Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
Rafal_Szczecin - 29-05-2011, 10:54
| m6riano napisał/a: | | Jak przed wymianą to trza pifko walnąć...więc pewnie sprzedał jej 4pak..;-) |
pewnie jakies STP do wtryskow
Hugo - 29-05-2011, 11:21
| tomrom napisał/a: | | środek do czyszczenia silnika, ale z zewnątrz ?! | No dokładnie. Ja gdybym chciał to bym nie umiał się tak pomylić chyba
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, muszę wreszcie zrobić te kielichy i po tym środek do mycia silnika przyda się jak nie wiem. Przynajmniej mając go będę miał motywację do wypucowania silnika, a przyda mu się, bo zakurzony jest konkretnie, a po lakierowaniu kielichów dopiero się komora zapyli. Środek ponoć niezły, firmy K2.
Andrew - 29-05-2011, 11:24
To rzeczywiście inteligentny sprzedawca się trafił
rosomak1983 - 29-05-2011, 12:26
Hugo, jak non stop zmieniasz te gumy zawieszenia to moze zbierz chetnych zamowcie poliuretany i spokój...
Hugo - 29-05-2011, 14:32
| rosomak1983 napisał/a: | | Hugo, jak non stop zmieniasz te gumy zawieszenia to moze zbierz chetnych zamowcie poliuretany i spokój... | Są poliuretany do kupienia w każdej chwili. Jeden z użytkowników zmienił w swoim EA wszystkie i pewna firma dorabia je na zawołanie. Niedługo będę od nich brał kolejne.
Przed chwilą wymieniłem olej w silniku. Zdziwiłem się, bo ostatnio sprzedano mi filtr Knecht-mahle (taki napis był na pudełku, a na samym filtrze napis Knecht), symbol filtra to OC 5xx (nie pamiętam dokładnie, musiałbym zajrzeć do kosza na śmieci). Był dość niski i taki obły (gruby). Teraz w tym samym sklepie sprzedano mi filtr w takim samym opakowaniu, ale na samym filtrze jest napis Mahle, a nie Knecht (mniejsza o to). Jednak filtr jest zupełnie inny, ma symbol OC 290, zastosowanie Fiat-Lancia, jest dłuższy od poprzedniego i chudszy. Średnica oringu uszczelniającego jest jednak taka sama i sam gwint również pasuje. Jaki powinienem mieć typ filtra Mahle-Knecht?
atsar - 29-05-2011, 14:59
OC 196 - chyba najlepiej pasuje do V6'ki
poza tym OC 230 i OC 259 tez dobre.
A swoja droga własnie im dłuższy tym lepszy, czyt. łatwiejszy w montażu
Hugo - 29-05-2011, 17:21
Kurcze pomyliłem sie, jest odwrotnie, wcześniej miałem OC 230, z tego co atsar napisał wynika, że OK, teraz mam OC 986. Czy to ma jakieś znaczenie jaki filtr jest zamontowany jeśli gwint i uszczelka pasuje? Czy ktoś się orientuje czy każdy filtr Knecht-Mahle posiada zaworek zwrotny?
Poza tym nagrałem dzisiaj aparatem fotograficznym filmik, na którym ładnie widać jak mi bąbli płyn w zbiorniczku wspomagania i chciałem tu wrzucić, ale nie mam pojęcia jak...
| atsar napisał/a: | | A swoja droga własnie im dłuższy tym lepszy, czyt. łatwiejszy w montażu | Nie wiem jak z dojściem do filtra oleju w V6, ale w 2.0 jest wyśmienite, nie ma wiekszego znaczenia jaki długi mamy filtr. Swoją drogą dzisiaj po raz pierwszy nie wymieniałem oleju na kanale, tylko podniosłem auto z prawej strony, zdjąłem koło, odkręciłem osłonę silnika za kołem i miałem świetne dojście do filtra i śruby spustowej. I nastąpiła dziwna rzecz, spuściłem olej na podniesionym prawym przodzie, jak przestało lecieć, opuściłem auto maksymalnie w dół i zleciało dodatkowo dobre 200-300 ml oleju, jak przestało kapać podniosłem je na maksa w góre i znowu poleciało dobre 300 ml oleju. To wszystko potwierdziła ilość nowego oleju jaka weszła do silnika, zawsze z tego co pamiętam z bańki 4 litrowej zostawał mi litr gdy na bagnecie miałem stan 2 mm poniżej kreski MAX, a teraz wlałem całą bańkę 4 litrową i jest ten sam poziom Czyli spuściłem 1 litr oleju wiecej niż zwykle. No i po odpaleniu silnika na chwilę i zgaszeniu, oleju na bagnecie nie widać taki czysty, musiałem wyjść z garażu i pod światło sprawdzić poziom. A to ciekawe...
EDIT:
Oto filmik: http://www.fotosik.pl/video/1685128d7117efcb.html
Trochę ciemny, ale coś widać. Teraz zauważyłem, że przelałem ponad stan jak kilka tygodni uzupełniałem poziom do MAX, ale to chyba nie problem, wcześniej było z 1 cm poniżej MAX. Muszę odessać szczykawką.
KaWu - 30-05-2011, 08:01
| Hugo napisał/a: | | teraz wlałem całą bańkę 4 litrową i jest ten sam poziom |
To dobrze. Zawsze zalewam cala banke 4L.
Mozna nawet wiecej wlac jak spuscisz konkretnie wszystko - ale tu trzeba miske zrzucac i czekac az poskapuje i sie gimnastykowac
SPIDER-ek - 30-05-2011, 12:40
Hugo, Jak czytam twoje opisy walki z rudą i spacjalizowaniu się w konserwacji. To powiem Ci szczerze że są dwa wyjścia:
- zostaniesz specjalistą od konserwacji miśków i wszystkim będziesz wymiatał zwalczanie rudej na spotach
- chyba lepiej nie jeździć gdy pada deszcz lub sypie śniego:)
Chyba mniej rudej było by w drugiej opcji:)
Podziwiam naprawdę za upartość w dążeniu celem zwalczenia rudej.
Hugo - 30-05-2011, 13:14
| SPIDER-ek napisał/a: | | Hugo, Jak czytam twoje opisy walki z rudą i spacjalizowaniu się w konserwacji. | Bez przesady, nie jeden już to zrobił. | SPIDER-ek napisał/a: | | - zostaniesz specjalistą od konserwacji miśków i wszystkim będziesz wymiatał zwalczanie rudej na spotach | Nie da rady, potrzebuję na całe podwozie minimum 1 tygodnia.
Hugo - 02-06-2011, 07:27
W sobotę rano jestem umówiony ze ślusarzem. Będzie dorabiał prowadnice o większej średnicy do zacisków przednich (mówi, że wstawienie tulei w jarzma nie jest dobrym pomysłem, bo wystarczy minimalny błąd i będą sie zapiekać lub zacinać). Dorabiał już prowadnice zacisków w kilku autach i nigdy nie było problemów. Do tego przywiozę mu przednie tarcze żeby sprawdził czy sa proste i ewentualnie przetoczył, ale mówi, ze drgania przy hamowaniu są na 99% przyczyna luzów na zacisku. Przy okazji zawiozę mu mechanizm wycieraczek i dorobi tulejki na osiach ramion, bo po czyszczeniu zapieczonych osi jest na nich luz.
Ponadto po wymianie oleju nie słyszę w ogóle pracy silnika, pierwszy raz od kiedy go mam pracuje tak cichutko, równo i kulturalnie. Porównywalnie do byłej 626. Jestem w szoku jeśli chodzi o jakość Valvoline. Oby tak dalej.
Wczoraj polakierowałem też pokrywę zaworów na czarny połysk . Wyglada bosko, oczywiscie użyłem Motip-a w spray-u. Tylko teraz wygladająca jak nowa pokrywa zaworów nie pasuje do reszty, ale po zrobieniu kielichów będzie mycie silnika.
Psikus - 02-06-2011, 17:10
| Hugo napisał/a: | | Wyglada bosko | jakos nie wierzę
Hugo - 02-06-2011, 20:06
| Psikus napisał/a: | | jakos nie wierzę | Poważnie, myślałem nad tym co mi napisałeś na ten temat wcześniej i stwierdziłem, że owszem do każdego lakieru oprócz srebrnego i białego lepiej pasowałaby ori srebrna właśnie, ale do srebrnego czarna jest GIT. Odróżnia się od reszty (teraz za bardzo, bo za czysta), ale z czasem sie zakurzy Jak zrobie kielichy, umyję silnik to będzie miodzio. Myślę też wciąż nad osłoną kolektora wydechowego od E5x, albo od ostatnich wydań EA 2.0 (bo gdzieś widziałem, że takową posiadały).
Psikus - 02-06-2011, 20:30
| Hugo napisał/a: | Psikus napisał/a:
jakos nie wierzę
Poważnie | pokazał byś zamiast mnie przekonywać
wilk88 - 03-06-2011, 13:26
| Hugo napisał/a: | Wczoraj polakierowałem też pokrywę zaworów na czarny połysk . Wyglada bosko, oczywiscie użyłem Motip-a w spray-u. |
A ten Motip to jakiś zwykły lakier, czy specjalny do malowania silnika?
|
|
|