmie. Co w konsekwencji zmniejsza hamowanie tylnej osi.
Adam1999 - 23-07-2020, 16:13

Tak, to są gładkie. A jeśli chodzi o zużycie tarcz? Czy inwestując w takie EBC mogę liczyć na to, że dłużej na nich pojeżdżę?
krzychu - 23-07-2020, 16:25

Z moich doświadczeń wynika, że tylne to szybciej zerdzewieją lub doznadzą innych problemów zanim się zużyją... Chyba że pomykasz tak że ESP ciągle koryguję tor jazdy lub masz bardzo cięzką nogę...

Ja założyłem mikody nacinane, ale tylko dlatego żeby pasowały do przednich...

Adam1999 - 23-07-2020, 18:35

A jakie masz tarcze z przodu? Jeśli mogę wiedzieć.
krzychu - 23-07-2020, 22:07

Kupiłem komplet przód tyl od mikody nacinane (bez nawiertów). Całkiem nieźle się to spisywało, a cena atrakcyjna była.

Ale nie wiem czy jestem dobrym testerem. Zdarzało mi się pokrzywić tarcze, ale nigdy nie zużyłem klocków ani tarcz. Zawsze wymieniałem z innych powodów. W sumie najbliżej granicy wymiany były te mikody ale jak oddawałem tacie były akceptowalne, teraz widzę że ich sporo ubyło. Więc wygląda, że sporo zależy od stylu jazdy.

Grzechu2013VIII - 02-10-2020, 20:55
Temat postu: Wybór tarcz hamulcowych przód
Witam,

Chciałbym byście mi doradzili jakie kupić tarcze hamulcowe przód do Mitsubishi Lancer sedan z 2013 roku 1.6 MIVEC.
Obecnie przy hamowaniu drga mi kierownica i piszczą hamulce. Pewnie są krzywe, gdyż w ciepłe dni często myłem auto wraz z kołami (czarny lakier) i pewnie dlatego taki efekt, a być może gwałtowne hamowanie wystarczyło. Prawdopodobnie jakiś czas temu kupiłem słabej jakości firmy tarcze... Firmy nie pamiętam. Pewnie przydałyby się jakieś wentylowane.

Czekam na propozycję i opis dlaczego takie a nie inne. Dzięki ;)

Bizi78 - 02-10-2020, 23:47

Grzechu2013VIII, tutaj masz odpowiedni temat :wink: .
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33610&start=0

Edit.
Scaliłem 8) .

Hugo - 15-10-2020, 20:11

Grzechu2013VIII, teraz też masz wentylowane tarcze, pewnie chodzi Ci o nacinane i/lub nawiercane, ale takich nie kupuj. Prócz tego, że są droższe i ładnie wyglądają nie mają innych zalet. Poszukaj tarcz firmy Zimmermann, klocków też. A najpierw zapytaj o cenę nowych w ASO, może nie będą kosmicznie drogie.
tyku - 16-10-2020, 11:47

Hugo napisał/a:
pewnie chodzi Ci o nacinane i/lub nawiercane,

Hugo napisał/a:
ładnie wyglądają nie mają innych zalet

Czyżby :?: :shock:
Mają jedną zaletę, lepsze działanie hamulców, a już na pewno sprawiają, że układ hamulcowy staje się bardziej efektywny - to tak w skrócie.

HUGIO - 16-10-2020, 12:41

Z tego co ja kiedyś czytałem i się dowiadywałem, to nawiercane w dzisiejszych czasach już mają mniej sensu (ich celem był odprowadzanie gazów, a w dzisiejszych klockach już się nie wytwarzają). Nacinane "oczyszczają" część cierną klocka. Oczywiście mowa tu o zastosowaniach dla zwykłego auta, w sportowych może to wygląda inaczej.
tyku - 16-10-2020, 14:23

HUGIO, Najlepiej załóż taki zestaw i będziesz miał o czym pisać. :wink:
HUGIO - 16-10-2020, 14:56

tyku,
Mam nacinane na aucie teraz i względem wcześniej gładkich wydaje mi się, że hamują lepiej (albo przynajmniej głośniej :) ), ale te co mam teraz są innego producenta. Co do nawiercanych, to wiem tyle, co mi w sklepach mówili, czyli właśnie te otwory kiedyś służyły do odprowadzania gazów i w autach miejskich są zbędne, czy to prawda, to nie wiem, dlatego napisałem: Z tego co ja kiedyś czytałem i się dowiadywałem ;) . W każdym razie mogą zwiększać efektywność i mają jakieś zalety.

Dawid1111 - 08-11-2020, 21:04

Jakieś rady jeśli trzeszczy hamulec ?
hubus - 12-11-2020, 18:26

tyku napisał/a:
HUGIO, Najlepiej załóż taki zestaw i będziesz miał o czym pisać. :wink:

Jasne, na czuja jak typowy Janusz. Z naukowego puntku widzenia są nawet gorsze:
https://www.youtube.com/watch?v=78wbht355R8

tyku - 13-11-2020, 11:27

hubus napisał/a:
Jasne, na czuja jak typowy Janusz.

Jasne :D
hubus napisał/a: