To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

zimn - 22-05-2014, 09:21

styk jest niewielki sadzę ze po milimetrze szlifowania na każdym wahaczu wystarczy, dodatkowo jeżeli szlif będzie gładki bez ostrych przejść to naprężenia powinny się ładnie rozłożyć, pytanie tylko do bardziej doświadczonych użytkowników czy taki zabieg jest dopuszczalny
robertdg - 22-05-2014, 20:09

Nie wiem czy ktoś Cię upewni w tym zabiegu, gdyż jest to wahacz i ciezko przewidzieć jak jest wytworzony przez producenta
wlodek93 - 01-06-2014, 09:22

witam. ja mam problem w swoim galancie a mianowicie gdy jezdze po dolkach slysze metaliczny dzwiek w prawym przednim kole. i zastanawiam sie co to moze tak pukac? lacznik stabilizatora czy moze cos innego?
draco09 - 12-06-2014, 11:52

Wiem, że to bardzo ogólne pytanie i odpowiedzi na nie mogę być setki z uwagi na region itp. ale w jakim przedziale cenowym waszym zdaniem powinien znajdować się koszt wymiany dwóch drążków kierowniczych, dwóch końcówek kierowniczych, lewego przedniego wahacza (prosty) i dwóch gum stabilizatora - pytam o samą robociznę bez części.

Pozdrawiam

abdul - 16-06-2014, 21:00

Wymienial ktos sworzen wahacza gornego samemu? Trzeba wyciagac caly wahacz i wyciskac sworzen czy wystarczy wybic go mlotkiem? Nie wiem czy zabierac sie samemu za to czy lepiej oddac do mechanika? :roll:
fj_mike - 16-06-2014, 21:22

abdul napisał/a:
Trzeba wyciagac caly wahacz i wyciskac sworzen czy wystarczy wybic go mlotkiem?

Wyjmij cały, to tylko dwie nakrętki więcej. Dasz radę samemu.
W pierwszej kolejności ściągasz zabezpieczenie trzymające sworzeń.
Wybijasz stary i zakładasz nowy.
Zwróć uwagę na znaki, ten sworzeń nie chodzi we wszystkie kierunki, musi być zamontowany w odpowiedniej pozycji.

abdul - 16-06-2014, 21:43

fj_mike, podziekowal :wink:
awas - 16-06-2014, 21:58

Witam.
Zacznę od tego że nie jestem mechanikiem i w samochodzie wymieniam co najwyżej żarówki i filtry więc proszę o wyrozumiałość.
Galanta mam od 4 miesięcy i denerwuje mnie stukanie/szorowanie/trzaski (bo ciężko to określić) przy hamowaniu na skręconych kołach. Jeden mechanik wymienił mi sporo rzeczy na dzień dobry (tarcze/klocki, łożysko przedniego prawego koła, wszystkie amortyzatory i jakieś tuleje czy sworznie wahaczy czy jakoś tak). Na prostej drodze na nierównościach jest cicho ale jak dojeżdżam pod dom to zawsze słyszę to strzelanie (a żeby wjechać w bramę muszę wykonać dość szybko coś na kształt S zwalniając od ok 30 do 0km/h). Może to przeguby :?: ale przy jeździe bez hamowania na skręconych kołach nic nie stuka.
Co sugerujecie?

fj_mike - 17-06-2014, 22:22

awas, dobrze by było wiedzieć co dokładnie tobie wymienił. Mogą być winne sworznie wahaczy.
fergul11 - 07-07-2014, 21:46

Kolega Owczar który zredagował pierwszy post w temacie z tym RB to chyba nie poprawi już zdjęć które przestały działać ?
Czy ktoś z kolegów poratowałby rysunkiem z wymiarami (jak ustawić ) wahacz górny ,aby nie skręcać na opuszczonym aucie tylko na sucho przed montażem .
Ps: ta metoda sprawdziła mi się za pierwszym razem ! A rysunki poglądowe nie działają :(

robertdg - 08-07-2014, 06:52

fergul11, najszybciej zajrzeć do manuala 33.pdf strona 7
fergul11 - 08-07-2014, 11:40

Robercie , dzięki :)
tzn ,muszę go sobie zassać i poczytać .

[ Dodano: 12-07-2014, 14:54 ]
Chciałem zapytać jakich producentów są wahacze banany dostępne w Polsce (będę za kilka dni) , bo nie wiem czy kupić tu ?
W kilku sklepach pytałem i tak;
- delphi 140€
- blue print 135€ (oni tylko pakują w swoje pudełka)
- SRE ? coś tam ... też powyżej 130€
Z wyżej wymienionych dostałem zapewnienia że na pewno nie chińszczyzna .
Tak czy inaczej około 500zł.
Czy w Polsce też są takie ceny tych wahaczy ?

fj_mike - 16-07-2014, 11:53

fergul11, kup tanie chińczyki SH. Cena ok. sto parę złotych.
Jakość jest losowa. Może paść od razu po założeniu, może długo posłużyć.
Moje SH drugi rok służą bez problemu.
Jak masz fundusze to kup na zapas po jednym.
Do tego polecam kupić gumy osłaniające sworzeń Hyundai. Jeżeli osłona będzie uszkodzona, sworzeń moment dostanie luzu. Jak wymienisz na czas to posłuży ;)

fergul11 - 16-07-2014, 12:37

Dzięki za podpowiedzi :thumbright:
bialyjayz - 23-07-2014, 18:16

Po ostatnim przeglądzie, diagnosta stwierdził, że mam do wymiany końcówki drążków i tuleje wachaczy przednich. W sklepie za końcówki niby lepsze coś ok.35 zł za szt. a za tuleje Yamato jeśli mnie pamięc nie myli 30zl/szt.
W sumie 130 zł- jednak czy macie może jakieś sprawdzone części mogą być droższe jednak chciałbym zrobić to porządnie by chociaż 2-lata pojeździć bez kolejnej wymiany :)
I jeszcze pytanko... co prócz rzeczy które wyżej wymieniłem wypadałoby wymienić przy tej operacji? Proszę o wyrozumiałość :) nie jestem majstrem w dziedzinie mechaniki :P