To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT VII

_Slawek_ - 20-01-2013, 20:17

Oj panowie, czy ktoś gdziekolwiek narzekał? Albo powoływał się na TV? :)
Nie chodzi o to, że da się jeździć, albo cytując Bastka - jeździć w zakrętach około 10km/h wolniej niż na suchym. Wy tylko o zwykłej jeździe, a co jeśli trzeba awaryjnie hamować albo ominąć przeszkodę? Wczoraj rano jeżdżąc po Lublinie ABS terkotał przy hamowaniu z 5km/h a samochód jechał dalej :)

Albo jak wyglądała jazda wczoraj w trasie za TIR-em, samochody jadące z naprzeciwka było widać w ostatniej chwili, jak w gęstej mgle.

Naprawdę komuś się podoba jazda w takich warunkach? Jeśli np. normalnie jedziesz do pracy 30min, a w takim przypadku trzeba się wlec 2 razy dłużej?

Jaro1974 - 20-01-2013, 20:42

_Slawek_ napisał/a:
Wczoraj rano jeżdżąc po Lublinie ABS terkotał przy hamowaniu z 5km/h a samochód jechał dalej :)

Sławku a cofnijmy się o jakieś 20 lat wstecz gdy ABS-u jeszcze nie było albo dopiero wchodził do użytku i jeździło się jeszcze gorzej. Jestem pewien że gdyby padły wszystkie systemy kontroli trakcji, ABS-y i itp. to wiele ludzi by nie umiało w ogóle jeździć po takiej nawierzchni.
Co do zdjęcia to mój komentarz będzie taki: nikt mi nie każe wyprzedzać, a dla własnego bezpieczeństwa utrzymuję większą odległość i jadę dalej. Sławku jechałem we mgle 270 kilometrów "wlekąc się" za tirami i raptem jak ten odcinek drogi pokonywałem w 3g. 50 min. w normalnych warunkach to we mgle wyszło mi 4g. 15 min. Mam nadzieję że zrozumiesz moją aluzję do ostatniego zdania twego. Oczywiście oczekuję ciętej riposty :twisted: :wink:

Mario - 20-01-2013, 20:43

Cytat:
Się wita kolegę :wink:

tomasek napisał/a:
którego bardzo dawno u nas nie było :mrgreen:

Się nadrobi wszystko :)
Chociaż czasu żeby zaglądać tu często jakoś mniej..

[ Dodano: 20-01-2013, 20:45 ]
Ale jak już kiedyś powiedziałem : kiedy odzyskam samochód spotu nie opuszczę :)

[ Dodano: 20-01-2013, 21:46 ]
Ale jak tak tu jest pusto to uciekam.
Dobrej nocy;)

_Slawek_ - 20-01-2013, 21:53

Jaro1974 napisał/a:
_Slawek_ napisał/a:
Wczoraj rano jeżdżąc po Lublinie ABS terkotał przy hamowaniu z 5km/h a samochód jechał dalej :)

Sławku a cofnijmy się o jakieś 20 lat wstecz gdy ABS-u jeszcze nie było
Tak jak tylu samochodów na drogach jak obecnie.

Jaro1974 napisał/a:
albo dopiero wchodził do użytku i jeździło się jeszcze gorzej. Jestem pewien że gdyby padły wszystkie systemy kontroli trakcji, ABS-y i itp. to wiele ludzi by nie umiało w ogóle jeździć po takiej nawierzchni.

Może nie tyle nie umieliby, co musieli by się przyzwyczaić do bardziej wymagających warunków. Zresztą dotyczy to chyba każdego, szybko się człowiek przyzwyczaja do dobrego ;) Nadal wielu ludzi jeździ samochodami bez takiego wyposażenia, np. ja :) I brakuje mi np. ABS-u, bo jego wartość w przypadku sytuacji ekstremalnych jest bezdyskusyjna.

Jaro1974 napisał/a:
A jak jest sucho to już takiej frajdy nie ma, i tłumanów śniegu też nie ma za samochodem, taka nuda
Jaro1974 napisał/a:
Co do zdjęcia

Zdjęcie było odnośnie Twoich i Andrzeja achów i ochów jak to cudownie się jeździ po zaśnieżonych drogach. Bo ja widziałem taką drogę jak na tym zdjęciu, a Wy zachwycając się jazdą po śniegu mieliście chyba inną wizję :)

Jaro1974 napisał/a:
Oczywiście oczekuję ciętej riposty :twisted: :wink:

Dlaczego? :P ;)

Jaro1974 - 20-01-2013, 22:01

Sławku żeby spadło u nas 60 cm śniegu to nie wiem ile musiało by czasu padać. Każda prognoza pogody jest tylko prognozą i trzeba na nią wziąć poprawkę. Takie warunki jak na ostatnim zdjęciu nie raz bywały w XX wieku i jakoś dawaliśmy radę to i teraz damy.
_Slawek_ napisał/a:
Jaro1974 napisał/a:
Oczywiście oczekuję ciętej riposty :twisted: :wink:

Dlaczego? :P ;)

A tak z przyzwyczajenia :twisted: :wink:

W@sio - 20-01-2013, 22:27

Panowie, Jak w sobotę z Pawelą wracaliśmy z Wawy średnia prędkość na trasie wynosiła około 50km/h a jak okiem sięgnąć było biało na szosie... teraz jeszcze pogoda nam doprawiła więcej śniegu :)

Powoli ogarniam Miśka by na najbliższym spocie się Wam godnie zaprezentować :) choć w lutym 10-17 mnie nie będzie :(

Jaro1974 - 20-01-2013, 22:35

W@sio, witaj. Tutaj nikt nie mówi o kosmicznych prędkościach na pokrytej śniegiem drodze. Ale każdy na ten temat będzie miał swoje zdanie i będzie go bronił jak na przykład ja :mrgreen:
bastek - 21-01-2013, 06:43

witam z rana
wczoraj padłem po sobotniej nocce. oj starzje się chyba......trzeba odespac...

Sławek, w sobotę jak do włodawy jechałem, 1 tir mnie wyprzedził. ruski. jechałem za nim, w tumanach śniegu. czas przejazdu-1 godz 20 min, zamiast godz. 5-godz. 10...

abs bardzo potrzebny, ASC (kontrola trakcji też).
ale dało kiedyś, i da się jeździć teraz bez tego.
a jak się ktoś uczył z tym - to bez ciężko...

a statystyki wczorajsze? jakieś 40 wypadków, kilkaset kolizji, ZERO zabitych

ja też lubię jeździć zimą. jest spokojniej, jedzie się równo, nie ma pacanów w "golfie trujce z czipem" którzy myslą, że zdążą wyoprzedzić i trzeba zwiewać na pobocze

a taki "możny protektor", jak ukraiński tri , no może być i polski - dla mnie dobra rzecz

Yoshiko - 21-01-2013, 08:02

hejka Misiaki :)

myślałam że będę pierwsza ale niestety bastek chyba jeszcze na dyżurze :mrgreen:

Jaro1974 - 21-01-2013, 08:07

Dzień dobry :wink:
Pada śnieżek pada, pada sobie równo :mrgreen:

Seichan - 21-01-2013, 08:17

Dzień dobry :wink:

Jaro1974 napisał/a:
Pada śnieżek pada, pada sobie równo :mrgreen:

Raz spadnie na kwiatek, drugi raz na ... ;)

Yoshiko - 21-01-2013, 08:31

Cytat:
Raz spadnie na kwiatek, drugi raz na ... ;)

naaaaa

zobrazujmy to :)

Jaro1974 - 21-01-2013, 08:52

No to żeś Sylwio przyszalała :twisted: :mrgreen:
radek79 - 21-01-2013, 08:59

dobry :wink:
bastek - 21-01-2013, 09:02

witam
Sylwuś, niektórzy tak mają-wstają z kurami, idą spać z kurami.... jak się na wsi mieszka, to tak się człekowi robi :) :) :)
nie na dyżurze. az mi coś dziwnego się robi, bo w tym tyg. nie mam nic

pytanie i f-me adampolnet.com. zna ktoś? oni jedyni mi odpowiedzieli, że maja u mnie zasięg radiowego internetu
w sumie zastanawiam się...z playa mam ofertę za 55 zł 18 Gb/m-c lub 43 zł -12 Gb/m-c, szybkośc max 1mb/s, zazwyczja waha sie od 0,3-0,6 sprawdzony, nie rwie... z radiowym nie miałem doczynienia. Łukasz cos pisał, żeby takich poszukać.
za cennikiem
Max 1536 / 512 kbps (minimum 1024/256kbps - 50 zł
Max 3072 / 1024 kbps (minimum 2048/512kbps -60 zł
+200 zł instalacja
czy w internecie radiowym z obiecanego minimum sie wywiązują?