Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
Krzyzak - 06-12-2022, 09:29
| joujoujou napisał/a: | | bałem się że prędko stałbym się dawcą narządów | taki niestety mit trochę, bo te narządy najczęściej nadają się tylko na paszę dla srok a nie na przeszczep...
śmieją się z Sochy, ale narządów do przeszczepu nie pobiera się od trupów, bo te narządy obumierają... dlatego mimo stwierdzenia śmierci mózgu i tak podje się dawcy środki farmakologiczne celem znieczulenia przy pobieraniu
a będąc przy motocyklach - jeździłem junakiem, sprzedałem w 2015... najbardziej denerwuje mnie w starych motocyklach brak wtrysku, nigdy nie umiałem sensownie regulować gaźnika
tościk - 06-12-2022, 12:16
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Yamaha TDM900. I tak tak wiem że 900ka i że pierwsze moto ale po pierwsze niech wypowiedzą się Ci którzy tym jeździli a po drugie znam Cię trochę i wiem że nie jesteś dzieciak. Silnik rzędowy 2 cylindrowy, bardzo fajnie oddaje moc, równo bez zaskoczeń, spokojnie reaguje na zamknięcie przepustnicy, jest duży i wygodny do turystyki poradzi sobie ze zjazdem na szutry można go bardzo bogato ubrać w dodatki. Swego czasu kupiliśmy takich ze 3 sztuki bo sporo kolegów na to usiadło po ścigaczach. Dla mnie spoko opcja do rozważenia. Pojedź zobacz wypróbuj. |
Właśnie wczoraj wieczorem też zacząłem czytać o tym modelu, choć wszędzie info raczej takie ogólne i przeklejone. Patrząc na to, że ja w październiku dopiero pierwszy raz w życiu na moto jechałem, to pojemność i moc trochę przerażająca Ale jak będzie okazja sprawdzić na żywca, to pewnie to zrobię.
A jak z takimi czynnościami obsługowymi w tym moto jest? Bo jedyne co znalazłem, to że ciężko filtr powietrza wymienić Ale czytałem tez o TDM850 i tam podobno do wyjęcia akumulatora trzeba pół motocykla rozebrać
| Krzyzak napisał/a: | | a będąc przy motocyklach - jeździłem junakiem, sprzedałem w 2015... najbardziej denerwuje mnie w starych motocyklach brak wtrysku, nigdy nie umiałem sensownie regulować gaźnika |
Dlatego też w zbyt starych modelach gustować nie chcę
Marcino - 06-12-2022, 13:14
| tościk napisał/a: | Krzyzak napisał/a:
a będąc przy motocyklach - jeździłem junakiem, sprzedałem w 2015... najbardziej denerwuje mnie w starych motocyklach brak wtrysku, nigdy nie umiałem sensownie regulować gaźnika
Dlatego też w zbyt starych modelach gustować nie chcę |
Darek miał taką popierdółke 125ccm chyba a nie starego junaka.
Yamaha TDM900 - zaintersowaliście mnie tym modelem. Też rozważam... prawko mam od 17roku zycia, marzenia też, coś tam jezdziłem wiec... jak nie teraz to kiedy
Bzyk_R1 - 06-12-2022, 16:44
tościk, nawet jeśli wymiana filtra powietrza zajmuje 3h to przecież raz na 2-3 lata to nie problem. To nie auto i nie kupuję gadki że ktoś takie rzeczy robi tak często jak w aucie. No chyba że zwiedzasz Europe co sezon. Reszta obsługi prosta bo silnik nie obudowany i dostęp do wszystkiego łatwy.
TDMka to tylko propozycja moja w stosunku do wymagań Adriana. Ja osobiście nie jestem zainteresowany takim modelem, trochę za słaba, mało zwrotna, zawieszenie nie lubiące agresywnej jazdy trochę za miękkie pod szybkie latanie, dosyć wysoka jak dla mnie, mało cylindrów. Ja tam celuję w takie coś teraz:
VFR1200
joujoujou - 06-12-2022, 23:38
Dobry wieczór.
Bizi78 - 07-12-2022, 06:43
Bry kawosze .
Krzyzak - 07-12-2022, 08:53
| Marcino napisał/a: | | popierdółke 125ccm chyba | chyba nie - większą znacznie
AidsD - 07-12-2022, 11:53
Halo dzieciaczki
tościk - 07-12-2022, 15:05
| Bzyk_R1 napisał/a: | | tościk, nawet jeśli wymiana filtra powietrza zajmuje 3h to przecież raz na 2-3 lata to nie problem. To nie auto i nie kupuję gadki że ktoś takie rzeczy robi tak często jak w aucie. No chyba że zwiedzasz Europe co sezon. Reszta obsługi prosta bo silnik nie obudowany i dostęp do wszystkiego łatwy. |
Akurat filtr powietrza to taki przykład, co wypominali w necie i to mi akurat tez jakiejś większej różnicy nie robi
Ale już takie rzeczy jak dostęp do akumulatora, czy żarówek to chciałbym, żeby były łatwe.
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Ja tam celuję w takie coś teraz: VFR1200 |
Fajne, ale nie mój klimat. Wychodzę z założenia, że do leżenia na brzuchu to wygodniejsze jednak łóżko Nawet na Gladiusie jakoś mi się niewygodnie siedzi i nie mogę się z nim dogadać.
Ale to tak jak ze sportowym autem w sumie. Na co dzień bym nie chciał, bo mi nie odpowiada, ale przejechać się raz na jakiś czas byłoby fajnie
jacek11 - 07-12-2022, 16:40
| tościk napisał/a: | Akurat filtr powietrza to taki przykład, co wypominali w necie i to mi akurat tez jakiejś większej różnicy nie robi
Ale już takie rzeczy jak dostęp do akumulatora, czy żarówek to chciałbym, żeby były łatwe. |
Akumulator z moto wyciągasz tylko na zimę, pod warunkiem, że nie masz ciepłego garażu.
Do ewentualnego podładowania kupujesz ładowarkę z przelotką, którą podłączasz na stałe do akumulatora, i wyciągasz w bardziej dostępne miejsce. Po za tym moto często mają punkty masowe, oraz plusowe dostępne pod jakąś osłonką którą zgubisz, tak jak ja to zrobiłem
Bzyk_R1 - 07-12-2022, 18:44
| tościk napisał/a: | | Fajne, ale nie mój klimat. Wychodzę z założenia, że do leżenia na brzuchu to wygodniejsze jednak łóżko |
I tutaj Cię zaskoczę bo może nie wygląda ale to rasowy turystyk z bardzo mocnym silnikiem. Ja na brzuchu trochę już pojeździłem i to jest ten czas i ten etap na 173 konie i ufff 130 nm w motocyklu
tościk - 07-12-2022, 19:35
| jacek11 napisał/a: | | Akumulator z moto wyciągasz tylko na zimę, pod warunkiem, że nie masz ciepłego garażu. |
No garażu jeszcze nie mam Dlatego zimą, a nawet do podładowania, albo przy dłuższych postojach nastawiam się na wyciąganie na razie.
| Bzyk_R1 napisał/a: | | I tutaj Cię zaskoczę bo może nie wygląda ale to rasowy turystyk z bardzo mocnym silnikiem. |
Wow, faktycznie. Zaskoczonym
| Bzyk_R1 napisał/a: | 173 konie i ufff 130 nm w motocyklu |
Ale to jest dla mnie abstrakcja. Myślę, że jakbym na to wsiadł i przekręcił manetkę, to opcje byłyby dwie - motocykl jedzie, a ja zostaję w miejscu, albo gdybym się jakoś utrzymał, to gacie obsrane i z siedziska bym się i tak ześlizgnął
joujoujou - 07-12-2022, 23:45
Dobry wieczór.
Bzyk_R1 - 07-12-2022, 23:58
Dotychczas tylko jeden motocykl budził taki respekt u mnie że każde odkręcenie manetki było jak narkotyk i nie można było przestać. I dlatego był u mnie przez 10 sezonów. Brakuje mi go. 2.8s do setki 7.8 do 200, 160hp 110nm prędkość maksymalna powyżej 300km/h 144km/h na 1 biegu moto z duszą, takich już nie robią.
Bizi78 - 08-12-2022, 10:08
Bry kawosze .
|
|
|