Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Krzyzak - 14-01-2022, 15:08
zamontowałem piszczyki i od lat spokój (na allegro login antykuna albo jakoś tak) - a miałem nie tylko poprzegryzane różne rzeczy ale też np. chleb, ptaka czy gumowy klapek na kolektorze wydechowym
Marcino - 14-01-2022, 15:27
Co do kuny musz zerknąć bo w Vw grasowała, mam pogryziony lakier na słupku w galancie i moze i pod maską coś zrobiła.
Ale skoro Hubert pisze ze....
Hugo napisał/a: | Zwariowane obroty na zimnym silniku po wciśnięciu sprzęgła. Potrafiły szybować nawet na 2000 obr./min. Oszaleć można było. |
Dokładnie tak samo mam wiec pewnie gdzis jest coś na rzeczy
Bizi78 - 14-01-2022, 17:08
W TDi lubią przegryzać wężyk od podciśnienia.
jacek11 - 14-01-2022, 21:48
Hmm
Hugo - 15-01-2022, 08:22
Z tego co zauważyłem kuny uwielbiają wężyki i inne przewody w silnikach diesla szczególnie. Mi pierwszy raz w Galancie z 2 tygodnie temu dosłownie zjadła 30 cm wężyka gumowego od podciśnienia tempomatu. Zostały tylko strzępy wężyka na końcach, po reszcie wężyka ani śladu. Ja na kuny stosuję to i działa, ani śladu gryzoni pod maską: https://allegro.pl/oferta/mobil-medic-anty-kuna-spray-na-kuny-gryzonie-300ml-10736167974
MCo najmniej miesiąc po spryskaniu komory silnika jest spokój. Tylko radzę wstrzymać oddech podczas rozpylania, można się udusić, tak gryzie w gardle. W aucie nic nie śmierdzi.
Marcino - 17-01-2022, 09:10
U mnie tempomat działa, sprawedzalem w piatek jak byłem w Gdańsku. wiec raczej wezyki sa ok.
Jedynie co to powyzej 160km/h zaczyna wpadać w lekkie drgania, nie wiem może to kwestia wyważenia kół zimowych.
Generalnie przelotowa przyjemna na autostradzie to 120-130km jak dla mnie.
Marcino - 05-08-2022, 13:15
W koncu od stycznia coś zrobiłem przy galancie poza zamianą opon na letnie.
Raz go umyłem ale znowu zakurzony bo stał w garażu gdzie docinałem listwy przypodłogowe...
No dobra zmiana jest w lapach przednich, Hugo jak zwykle zrobił perfekcyjną robote i zamontowane zostały soczewki. W końcu przed autem nastała jasność.
jacek11 - 05-08-2022, 13:28
Jakie źródło światła zastosowałeś?
Marcino - 05-08-2022, 14:31
Soczewka pod H1 jest. Musze podjechać na stacje i to ustawić. Regulacja działa.
Marcino - 22-02-2023, 13:43
Zamotowany uniwersalny sterownik centralnego zamka - Modemix z allegro za 40zł.
Potwierdzam sterwanie w galancie jest masa. Zasilanie z pod bezpoecznika w kabinie z cenyralnego zamka. Jednak trzeba wpiąć sie bez rozcinania w drzwi pasażera kable (fioletowy i zielono niebieski chyba tam sią 3oło siebie we wtyku). Drzw kierowcy maja chyba dodatkowe zabezpieczenia albo blokadę i nie pozwalają zamykać/otwierać działa tylko jedna funkcja.
Ponieważ padła bateria w mierniku nie zrobiłem mrugania kierunkami.
Bedzie też montowany wzmaczniacz - chyba na scianie bocznej bagażnika i wleci tuba, dostałem kiedyś i lezy w garazu.
Nie działa też antena radia nie wiem gdzie szukać.
jacek11 - 22-02-2023, 15:31
Marcino napisał/a: | Nie działa też antena radia nie wiem gdzie szukać. |
Odkręć bacik, w jego miejsce włóż kawałek drutu, sprawdź jak działa. U mnie taki zabieg ożywił radio. Zmieniłem na jakiś znaleziony w garażu, i działa poprawnie.
Krzyzak - 23-02-2023, 09:13
Marcino napisał/a: | Nie działa też antena radia nie wiem gdzie szukać. | Tak samo jak kolega wyżej - ona się niszczy od warunków atmosferycznych i sprawdź z tym drutem a potem ew. możesz kupić jakieś uniwersalne anteny pasujące na ten gwint.
Marcino - 23-02-2023, 11:15
Bat jest nowy, sprawdzałem miernikiem i nie ma przejscia z gwintu bata do kabiny.... chyba ze coś źle robie.
jacek11 - 23-02-2023, 15:32
Nie masz po drodze jakiegoś wzmacniacza sygnału?
Marcino - 24-02-2023, 09:41
jacek11 napisał/a: | Nie masz po drodze jakiegoś wzmacniacza sygnału? |
Własnie nie, ale mam jakby dwa kable antenowe, ktoś chyba coś grzebał, moze jest wzmacniacz albo druga antena i padło zasilanie. W weeknd bede zagladał
|
|
|