To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

mitsu00 - 23-08-2010, 22:19

Pe.te napisał/a:
Ciekawą opcją w AM jest możliwość regulacji wyprzedzenia/opóźnienia sygnału GPS

A do czego to potrzebne?

apikus - 24-08-2010, 08:34

mitsu00 napisał/a:
A do czego to potrzebne?

Do ostrzeżenia przed fotoradarem w czas. :wink:

mitsu00 - 24-08-2010, 10:56

apikus napisał/a:
Do ostrzeżenia przed fotoradarem w czas.

Może ktoś z użytkowników AM zna rzeczową odpowiedź w tej kwestii?

Anonymous - 24-08-2010, 21:31

mitsu00 napisał/a:
Pe.te napisał/a:
Ciekawą opcją w AM jest możliwość regulacji wyprzedzenia/opóźnienia sygnału GPS

A do czego to potrzebne?

Nie wiem jak Twój ROF z Impart'u, ale mój ROF z ROF'a ma permanentne opóźnienie ok. 1-1.5 sek. (czyli jakieś 40m przy 80km/h). Mówiąc po ludzku znaczek pokazywany na mapie "spóźnia się" o wspomniany czas w stosunku do rzeczywistej pozycji na drodze.
Dzięki ww. funkcji możesz zniwelować to opóźnienie.

W iGO wkurzało mnie to czasami, np. przejechałeś przejazd kolejowy, widziałeś go już w lusterku wstecznym, a navi informowała "uwaga, przejazd kolejowy"...
Podejrzewam, że iGO też ma możliwość kokmpensacji opóźnienia, ale póki co nie doszukałem się który wpis w sys.txt za to odpowiada... Natomiast w AM jest to ładnie wyciągnięte do menu. Tak samo jak częstotliwość odświeżania pozycji GPS (domyślnie 2 razy na sekundę).

rezon - 25-08-2010, 08:17

Pe.te napisał/a:
Nie wiem jak Twój ROF z Impart'u, ale mój ROF z ROF'a ma permanentne opóźnienie ok. 1-1.5 sek. (czyli jakieś 40m przy 80km/h).
Ja mam ROF'a z ROF'a i jest OK - dokładność jest kilkumetrowa
Grzesq - 25-08-2010, 08:51

rezon napisał/a:
Pe.te napisał/a:
Nie wiem jak Twój ROF z Impart'u, ale mój ROF z ROF'a ma permanentne opóźnienie ok. 1-1.5 sek. (czyli jakieś 40m przy 80km/h).
Ja mam ROF'a z ROF'a i jest OK - dokładność jest kilkumetrowa

U mnie też jest OK, ale proponowałbym jeszcze zmianę oprogramowania aby sprawdzić i ostateznie mocniejszą antenę GPS. Ja osobiscie takiej uzywam i jestem baaardzo zadowolony :)

mitsu00 - 25-08-2010, 09:12

Grzesq napisał/a:
U mnie też jest OK, ale proponowałbym jeszcze zmianę oprogramowania aby sprawdzić i ostateznie mocniejszą antenę GPS. Ja osobiscie takiej uzywam i jestem baaardzo zadowolony

Eeeee tam....... Wszystko działa u mnie z dokładnością do kilku metrów :D

rezon - 25-08-2010, 13:27

Grzesq napisał/a:
proponowałbym jeszcze zmianę oprogramowania aby sprawdzić i ostateznie mocniejszą antenę GPS
A po co? Mnie potrzebna jest dokładna mapa PL, magistralowa EU. Sygnał GPS z reguły mam, więc ori ROF+AutoMapa jest dla mnie OK.
Anonymous - 25-08-2010, 20:58

A ja mam "mocniejszą" antenę (zresztą jak wielu innych użytkowników tego wątku), a pomimo tego dokładność jest kilkudziesięciometrowa. Pewnie te moduły wymagają kalibracji i mnie się trafił moduł kalibrowany przez Chińczyka na kacu, dzień po chińskim nowym roku :D

W każdym razie po to jest właśnie wspomniana wyżej funkcja. Po pobawieniu się z wartościami rzeczonego parametru pozycjonowanie mam teraz prawie idealne.

Gdyby jeszcze ten badziewny tuner radiowy był bardziej selektywny i nie gubił częstotliwości (pomimo włączonego AF) - to ROF mógłbym z czystym sumieniem polecać.

13zbyszek13 - 25-08-2010, 21:52

Pe.te napisał/a:
Gdyby jeszcze ten badziewny tuner radiowy był bardziej selektywny i nie gubił częstotliwości (pomimo włączonego AF)

Ja jeżdżę dużo po Wawie i jest super poza jest już gorzej.

Anonymous - 25-08-2010, 23:20

13zbyszek13 napisał/a:
Pe.te napisał/a:
Gdyby jeszcze ten badziewny tuner radiowy był bardziej selektywny i nie gubił częstotliwości (pomimo włączonego AF)

Ja jeżdżę dużo po Wawie i jest super poza jest już gorzej.

No z tym super, to bym nie przesadzał (przynajmniej u mnie). Ori Rockford (po wymianie serwisowej na nie-gubiący stacji) dużo stabilniej trzymał sygnał. Właściwie nie było mowy o jakimkolwiek gubieniu sygnału, a przede wszystkim "trzeszczeniu".
Na ROF w samej Warszawie faktycznie nie jest najgorzej - choć w gęstej wysokiej zabudowie potrafi "trzeszczeć", ale już 10 czy 15 km od granicy Warszawy przykładowe Antyradio odbiera kiepsko. Że o radiu PIN nie wspomnę... :?
Z mocniejszymi nadajnikami jak RMF czy Zet jest lepiej, ale że tak powiem... nie gustuję :D

3r3as3r - 30-08-2010, 13:27

Witam serdecznie

mam pytanko

dzisiaj próbowałem w firmie CarAudio podłączyć mój zestaw. niestety w fazie prób okazało się że zestaw przyjmuje płyte CD "mieli" ja trochę w bebechach i wypluwa ją z powrotem... :cry:
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem jak tak to co jest jego przyczyną ??? bo jak mam to wysyłać do Chin to chyba się potne...

rezon - 30-08-2010, 13:34

sprawdź płytę ori nagraną oraz DVD. Niektóre napędy moga mieć problemy z nagrywanymi CD. Jeśli nic nie działa, to wyjścia będziesz dwa - wysyłka, albo przerzucenie się na karty SD
3r3as3r - 30-08-2010, 13:52

rezon napisał/a:
sprawdź płytę ori nagraną oraz DVD. Niektóre napędy moga mieć problemy z nagrywanymi CD. Jeśli nic nie działa, to wyjścia będziesz dwa - wysyłka, albo przerzucenie się na karty SD

ok dziękuję ci bardzo !!! jak na razie kazałem montować dalej i zobaczymy czy nie wyjdą jakieś inne kwiatki (czy reszta działa jak należy). jak założą sprawdze na jakimś oryginale i zobaczymy może akurat mam trefnie nagrane CD (oby :( )

podro

mitsu00 - 30-08-2010, 13:56

3r3as3r napisał/a:
ok dziękuję ci bardzo !!! jak na razie kazałem montować dalej i zobaczymy czy nie wyjdą jakieś inne kwiatki (czy reszta działa jak należy). jak założą sprawdze na jakimś oryginale i zobaczymy może akurat mam trefnie nagrane CD (oby )

Chińczyk na 100% nie czyta muzyki nagranej na DVD.