Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??
jaro5090 - 21-09-2014, 13:59
Dałem żonie nokię 520. To jej pierwszy smartfon, więc miała opory. Po tygodniu nie chciała mi go już oddać Generalnie system W8 jest mocno okrojony w porównaniu do androida, ale za to prosty do opanowania i bez spamu oraz nachalnych reklam.
Sam "cofnąłem" się do symbiana Bella, gdyż są tam opcje nie dostępne obecnie w nowych smartfonach. Jedynym minusem jest brak nowych aplikacji, ale nie jest mi to potrzebne. Tu ważny detal. Większość z użytkowników smartfonów nie wykorzystuje ich możliwości w 90% o internecie nie wspominając.
londolut - 21-09-2014, 14:10
jaro5090 napisał/a: | są tam opcje nie dostępne obecnie w nowych smartfonach | Przykład jakiś?
jaro5090 napisał/a: | nie wykorzystuje ich możliwości w 90% | Mnie się wydaje, że nawet w 50%.
karolgt - 07-11-2014, 00:53
Po prawie 5 latach używania Androida, zmęczony (a nawet zdenerwowany po tym jak straciłem 30km trasy z GPS w ciekawym miejscu) tym systemem zdecydowałem się zaryzykować i kupić Lumie 735 z Windows Mobile 8.1
mój telefon z Andoidem to LG 4xHD (czyli coś jak Galaxy S3, może minimalnie lepszy)
poprzednio były HTC Desire Z, Motorola Milestone, ogólnie zawsze telefony "top" oczywiście w tym czasie w którym je kupowałem. Przerabiałem też (nie na wszystkich) rootowanie telefonów, cyanogena itp
Każdy z tych telefonów potrafił zamulić strasznie na głupim wyświetlaniu kontaktów.
Nie trzeba być programistą żeby wiedzieć że coś tu jest mocno nie tak skoro kontakty albo wyświetlenie 30 ikonek zamula 4 corowy procesor i 1 GB RAM.
Przed kupnem Lumii spróbowałem jeszcze jednej opcji: pobawiłem się LG G3 - czyli topowy tel od LG, ekran 5 cali, FulHD, wygląd i ekran bajka..ale co z tego jak testowany egzemplarz (w sklepie) przymulił z 5 razy na głupich ikonkach czy uruchamianiu aplikacji aparatu
co z tego że w benchmarkach AtuTu ma 2 razy więcej pkt niż moja Lumia skoro trzeba czekać kilka sekund aż się klawiatura ekranowa wyświetli po tym jak właśnie skonczyliśmy rozmowe tel.
więc Lumia 735:
telefon jak telefon, 4 core, 1 GB ramu, standard obecnie, 4,7 cala, AMOLED, super czuły dotyk, nie mam zastrzeżeń, podobnie jak do poprzedniego LG 4xHD
różnica to system: WM 8.1
bajka, działa 20 razy szybciej. Po 1 tyg użytkowania, ani razu nic nie przycieło, nic nie zmuliło, nawet na ułamek sekundy.
Migracja z androida (google, gmail, kalendarz, kontakty) - pełny automat, parę sekund i tel z androidem jako zapasowy już nie potrzebny
wygląd - kwestia gustu, na pewno jest bardzo wygodny i przemyślany, w androidzie trzeba by spędzić kilka godz na konfiguracji.
Nokia Maps, Go Here czy jak to się nazywa - działają ok, szybciej niż google maps napewno, parę ciekawych opcji
i bateria..3 dni na luzie: włączone cały czas: LTE, wifi, GPS, kilkadziesiąt min rozmów dziennie, wiele maili i pare smsów
p.s 2 razy słabsza Lumia 625 też działa bardzo płynnie.
więc wyrosła całkiem fajna konkurencja dla Androida, i dobrze, może Android się trochę zmobilizuje
Polecam WM jak ktoś ma dość Androida
Juiceman - 07-11-2014, 04:39
Mam WM i Androida:D w WM'ie za grosz nie mogę się odnaleźć .... w Androidzie za to bez problemów.
londolut - 07-11-2014, 09:13
Juiceman napisał/a: | Mam WM i Androida:D w WM'ie za grosz nie mogę się odnaleźć .... w Androidzie za to bez problemów. | +1.
Mój pierwszy telefon z Andkiem to jakiś głupi Samsung - drażnił mnie ale potem po przesiadce na One S problemy się skończyły a telefon dużo słabszy od wspomnianego LG. Przerabiałem tez Sony Xperia M, Xperia Z1, różne nowsze Samsungi i nigdy nie było problemów - jedynie co to TouchWizz lagował i laguje nadal . Teraz siedzę na Nexusie 5 a bracik ma czwórkę i też zero narzekania czy jakichś zawiasów.
Podstawa dla Androida to 2GB ramu, inaczej będzie lipa.
Dobrze, że nie wziąłeś G3. Launcher to jakaś porażka pod względem optymalizacji, ma milion funkcji, których procek nie ogarnia a wyświetlacz QHD mimo tego, że jedwabiście jasny, bardzo kolorowy i ostry to dobija tego biednego Snapdragona na amen.
Mnie w Windowsie przeraża graficznie ten system no i brak możliwości personalizacji.
karolgt - 07-11-2014, 09:22
Juiceman napisał/a: | Mam WM i Androida:D w WM'ie za grosz nie mogę się odnaleźć .... w Androidzie za to bez problemów. |
WM 8 czy 8.1?
bo podobno wlasnie w 8.1 naprawili dużo denerwujących błędów.
betka17 - 07-11-2014, 09:47
Miałam Motorolę Defy Mini i byłam z niej baaaaaaaaaardzo zadowolona, zaprzyjaźniłyśmy się, zgrałyśmy w fazie i było lux torpeda. Niestety, gniazdo ładowania trafił szlag i w Polsce nie byli w stanie mi naprawić usterki 9oryginalny opis z serwisu!) w związku z tym po raz pierwszy dostałam coś od orangutana-mogłam w ramach trwającej umowy wybrać sobie nowy telefon wybrałam Sony Xperia E1 i nie jestem zadowolona w porównaniu z Motką, to gówno ciągle się zawiesza na internecie, nie ma LATARKI (i jak mam się szwędać po nocy?????!!!!!), ale to był najlepszy wybór spośród listy otrzymanej z orange. Teraz ponieważ orangutan doprowadził mnie do ściany, odchodzę od nich,ale zdjęcie blokady sim z tego gównianego soniacza to spory koszt
podsumowując- Motka była super jeśli chodzi o dotykowe telefony, reszta mi nie leży
karolgt - 07-11-2014, 09:52
na xda-developers znajdziesz opis jak samemu ściągnąć simlocka z każdego tel z androidem i nie tylko. parę godzin zabawy (za pierwszym razem) ale za darmo
londolut - 07-11-2014, 10:53
betka17 napisał/a: | Xperia E1 | Z takich lowendów z Androidem nigdy nie będziesz zadowolona Niestety Android ma to do siebie, że za hardware się płaci, żeby software był bezproblemowy. Synonimem optymalnego sprzętu w normalnej kasie przygotowanego na przyjęcie 100% możliwości Androida była właśnie seria Nexus... do czasu wydania Nexusa 6 - 649€
karolgt napisał/a: | na xda-developers znajdziesz opis jak samemu ściągnąć simlocka z każdego tel z androidem i nie tylko. parę godzin zabawy (za pierwszym razem) ale za darmo | Jeśli to telefon z Orange to na 99,9% ma zablokowany bootloader i nic nie zrobisz
karolgt - 07-11-2014, 10:59
a od kiedy to bootloadera nie można odblokować?
londolut - 07-11-2014, 11:06
Źle się wyraziłęm - fastboot a nie bootloader. Tylko Orange go blokuje, można go odblokować ale dla początkującego usera może to być trudne i stresujące... niestety...
Orange zawsze był idiotyczny, np do dziś zakłada simlocki i maluje te popaprane kwadraty na obudowach :;)
betka17 - 07-11-2014, 23:36
Ja tam prosta kobieta jestem i pójdę do jakichś chłopaków w celu zdjęcia tej blokady. Wolę dać zarobić chłopakom,jak pi....pi...pi.... Orange!
fj_mike - 11-11-2014, 22:16
karolgt napisał/a: | Polecam WM jak ktoś ma dość Androida
|
Także zaczyna mnie drażnić. O zgrozo, pomyślałem nawet o przesiadce na IOSa. Póki co, nie jestem jeszcze zdecydowany na przesiadkę.
Co do zamulania, zauważyłem tylko w pewnych aplikacjach a to już niekoniecznie jest zależna od producenta fona. Telefon HTC One.
londolut napisał/a: | Tylko Orange go blokuje, można go odblokować ale dla początkującego usera może to być trudne i stresujące... niestety... |
Pamiętam jak za pierwszym razem odblokowywałem bootloadera z HTC Sensation. 8 godzin chyba poszło, najwięcej czasu schodzi na czytanie tutków.
"Here" od niedawna jest dostępny na andka z czego się niezmiernie cieszę. Na razie w wersji beta.
gulgulq - 13-11-2014, 12:03
Nie powiem ale zaczynam doceniać posiadanie smartfona - moja lista blokowanych numerów robi się coraz dłuższa , ostatnio to jakiś wysyp namolnych sprzedawców szwarc, mydła i powidła.
Dario1986 - 14-11-2014, 09:29
karolgt napisał/a: | o podobno wlasnie w 8.1 naprawili dużo denerwujących błędów. |
sporo poprawili, mam Lumie 1320 oraz LG VU. Obecnie więcej korzystam z Nokii no i bateria 2 dni to na luzie przy ciągle włączonym LTE, gdzie LG jest codziennie ładowany. Rekord mój na nokii to 7 dni, z gprsem włączanym tylko gdy z niego korzystałem. rekord mojego kolegi który również ma ten sam model to 13 dni...(głównie na czuwaniu) tyle że on go traktuje jako tablet.. jest bez karty sim i tylko czasami go używa po wifi.
Dodane między innymi schodzący pasek z głównymi ustawieniami w dół, tak jak w Andku, są w nim również powiadomienia. Jak dla mnie WM 8,1 jest lepszy od Andka 4.0.4 (taki mam w LG).
Navi Here Drive rewelacyjna, pobrałem mapę Polski i śmiga bez transmisji danych, chociaż u mnie to nie jest wyznacznikiem bo mam pakiet 20GB. GPS łapie po 5-6 sekundach od włączenia.
W końcu jest normalna przeglądarka Opera Mini bo wcześniejsze to była tragedia (maxthon oraz explorer).
Ogólnie moim zdaniem WM 8,1 to bardzo dobry system, MOIM zdaniem lepszy od Androida. nie przycina się, nie zawiesza.. a w Androidzie różnie z tym bywa...
|
|
|