To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

irekkczek - 04-08-2014, 15:36
Temat postu: Pytanie o tuleje
Witajcie. Mam Galanta 99r. EA5A, szukam tulejek do zawieszenia tylnego wahacza, które zaznaczyłem na zdjęciu. Czy kupował ktoś i wymieniał te tulejki? Prosiłbym o jakiś numer katalogowy. Z góry dzięki i pozdrawiam!! :occasion5:

malina_drizzt - 04-08-2014, 17:56
Temat postu: Re: Pytanie o tuleje
irekkczek napisał/a:
Witajcie. Mam Galanta 99r. EA5A, szukam tulejek do zawieszenia tylnego wahacza, które zaznaczyłem na zdjęciu. Czy kupował ktoś i wymieniał te tulejki? Prosiłbym o jakiś numer katalogowy. Z góry dzięki i pozdrawiam!! :occasion5:

[url=http://www52.zippysh...le.html]Obrazek[/url]

Marcinzam wymieniał i pasują NOK J54004ANOK. :)
Tylko czy jest sens, ta tulejka jest pancerna.

bialyjayz - 18-08-2014, 11:20

za sobą mam wymianę przedniego zawieszenia, wszystko hula fajnie, cicho bez stuków i pukania jak było dotychczas, czas jednak robić tył i tutaj moje pytanie.
Co należy wymienić, a raczej co można wymienić w tylnym zawieszeniu prócz oczywiście amorków bo to nieco później?
Które tuleje? Jakieś łączenia? O co miałbym pytać w sklepie by nie dać się oszukać?

swinks_UK - 18-08-2014, 14:50

Sprawdź końcówki drążka kierowniczego, któraś strona może być zapieczona.
Shockwave - 18-08-2014, 21:19

Panowie bo problem jest ;)
Kupiłem sworzeń niby do wahacza górnego. Ale chyba zly
Numer widniejący na pudelku to
MI-BJ-10371
Hyundai
54503-31600
MOOG
Moze mi ktoś podać numerek sworznia do wahacza górnego ? ( na chwile obecna nie mam komputera a telefon to ciężka sprawa)
I ktoś obeznany powie mi co sobie za sworzeń kupiłem ? tzn gdzie on niby pasuje do galanta

Pytam ponieważ ten sworzeń nie posiada kropki itp itd.

Dziękuje

Tomek - 20-08-2014, 11:20

bialyjayz napisał/a:

za sobą mam wymianę przedniego zawieszenia, wszystko hula fajnie, cicho bez stuków i pukania jak było dotychczas, czas jednak robić tył i tutaj moje pytanie.
Co należy wymienić, a raczej co można wymienić w tylnym zawieszeniu prócz oczywiście amorków bo to nieco później?
Które tuleje? Jakieś łączenia? O co miałbym pytać w sklepie by nie dać się oszukać?

wymień to co nadaje się do wymiany
tuleje zwrotnic kupowałem u tego sprzedawcy
http://allegro.pl/listing...-3-default-0718

on ma na każdnej aukcji rysunek i zaznaczone, gdzie dana tuleja idzie
więc możesz sobie to zobrazować

możesz też ładować tuleje poliuretanowe z Olkusza (temat o tych tulejach jest na forum, w tym dziale)

ja bym nie robił na wyrost
tam masz te nieszczęsne wahacze, ze śrubami mimośrodowymi:
http://allegro.pl/mitsubi...4443962408.html

na bank są zapieczone, za mojej kadencji tego nie rozkręcałem
jak ukręcisz przy demontażu to władujesz się w niepotrzebną robotę ze szlifierką, a jak u mechanika, to w koszty
więc jak nie trzeba - nie ruszaj

bialyjayz - 21-08-2014, 01:48

tomek84 napisał/a:
wymień to co nadaje się do wymiany
tuleje zwrotnic kupowałem u tego sprzedawcy

a można konkretnie w puntkach :) wiesz coś w stylu jak z przodu:
-tuleje wachacza poprzecznego
- tuleje wachacza podłużnego
-końcówki drążków
- drązki kierownicze itp, itp :P
bo zrozumiałem tyle, że dwie rzeczy nadają się do wymiany :P
tomek84 napisał/a:
możesz też ładować tuleje poliuretanowe z Olkusza (temat o tych tulejach jest na forum, w tym dziale)

trochę się obawiam o ich skrzypienie i mam mieszane uczucia, brać konkret poli i jeździź długo jednak z ryzykiem skrzypienia jak starego łóżka czy brać standard i mieć świadomość, że za niedługi czas czeka mnie ich wymiana :)

[ Dodano: 27-08-2014, 19:51 ]
Halo Halo znajdzie się ktoś chętny by wypisać mi dokładnie w punktach czego mam szukać? :) byłbym bardzo wdzięczny.
Albo chociaż niech ktoś odpowie na pytanie, czy wszystkie tuleje wachaczy zawieszenia tylnego są wymienne? Czy któreś jak w przypadku bananów przednich są na stałe?

ALEX-77 - 31-08-2014, 21:09

Zaczął stukać mi sworzeń wahacza prawego(banana) jakiej firmy polecacie ? szukam CTR ale nigdzie nie mogę znaleźć ,miałem już Yamato ale nie wytrzymał roku ,co byście polecili ? jest tych firm trochę ,co firma to inna cena ale co to jest warte ? widzę :Moog,Kager,Sidem,Delphi,Optimal,Meyle,Maxgear,Ashika, itp.. co to za firmy ??!! znam tylko Delphi :?
malina_drizzt - 31-08-2014, 22:25

ALEX-77 napisał/a:
Zaczął stukać mi sworzeń wahacza prawego(banana) jakiej firmy polecacie ? szukam CTR ale nigdzie nie mogę znaleźć ,miałem już Yamato ale nie wytrzymał roku ,co byście polecili ? jest tych firm trochę ,co firma to inna cena ale co to jest warte ? widzę :Moog,Kager,Sidem,Delphi,Optimal,Meyle,Maxgear,Ashika, itp.. co to za firmy ??!! znam tylko Delphi :?

Ctr nie robi bananów tak samo jak 555.
Było wielokrotnie, w grę wchodzi jedynie oryginał, nipparts, albo regeneracja oryginału.
Ostatecznie slr albo sh i osłona sworznia hyundaia.

milo - 31-08-2014, 22:32

A co powiecie na Febest całkiem przyzwoicie wykonany
arturj123 - 01-09-2014, 06:29

Febest ktoś opisywał, bez rewelacji
robertdg - 01-09-2014, 08:17

ALEX-77, wypróbowałbym któregoś z tych Moog, Meyle, Sidem
Marcino - 01-09-2014, 08:29

może Moog,
Ja jezdze na regenerowanych, i dużo lepiej niż na drogim Nippartsie z Icarsu.

ALEX-77 - 01-09-2014, 13:32

No właśnie bo różnica cen dość duża a nie wiem jak z jakością ,widziałem jeszcze TRW ,kurcze to moja firma tylko inne rzeczy robimy :P
bialyjayz - 29-09-2014, 21:15

które tuleje wachaczy na tylnym zawieszeniu są wymienne ?