[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
krzychu - 18-12-2020, 18:58
tyku napisał/a: | Wychodzi twoja nie wiedza, z każdym zdaniem.
|
tak, ja się na niczym nie znam, Ty na wszystkim. Na tym zakończmy.
[ Dodano: 26-12-2020, 22:24 ]
Tutaj ciekawy temat dotyczący zacisków Lancer/ASX, a tych w Outlanderze 2 tłoczkowych.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1638227#1638227
robertdg - 27-12-2020, 22:47
krzychu napisał/a: | tyku napisał/a: | Proszę Cię nie pisz o czymś, z czym nie miałeś do czynienia. |
To, że się zachwala swoje to już się na forum spotkałem. Mikody nacinane miałem, przód tył, jest to pewnie w tym temacie napisane parę razy. Jak się założy komplet hamulców przód tył świeżych i wszystko dobrze wyczyści to zawsze jest uczucie że to lepiej hamuje niż stare co zazwyczaj już było zastane, spieki na powierzchni klocka itd. Ale jak się wszystko dotrze to hamuje po staremu. Wiele osób to przerabiało, ale może ten zestaw jest cudowny, nie wichruje się, nie przegrzewa i powoduje zatrzymanie samochodu 10m wcześniej. Spoko możesz tak uważać. Np. ja będę się upierał że czerwony samochód jeździ szybciej, mam to wiem.
A same mikody się dobrze spisywały, są chyba sporo tańsze, nie zwichrowały się, ABS się aktywował na suchej nawierzchni. Oryginalne 2 razy zwichrowałem więc progres był, ale żeby agresywność hamulca była większa? A o to autorowi pytania chodzi to moim zdaniem na początku tak, potem to samo. |
Kurde Panowie, weżcie sobie obejrzyjcie https://www.youtube.com/watch?v=QvysOMXHSmE
Podstawowy wniosek - odpowiednie dopasowanie materiałów ciernych potrafi zrobic robote już na standardowych hamulcach. Co do mikod, miałem na róznych setapach lacznie z nacinanymi/nawiercanymi i napewno nie sa to dobre hamulce tak samo jak i textary oferowane poza OEM brandem, sa to hamulce poprostu dostateczne od których wymaga sie absolutnego minimum.
krzychu - 28-12-2020, 08:30
robertdg napisał/a: | potrafi zrobic robote już na standardowych hamulcach. |
Oczywistym jest, że jakość tarczy i klocka ma znaczenie. Ale z pustego nawet Salomon nie naleje... Jak tarcza ma nie za dużą średnicę i małą pojemność cieplną no to fizyki nie przeskoczysz. Nie wiem co tutaj dalej kruszyć kopię.
Dziwne jest to, że prawie w każdym modelu Mitsubishi (w ASX ogólnie chyba jest cisza) ludzie narzekają na hamulce. Na forum Mazdy jakoś jest spokój, ktoś tam pokrzywi oczywiście (jak nie są zużyte to zdarza się że wymieniają na gwarancji), ale tutaj to chyba co drugi użytkownik ma taki wyczyn za sobą (ja 2 razy). Tylko, że Mazda w modelu CX-3 (mały crossover) ma 295mm... A Lancer 276mm...
Podsumowując, moim zdaniem na europę Mitsubishi od początku powinni dać hamulce takie jak w Lancerze 2,4 czyli zestaw który występuje w ASX. To by się po prostu sprawdzało i temat o hamulcach nie miałby 76 stron... Chyba nie ma dłuższego... To mówi samo za siebie.
tyku - 28-12-2020, 09:55
Cytat: | Oczywistym jest, że jakość tarczy i klocka ma znaczenie. | W końcu coś zrozumiałeś. Napisz jakie tarcze i klocki kupić.
Po co komu twoje wywody na temat fizyki.
krzychu - 28-12-2020, 10:24
Wymieńcie sobie jarzma na te z ASX-a, tarcza z ASX i będzie lepiej (taniej?) na zwykłych tarczach niż super hiper tarcza i klocek na aktualnym rozmiarze.
tyku - 28-12-2020, 11:15
krzychu, Temat o wymianie tarcz, czyli swap jest tu: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=92653
pazikko - 26-02-2021, 11:43
A jakie tarcze polecicie dla zwykłego kierowcy który nie robi dużo kilometrów, nie chce wydawać kupy siana. Tarcze i klocki mikody stykną? Potrzebuje wymienić przód i tył. Czy warto dopłacać do wersji mikody GT series czy te nacięcia nic mi nie dadzą?
krzychu - 26-02-2021, 12:06
No ja brałem Mikody tylko nacinane, nie bierz nawiertów (wersja GT to są nacięcia i nawierty?). Można od nich bezpośrednio zamówić różne konfiguracje. Mi się sprawdzało, uważa, że w tej cenie nie ma nic lepszego. Tylne trochę chyba za bardzo rdzewieją, ale to tylko taka tam obserwacja.
Co do klocków to nie mam nic do polecania. TRW są takie sobie, raczej szukał bym czegoś co ma blachę a nie gumę na tylnym klocku od strony tłoczka (TRW mają gumę). Ta guma amortyzuje trochę i moim zdaniem wzmaga zastawanie się klocka. Oryginalne nie mają tej gumy. Próbował bym ATE teraz ale auto już używają rodzice.
Niezależnie co wybierzesz polecam montaż z użyciem czujnika zegarowego... Moim zdaniem bardzo dużo to daje pod względem potem zwichrowania tarczy.
pazikko - 26-02-2021, 15:08
GT series wentylowane nacinane. Różnica gdzieś 40 zł na przodzie za sztukę. Dzięki za info, będę się rozglądał w takim razie za klockami. T
mazin - 24-03-2021, 08:38
Przepraszam że w tym wątku,ale nie znalazłem lepszego:
Podpowiedzcie proszę jakie są momenty dokręcania śrub w jarzmie i zacisku - chodzi o przód. Zwykłe lancerowe, nie swapowane z ASX. Instrukcje serwisową mam na starym komputerze, ale do niego mam ograniczony dostęp, a chcę wymienić klocki, tarcze, obejrzeć tłoczki, przesmarować piny i wyczyścić wszystko co się da. No i odpowiednio dokręcić
HUGIO - 24-03-2021, 09:40
O ile dobrze patrzę, to jarzmo 100+/-10Nm http://mmc-manuals.ru/man...00131400ENG.HTM
Zacisk: 44+/-5Nm http://mmc-manuals.ru/man...20154500ENG.HTM
mazin - 24-03-2021, 10:18
Tak, tyle podają, PIĘKNIE DZIĘKUJĘ!
Antioch - 16-04-2021, 14:27
Nigdy nie miałem problemu z głośnymi hamulcami. Wymieniałem jedynie klocki z przodu (przy przebiegu 68k). Założyłem:
https://m-parts.pl/zestaw-klockow-hamulcowych-hamulce-tarczowe-quaro-qp7145c--qp7145c
Jestem zadowolony. Auto hamuje, klocki nie piszczą. Polecam.
Tarcz jeszcze nie wymieniałem.
pazikko - 22-04-2021, 17:29
Wczoraj mechanik wymienił mi tarcze, klocki i reperaturki. Dzisiaj się przejechałem autem ale bez ostrych hamowań i zauważyłem że na lewej tarczy ale tutaj gdzie są dziury na śruby pojawił się fioletowy kolor.z drugiej strony tego nie ma. Wrzucam zdjęcia. Skąd ten kolor. Coś się przegrzewa? Trochę dziwne miejsce jak na przegrzewanie, tak mi się wydaje. lewa i prawa strona
krzychu - 22-04-2021, 18:04
No trochę dziwne miejsce na jakieś zmiany termiczne. Czasami są różne problemy po montażu np. zużyte przewody mogą blokować powrót płynu. Zobacz jaka jest temperatura po jeździe.
Możesz też pokazać to mechanikowi..
|
|
|