To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

Rafal_Szczecin - 29-05-2011, 10:54

m6riano napisał/a:
Jak przed wymianą to trza pifko walnąć...więc pewnie sprzedał jej 4pak..;-)
:mrgreen:
pewnie jakies STP do wtryskow :)

Hugo - 29-05-2011, 11:21

tomrom napisał/a:
środek do czyszczenia silnika, ale z zewnątrz ?!
No dokładnie. Ja gdybym chciał to bym nie umiał się tak pomylić chyba :mrgreen:
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, muszę wreszcie zrobić te kielichy i po tym środek do mycia silnika przyda się jak nie wiem. Przynajmniej mając go będę miał motywację do wypucowania silnika, a przyda mu się, bo zakurzony jest konkretnie, a po lakierowaniu kielichów dopiero się komora zapyli. Środek ponoć niezły, firmy K2.

Andrew - 29-05-2011, 11:24

To rzeczywiście inteligentny sprzedawca się trafił :mrgreen:
rosomak1983 - 29-05-2011, 12:26

Hugo, jak non stop zmieniasz te gumy zawieszenia to moze zbierz chetnych zamowcie poliuretany i spokój... :wink:
Hugo - 29-05-2011, 14:32

rosomak1983 napisał/a:
Hugo, jak non stop zmieniasz te gumy zawieszenia to moze zbierz chetnych zamowcie poliuretany i spokój...
Są poliuretany do kupienia w każdej chwili. Jeden z użytkowników zmienił w swoim EA wszystkie i pewna firma dorabia je na zawołanie. Niedługo będę od nich brał kolejne.

Przed chwilą wymieniłem olej w silniku. Zdziwiłem się, bo ostatnio sprzedano mi filtr Knecht-mahle (taki napis był na pudełku, a na samym filtrze napis Knecht), symbol filtra to OC 5xx (nie pamiętam dokładnie, musiałbym zajrzeć do kosza na śmieci). Był dość niski i taki obły (gruby). Teraz w tym samym sklepie sprzedano mi filtr w takim samym opakowaniu, ale na samym filtrze jest napis Mahle, a nie Knecht (mniejsza o to). Jednak filtr jest zupełnie inny, ma symbol OC 290, zastosowanie Fiat-Lancia, jest dłuższy od poprzedniego i chudszy. Średnica oringu uszczelniającego jest jednak taka sama i sam gwint również pasuje. Jaki powinienem mieć typ filtra Mahle-Knecht?

atsar - 29-05-2011, 14:59

OC 196 - chyba najlepiej pasuje do V6'ki
poza tym OC 230 i OC 259 tez dobre.
A swoja droga własnie im dłuższy tym lepszy, czyt. łatwiejszy w montażu

Hugo - 29-05-2011, 17:21

Kurcze pomyliłem sie, jest odwrotnie, wcześniej miałem OC 230, z tego co atsar napisał wynika, że OK, teraz mam OC 986. Czy to ma jakieś znaczenie jaki filtr jest zamontowany jeśli gwint i uszczelka pasuje? Czy ktoś się orientuje czy każdy filtr Knecht-Mahle posiada zaworek zwrotny?

Poza tym nagrałem dzisiaj aparatem fotograficznym filmik, na którym ładnie widać jak mi bąbli płyn w zbiorniczku wspomagania i chciałem tu wrzucić, ale nie mam pojęcia jak...
atsar napisał/a:
A swoja droga własnie im dłuższy tym lepszy, czyt. łatwiejszy w montażu
Nie wiem jak z dojściem do filtra oleju w V6, ale w 2.0 jest wyśmienite, nie ma wiekszego znaczenia jaki długi mamy filtr. Swoją drogą dzisiaj po raz pierwszy nie wymieniałem oleju na kanale, tylko podniosłem auto z prawej strony, zdjąłem koło, odkręciłem osłonę silnika za kołem i miałem świetne dojście do filtra i śruby spustowej. I nastąpiła dziwna rzecz, spuściłem olej na podniesionym prawym przodzie, jak przestało lecieć, opuściłem auto maksymalnie w dół i zleciało dodatkowo dobre 200-300 ml oleju, jak przestało kapać podniosłem je na maksa w góre i znowu poleciało dobre 300 ml oleju. To wszystko potwierdziła ilość nowego oleju jaka weszła do silnika, zawsze z tego co pamiętam z bańki 4 litrowej zostawał mi litr gdy na bagnecie miałem stan 2 mm poniżej kreski MAX, a teraz wlałem całą bańkę 4 litrową i jest ten sam poziom :shock: Czyli spuściłem 1 litr oleju wiecej niż zwykle. No i po odpaleniu silnika na chwilę i zgaszeniu, oleju na bagnecie nie widać taki czysty, musiałem wyjść z garażu i pod światło sprawdzić poziom. A to ciekawe...

EDIT:
Oto filmik: http://www.fotosik.pl/video/1685128d7117efcb.html
Trochę ciemny, ale coś widać. Teraz zauważyłem, że przelałem ponad stan jak kilka tygodni uzupełniałem poziom do MAX, ale to chyba nie problem, wcześniej było z 1 cm poniżej MAX. Muszę odessać szczykawką.

KaWu - 30-05-2011, 08:01

Hugo napisał/a:
teraz wlałem całą bańkę 4 litrową i jest ten sam poziom

To dobrze. Zawsze zalewam cala banke 4L.
Mozna nawet wiecej wlac jak spuscisz konkretnie wszystko - ale tu trzeba miske zrzucac i czekac az poskapuje i sie gimnastykowac :)

SPIDER-ek - 30-05-2011, 12:40

Hugo, Jak czytam twoje opisy walki z rudą i spacjalizowaniu się w konserwacji. To powiem Ci szczerze że są dwa wyjścia:
- zostaniesz specjalistą od konserwacji miśków i wszystkim będziesz wymiatał zwalczanie rudej na spotach
- chyba lepiej nie jeździć gdy pada deszcz lub sypie śniego:)
Chyba mniej rudej było by w drugiej opcji:)

Podziwiam naprawdę za upartość w dążeniu celem zwalczenia rudej.

Hugo - 30-05-2011, 13:14

SPIDER-ek napisał/a:
Hugo, Jak czytam twoje opisy walki z rudą i spacjalizowaniu się w konserwacji.
Bez przesady, nie jeden już to zrobił.
SPIDER-ek napisał/a:
- zostaniesz specjalistą od konserwacji miśków i wszystkim będziesz wymiatał zwalczanie rudej na spotach
Nie da rady, potrzebuję na całe podwozie minimum 1 tygodnia.
Hugo - 02-06-2011, 07:27

W sobotę rano jestem umówiony ze ślusarzem. Będzie dorabiał prowadnice o większej średnicy do zacisków przednich (mówi, że wstawienie tulei w jarzma nie jest dobrym pomysłem, bo wystarczy minimalny błąd i będą sie zapiekać lub zacinać). Dorabiał już prowadnice zacisków w kilku autach i nigdy nie było problemów. Do tego przywiozę mu przednie tarcze żeby sprawdził czy sa proste i ewentualnie przetoczył, ale mówi, ze drgania przy hamowaniu są na 99% przyczyna luzów na zacisku. Przy okazji zawiozę mu mechanizm wycieraczek i dorobi tulejki na osiach ramion, bo po czyszczeniu zapieczonych osi jest na nich luz.
Ponadto po wymianie oleju nie słyszę w ogóle pracy silnika, pierwszy raz od kiedy go mam pracuje tak cichutko, równo i kulturalnie. Porównywalnie do byłej 626. Jestem w szoku jeśli chodzi o jakość Valvoline. Oby tak dalej.
Wczoraj polakierowałem też pokrywę zaworów na czarny połysk :mrgreen: . Wyglada bosko, oczywiscie użyłem Motip-a w spray-u. Tylko teraz wygladająca jak nowa pokrywa zaworów nie pasuje do reszty, ale po zrobieniu kielichów będzie mycie silnika.

Psikus - 02-06-2011, 17:10

Hugo napisał/a:
Wyglada bosko
jakos nie wierzę :wink:
Hugo - 02-06-2011, 20:06

Psikus napisał/a:
jakos nie wierzę
Poważnie, myślałem nad tym co mi napisałeś na ten temat wcześniej i stwierdziłem, że owszem do każdego lakieru oprócz srebrnego i białego lepiej pasowałaby ori srebrna właśnie, ale do srebrnego czarna jest GIT. Odróżnia się od reszty (teraz za bardzo, bo za czysta), ale z czasem sie zakurzy :wink: Jak zrobie kielichy, umyję silnik to będzie miodzio. Myślę też wciąż nad osłoną kolektora wydechowego od E5x, albo od ostatnich wydań EA 2.0 (bo gdzieś widziałem, że takową posiadały).
Psikus - 02-06-2011, 20:30

Hugo napisał/a:
Psikus napisał/a:
jakos nie wierzę
Poważnie
pokazał byś zamiast mnie przekonywać :wink:
wilk88 - 03-06-2011, 13:26

Hugo napisał/a:
Wczoraj polakierowałem też pokrywę zaworów na czarny połysk :mrgreen: . Wyglada bosko, oczywiscie użyłem Motip-a w spray-u.

A ten Motip to jakiś zwykły lakier, czy specjalny do malowania silnika?