To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

jacek11 - 12-07-2019, 23:56

Krzyzak napisał/a:
262 nie są wentylowane, widać po grubości (/10)

Stąd właśnie moje zdziwienie, że do dosyć ciężkiego auta policzono tak słabe hamulce. Dlatego też pytałem, o siły hamowania poszczególnych kół, bo to może być znaczące dla innych modeli Mitsu.
Zdaje się, że jednak nic się w tym temacie nie dowiemy, bo Krzysiu bardziej lubi zapach palonych klocków :P

Bzyk_R1 - 13-07-2019, 07:15

jacek11, coś jest na rzeczy bo od drugiej generacji zaczęli wkładać z tyłu tarczę 301mm chyba czyli większą jak z przodu. Niestety zmienili też średnicę bębna i nici ze swapu bo brak ręcznego wtedy też jest problemem.

Co do tej siły to jedynym problemem jest to że chłopaki na SKP nie mają rolek pod 4WD a nie uśmiecha mi się sprawdzać jednej osi i zarzynać napędy.

jacek11 - 13-07-2019, 11:34

No z pomiarem trochę kłopotu może być, skoro nie ma urządzenia.
Tarcza jak widzę, jest wymiarami taka sama jak w galancie. Idąc dalej, powinna pasować tarcza od MSW, która ma zdaje się 282mm/20. Wiem,że doskonale sprawdzają się w galantach, a do outka jeszcze lepiej, bo nie musisz nawiercać otworów na szpilki. Pytanie tylko, czy jarzmo z MSW ma taki sam rozstaw.

Fragu - 13-07-2019, 15:54

Zaciski z MSW nie pasują do Outka...sprawdzałem ;)
Pawel1988 - 13-07-2019, 16:39

Piękny kolor zacisków. Żałuję, że mam czerwone 🤩
Bzyk_R1 - 19-07-2019, 23:27

Hamulce się układają, zrobiłem może z 50 km ale jest brzytwa. Rozwijam kanał na YT, modyfikuję inne turbiaki:

BartWiksa - 20-07-2019, 10:03

Hehe Widzę że droga poprzez ulepy doprowadziła Cię do ruchu na rzecz świadomości konsumenta :)
Przyznam że też tak mi się włączyło przynajmniej jeśli chodzi o nawyk sprawdzania rynku sprzedaży, z tym że nie odpuszczam mojego ulepa a traktują go jako poligon do nauki :)
Szkoda że padło na Outlandery :) Fajnie gdyby ktoś z takim zapałem zadziałał w temacie Galantów.
Pozdrawiam

jacek11 - 20-07-2019, 10:44

BartWiksa napisał/a:
Fajnie gdyby ktoś z takim zapałem zadziałał w temacie Galantów.

Poszukaj trochę, a na pewno znajdziesz kilka fajnych tematów z Galantami w roli głównej :wink:

Bzyk_R1 - 20-07-2019, 10:59

BartWiksa, fajnie napisane. Niestety galant narazie nie mógłby spełnić moich oczekiwań co do auta ale kto wie może za kilka lat. Na forum jest kilku zapalonych galanciarzy więc jest skąd czerpać wiedzę.
robertdg - 20-07-2019, 19:14

Bzyk_R1 napisał/a:
Niestety galant narazie nie mógłby spełnić moich oczekiwań co do auta ale kto wie może za kilka lat.
Za kilka lat to bedziesz mogł poogladac co najwyzej zdjecia Galanta :mrgreen:
BartWiksa - 20-07-2019, 19:57

robertdg, Też tak uważam. Rynek części zamiennych umiera. A na przykład w Japonii ceny Galów idą w górę. Ruda dokończy dzieła w przeciągu kilku lat :)
Bzyk_R1, jacek11, Wiem że jest wielu ekspertów wśród MitsuManiaków. Niestety wiedza nie jest przystępna na forum. Zdjęcia wrzucane już dawno się przedatowały i są niedostępne. Na YT ze świecą szukać materiałów. A naprawdę się dziwię że samochód tak piękny jest aż tak niszowy. O ile starczy mi zapału do nauki to będę się dalej uczył na Galancie. A kto wie. Może kiedyś będzie wart oglądania.

jacek11 - 20-07-2019, 20:03

Tutaj masz temat najmocniejszego chyba na forum VR4. Sporo czytania :)
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18818

Bzyk_R1 - 20-07-2019, 21:37

robertdg, czy to będzie galant czy inny mocniejszy sedan który mnie będzie interesować to zapewne znajdzie się kilka sztuk z rynku japońskiego czy włoskiego wolnych od korozji. Ja nie miałbym nic przeciwko temu żeby zapłacić 20k np za 20 letniego galusia. Na rocznik nie zwracam zbytnio uwagi. Cenię auta za niezawodność.
jacek11 - 20-07-2019, 22:48

Krzysiu, nie kupuj Galanta. To jest choroba, i to bardzo kosztowna. Bardzo ciężko znaleźć następcę tego auta. Mimo jego wad.
cerutti - 20-07-2019, 22:56

Bardzo dobra robota Krzysztof. Odnośnie hamulców na pewno będę się z tobą kontaktował w tej sprawie, jak tylko ogarnę ten słaby wlew paliwa,oraz zabezpieczę przed rudą zbiornik oraz sanki tył.