To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

Krzyzak - 29-08-2013, 06:57

widzisz Marcin - nie wiem czy to kwestia nadwrażliwości, bo jak rozkręciłem wszystko, to było w idealnym stanie...
uważam, że to przypadek i tyle
najważniejsze, że już działa - wczoraj nawet z dzieciakiem kilka razy po podwórku jechałem

a na mocniejsze z japan to się szykuję - jednak to odległa przyszłość
nauczyć się na czymś trzeba

Krzyzak - 14-11-2013, 15:05

Tydzień temu wyważyłem koła - te nokiany kupione rok temu. Jednak rację miał mój kolega wulkanizator, że opony się układają. Okazuje się, że koła po sezonie jazdy miały np. 27/18 g niewyważenia. Po zrzuceniu wszystkiego (łącznie jakieś 100-180 gr z całej obręczy) spadło np. na 18/9 - teraz zupełnie inaczej ta fela wygląda...
Marcino - 14-11-2013, 19:42

ja swoich good-year nie wuważałem od 2 lat... moze to zrobie..:)
Krzyzak - 14-11-2013, 22:06

Jak masz nowe, to myślę, że warto. Założyłem dziś zimówki do sedana. No i zmieniłem piasty na tył (tzn. łożysko nowe koyo a reszta przełożona).
Szukam też guide pina do przednich hampli po 2 lifcie - bo wydaje mi się, że mój się wygiął.
Dobre info to takie, że tylne piasty były proste, nie trzeba było nic zdejmować.
Przednia piasta od Hugo też prosta. Muszę dokupić łożysko i zmienić, bo moja była krzywa. Podszlifowałem, ale nie wiem czy nie powoduje krzywienia pinu w zacisku.

Hugo - 15-11-2013, 08:09

Krzyzak napisał/a:
Przednia piasta od Hugo też prosta
U mnie zawsze pewne części :wink:
Marcino - 15-11-2013, 14:52

Hugo napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Przednia piasta od Hugo też prosta
U mnie zawsze pewne części

Potwierdzam!!!

Krzyzak - 15-11-2013, 15:58

Oj oj - Romek coś mi narzekał na popychacze :P
Ale ogólnie to powiem tak - umawiałem się z Hugo na gorszą piastę a dostałem lepszą w cenie tej gorszej. Także ja akurat byłem bardzo zadowolony z transakcji.
Mogę tylko szczerze polecać.

Hugo - 15-11-2013, 17:00

Krzyzak napisał/a:
Oj oj - Romek coś mi narzekał na popychacze
Poważnie. Co było z nimi nie tak? Silnik pracował cichutko przed rozbiórką. Chyba o wysyłkę chodzi, co?
Krzyzak napisał/a:
dostałem lepszą w cenie tej gorszej
Cóż poradzę, że gorszej nie znalazłem :P
Krzyzak - 15-11-2013, 20:35

Hugo napisał/a:
Co było z nimi nie tak?
w 1 rozleciała się komora wysokociśnieniowa a 2 miały raka na główce
3 pozostałe były OK

poza tym to bez zastrzeżeń!

Hugo - 15-11-2013, 21:16

Dziwne, nie przyglądałem się im, bo silnik nie cykał.
Krzyzak - 26-11-2013, 22:16

Mały update.
- w bordowym pociekł uszczelniacz balansu, zmieniony na NOK (to już 2-gi NOK na rozrządzie od wymiany 2 lata temu)
- w rekinach zmienione opony na zimowe
- uszczelki przesmarowane silikonem
- srebrny przekroczył magiczną granicę kręcenia licznika w PL:

- szukam zaślepki do rozrządu w bordowym, o tej:

rosomak1983 - 27-11-2013, 17:58

Krzyzak napisał/a:
w bordowym pociekł uszczelniacz balansu, zmieniony na NOK (to już 2-gi NOK na rozrządzie od wymiany 2 lata temu)

Mowie Ci Darku nigdy wiecej NOK/CORTECO !!! Moje Ajusy juz z 15 tyś siedza i nic sie nie dzieje, a wczesniej to nawet nie chce wspominac jak było Corteco pare razy wymienione...

Krzyzak - 27-11-2013, 23:11

Wolałbym POS, ale ciężko kupić. Nawet jak robiłem rozrząd w 2005 to wszystko poza balansem znalazłem od POSa. No i wszystko trzymało poza balansem właśnie - NOK...
Także znów założyłem NOK... trudno, zobaczymy.

Dziś przyszło łożysko do EA - razem z piastą od Hugo zostanie założone na przód srebrnego - w wolnej chwili. Przy okazji wziąłem prowadnicę do jarzma, bo ta główna z gumką jest pokrzywiona - sam nie wiem czy to efekt skrzywionej piasty (którą naprawiałem flexem) czy może odwrotnie...

Marcino - 28-11-2013, 00:01

Krzyzak napisał/a:
sam nie wiem czy to efekt skrzywionej piasty (którą naprawiałem flexem)

A to tak można naprawiać... widać nie tylko ja jestem "rzeźnik"..:)

Krzyzak - 28-11-2013, 08:44

Marcino napisał/a:
to tak można naprawiać
- nie wiem czy można, ale miałem efekt, że tarcza skakała mi podczas hamowania i dokładnie przytarła miejsce, gdzie piasta była krzywa - jakieś 2-3 cm2 to było; przyłożyłem szpachelkę do gipsu i było widać gdzie i jak się wybrzuszyła - więc tą drobinę zebrałem flexem
wiem, że nadal nie jest idealnie, ale mam już cały komplet (prosta piasta + nowe Koyo oraz komplet prowadnic do jarzma - Japaneze ma je w rewelacyjnej cenie - z gumkami i smarem) i niedługo to zmienię - zobaczymy czy się poprawi, bo czasem ma bicie przy hamowaniu