To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

krzychu - 18-06-2009, 10:39

Pewnie pani za 5 skrzyżowań skręcała w lewo a zajęcie lewego pasa to jej sukces życiowy.... (joke ale takie rzeczy się zdarzają)

pamar11 napisał/a:
I uważacie, że TIRowiec postąpił słusznie trąbiąc?

Jeśli mrugał a prędkość z jaką się poruszała po lewym pasie była grubo poniżej dopuszczalnej to tak.

Ps. Wczoraj na trasie Tychy -> Oświęcim chciałem jechać na zamek (zmiana z 2 pasów na 1) oczywiście 100-150m wszyscy na prawym pasie ja dojechałem trochę szybciej lewym pasem do końca ciężarówka mała mnie oczywiście nie wpuściła, osobówka następna też, musiałem się zatrzymać dopiero jakaś miła pani w Outku Turbo takim pięknym czarnym mnie wpuściła :mrgreen: no ale Toyota Avensis która za mną jechała postała jeszcze z 5 samochodów.... Jednak uważam że jak bym się zatrzymał koło kogoś i jechał równo z nim to spokojnie bym wjechał i toyota za mną też a tak to widać kogoś wkurzyłem że nas nie chcieli od razu wpuścić.... Inni by zobaczyli i zaczęli by już wjeżdżać na zamek a tak to za avensisem wszyscy już siedzieli na prawym.... Pewnie za jakiś czas znowu ktoś przemknąć lewym i znowu go ktoś postanowił przytrzymać.

Anonymous - 18-06-2009, 10:44

krzychu, w gdańsku sa znaki zeby jedzic na zamek, ale kierowcy wiedza swoje...
Fragu - 18-06-2009, 11:02

a ja niedawno widziałem kobitke, która chciała zawrócić na rondzie..no i zawróciła...tylko, że pod prąd :D No wiecie, odrazu w lewo i jazda :twisted:
akbi - 18-06-2009, 16:20

chłopaki ... i dziewczyny :) ... nie narzekajcie, niebawem będzie jeszcze więcej pirató drogowych typu tej "Pani", gdyż wprowadzono w życie przepis, że egzamin na Prawo Jazdy ..."na mieście" będzie mógł trwać zaledwie 15min :lol: :lol: :lol: :lol:

Gratuluje pomysłodawcy błyskotliwości :| i cieszmy się ze wzrastającej liczby fotoradarów :| :|

nie tędy droga Panowie/Panie ustawodawcy ... nie tędy :|

Anonymous - 18-06-2009, 18:02

czas pomyśleć nad helikopterem :P :P
Zafirah - 18-06-2009, 22:17

akbi napisał/a:
egzamin na Prawo Jazdy ..."na mieście" będzie mógł trwać zaledwie 15min :lol: :lol: :lol: :lol:

nie 15 min a 15 min krócej :) czyli generalnie 25 min

http://www.motofakty.pl/a...98afb75f3a9a8b3

krzychu - 18-06-2009, 22:30

A tam przesadzacie. Po pierwsze świeżo po egzaminie i tak nikt nie potrafi "jeździć" nawyki i umiejętności pojawiają się dużo później. A jeśli chodzi o egzaminy to WORD w Bielsku można powiedzieć opowieści urosły to rangi legend... Tak że ludzie jeżdżą do innych miast zdawać..... Nie wiem czy mają prowizję od oblania czy może dyrektor WORD-u tak im kazał. A jak ktoś nie potrafi zmienić pasa i patrzyć po lusterkach to da się to sprawdzić w ciągu 15-25 minut naprawdę. Jak ja zdawałem więcej jak 30 minut się nie jeździło i jakoś tez było.
Paweł_BB - 19-06-2009, 06:08

krzychu napisał/a:
A jeśli chodzi o egzaminy to WORD w Bielsku można powiedzieć opowieści urosły to rangi legend... Tak że ludzie jeżdżą do innych miast zdawać..... Nie wiem czy mają prowizję od oblania czy może dyrektor WORD-u tak im kazał.

Ale bzdury wygadujesz :? :? :? Po pierwsze to z innych miast przyjeżdżają do Bielska bo w Bielsku jest w miarę zdrowa atmosfera i zdawalność wyższa niż w innych WORDach Śląskich.
Po drugie Dyrektorzy WORDów namawiają egzaminatorów do wyższej zdawalności żeby kolejki nie były tak długie ale niestety ludzie słabo jeżdżą więc trudno zwiększyć zdawalność.
Po trzecie jakby była prowizja od oblewania to czy myślisz żebyśmy wszyscy o tym nie widzieli? Byłaby z tego afera na skalę światową więc proszę nie wymyślaj/powtarzaj bzdur.
Może trudno w to uwierzyć, ale WORDy cienko mają finansowo, WORD to nie jest państwo w państwie, on ma pomagać finansowo w sprawach bezpieczeństwa ruchu drogowego i znaczną większość zarobionej kasy trafia do Policji (zakup radiowozów i sprzętu), do szkół (ulotki, odblaski, szkolenia), szkolenia pierwszej pomocy, na remonty np. miasteczka ruchu drogowego na Błoniach (powyżej ATH), do Fundacji Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, na nowe znaki w mieście i w starostwie, ścieżki rowerowe, malowanie dróg i wiele wiele innych...

deenbe napisał/a:
w gdańsku sa znaki zeby jedzic na zamek, ale kierowcy wiedza swoje...

Jak nie będzie więcej takich akcji to nadal będzie lipa:
http://ww6.tvp.pl/6287,20090601910449.strona

jaca71 - 19-06-2009, 09:05

Nie wypada się nie zgodzić z Pawłem_BB ;) Ludzie nie zdają bo jeździć nie umieją, a jak ktoś nie zda to takie baje wymyślają o egzaminatorze że szok...
Problemem nie są egzaminatorzy ale nauczyciele/instruktorzy.

krzychu - 19-06-2009, 09:18

Paweł_BB - nie wiem jak teraz ale jak ja zdawałem to słyszałem bardzo dużo przypadków że osoba jechała do innego miasta i tam zdawały. Mój kolega kiedyś napyskował legendzie czyli Tyczkowskiemu jeśli nie przekręciłem nazwiska i potem 11 razy zdawał.... To nie jest bezpodstawne.
j-rules - 19-06-2009, 10:28

Prosze, nie broncie egzaminatorow, bo to tez sa ananasy niezle..
Zimą moja dziewczyna zdawala egzamin (1 termin) oczywiscie nie zabraklo mnie tam i co? na 15 osob w tej grupie >jedna< tylko wyjechala na miasto i wrocila po 5 minutach. Oblewano ludzi jak chciano i wg mnie bezprawnie i bezpodstawnie.
Nie wiem, moze ktos "zapomnial" uruchomic kamery, a moze na placu nie ma obowiazku nagrywania poczynan? Naprawde gwarantuje ze polowa ludzi, nawet jesli jakis blad na placu popelnila to nie dostala drugiej szansy (a przeciez mozna bylo przynajmniej wtedy, nie wiem jak teraz, powtorzyc manerw jesli nie dotknelo sie slupka, ani nie najechalo na linie)

Morfi - 19-06-2009, 10:43

Czy wyscie widzieli jak ludzie jezdzą, masakra. Ja zdałem za 4 razem i uwarzam, że 2 razy oblał Mnie prawidłowo, za 3 bym sie klucił 8)
A zdawałem 8 lat temu w Gliwicach :)
Nie każdy musi miec prawojazdy :)

jaca71 - 19-06-2009, 11:34

j-rules napisał/a:
Zimą moja dziewczyna zdawala egzamin (1 termin) oczywiscie nie zabraklo mnie tam i co? na 15 osob w tej grupie >jedna< tylko wyjechala na miasto i wrocila po 5 minutach. Oblewano ludzi jak chciano i wg mnie bezprawnie i bezpodstawnie.

A można prosić o trzy przykłady ewidentnego ulania na placu za widzimisię egzaminatora?

j-rules napisał/a:
nawet jesli jakis blad na placu popelnila to nie dostala drugiej szansy

Z tego co pamiętam
Najechanie na linię = druga próba.
Przekroczenie linii = niezdane.

Morfi - 19-06-2009, 11:58

jaca71, Widziałem na własne oczy mierzenie z linijką :) Niestety dziewczynie brakło na łuku 3 cm i oblała :P
Jak bedzie cie chciał uwalic to i tak to zrobi :D obojetnie jak dobrze bys jeździł :P

cns80 - 19-06-2009, 12:02

j-rules napisał/a:
Nie wiem, moze ktos "zapomnial" uruchomic kamery, a moze na placu nie ma obowiazku nagrywania poczynan?
Te kamery to pic na wodę. Siostra żony zdawała na prawko w zeszłym roku i oblała na mieście. Jechałem za nią i wszystko widziałem, a żona nagrywała na kamerę. Na wysokości linii ciągłej był nieprawidłowo zaparkowany samochód, a z przeciwka jechał drugi. Ona omijała ten zaparkowany samochód i debilny egzaminator ją oblał. Problem w tym że zahamował dopiero jak już wjechała między te samochody. On stwierdził że by się nie zmieściła. Tylko jak się miała nie zmieścić, jak ja widziałem za nią że stoi dokładnie między ciągłą i zaparkowanym samochodem z około 20 cm luzem. A samochód z przeciwka przejechał bez problemu, bo miał cały swój pas wolny. Oczywiście dyskusje i tłumaczenia nie pomogły więc napisaliśmy odwołanie (składa się je do marszałka województwa) i załączyliśmy także nasze nagranie. Po kilku tygodniach przyszło pismo informujące nas gdzie nas mają i co im możemy naskoczyć. Dlatego uważam że WORD-y to święte krowy.