Lubelskie - Lubelskie OT VII
_Slawek_ - 20-01-2013, 20:17
Oj panowie, czy ktoś gdziekolwiek narzekał? Albo powoływał się na TV?
Nie chodzi o to, że da się jeździć, albo cytując Bastka - jeździć w zakrętach około 10km/h wolniej niż na suchym. Wy tylko o zwykłej jeździe, a co jeśli trzeba awaryjnie hamować albo ominąć przeszkodę? Wczoraj rano jeżdżąc po Lublinie ABS terkotał przy hamowaniu z 5km/h a samochód jechał dalej
Albo jak wyglądała jazda wczoraj w trasie za TIR-em, samochody jadące z naprzeciwka było widać w ostatniej chwili, jak w gęstej mgle.
Naprawdę komuś się podoba jazda w takich warunkach? Jeśli np. normalnie jedziesz do pracy 30min, a w takim przypadku trzeba się wlec 2 razy dłużej?
Jaro1974 - 20-01-2013, 20:42
| _Slawek_ napisał/a: | Wczoraj rano jeżdżąc po Lublinie ABS terkotał przy hamowaniu z 5km/h a samochód jechał dalej
|
Sławku a cofnijmy się o jakieś 20 lat wstecz gdy ABS-u jeszcze nie było albo dopiero wchodził do użytku i jeździło się jeszcze gorzej. Jestem pewien że gdyby padły wszystkie systemy kontroli trakcji, ABS-y i itp. to wiele ludzi by nie umiało w ogóle jeździć po takiej nawierzchni.
Co do zdjęcia to mój komentarz będzie taki: nikt mi nie każe wyprzedzać, a dla własnego bezpieczeństwa utrzymuję większą odległość i jadę dalej. Sławku jechałem we mgle 270 kilometrów "wlekąc się" za tirami i raptem jak ten odcinek drogi pokonywałem w 3g. 50 min. w normalnych warunkach to we mgle wyszło mi 4g. 15 min. Mam nadzieję że zrozumiesz moją aluzję do ostatniego zdania twego. Oczywiście oczekuję ciętej riposty
Mario - 20-01-2013, 20:43
| Cytat: | Się wita kolegę |
| tomasek napisał/a: | którego bardzo dawno u nas nie było |
Się nadrobi wszystko
Chociaż czasu żeby zaglądać tu często jakoś mniej..
[ Dodano: 20-01-2013, 20:45 ]
Ale jak już kiedyś powiedziałem : kiedy odzyskam samochód spotu nie opuszczę
[ Dodano: 20-01-2013, 21:46 ]
Ale jak tak tu jest pusto to uciekam.
Dobrej nocy;)
_Slawek_ - 20-01-2013, 21:53
| Jaro1974 napisał/a: | | _Slawek_ napisał/a: | Wczoraj rano jeżdżąc po Lublinie ABS terkotał przy hamowaniu z 5km/h a samochód jechał dalej
|
Sławku a cofnijmy się o jakieś 20 lat wstecz gdy ABS-u jeszcze nie było | Tak jak tylu samochodów na drogach jak obecnie.
| Jaro1974 napisał/a: | | albo dopiero wchodził do użytku i jeździło się jeszcze gorzej. Jestem pewien że gdyby padły wszystkie systemy kontroli trakcji, ABS-y i itp. to wiele ludzi by nie umiało w ogóle jeździć po takiej nawierzchni. |
Może nie tyle nie umieliby, co musieli by się przyzwyczaić do bardziej wymagających warunków. Zresztą dotyczy to chyba każdego, szybko się człowiek przyzwyczaja do dobrego Nadal wielu ludzi jeździ samochodami bez takiego wyposażenia, np. ja I brakuje mi np. ABS-u, bo jego wartość w przypadku sytuacji ekstremalnych jest bezdyskusyjna.
| Jaro1974 napisał/a: | | A jak jest sucho to już takiej frajdy nie ma, i tłumanów śniegu też nie ma za samochodem, taka nuda |
| Jaro1974 napisał/a: | | Co do zdjęcia |
Zdjęcie było odnośnie Twoich i Andrzeja achów i ochów jak to cudownie się jeździ po zaśnieżonych drogach. Bo ja widziałem taką drogę jak na tym zdjęciu, a Wy zachwycając się jazdą po śniegu mieliście chyba inną wizję
| Jaro1974 napisał/a: | Oczywiście oczekuję ciętej riposty |
Dlaczego?
Jaro1974 - 20-01-2013, 22:01
Sławku żeby spadło u nas 60 cm śniegu to nie wiem ile musiało by czasu padać. Każda prognoza pogody jest tylko prognozą i trzeba na nią wziąć poprawkę. Takie warunki jak na ostatnim zdjęciu nie raz bywały w XX wieku i jakoś dawaliśmy radę to i teraz damy.
| _Slawek_ napisał/a: | Jaro1974 napisał/a:
Oczywiście oczekuję ciętej riposty
Dlaczego? |
A tak z przyzwyczajenia
W@sio - 20-01-2013, 22:27
Panowie, Jak w sobotę z Pawelą wracaliśmy z Wawy średnia prędkość na trasie wynosiła około 50km/h a jak okiem sięgnąć było biało na szosie... teraz jeszcze pogoda nam doprawiła więcej śniegu
Powoli ogarniam Miśka by na najbliższym spocie się Wam godnie zaprezentować choć w lutym 10-17 mnie nie będzie
Jaro1974 - 20-01-2013, 22:35
W@sio, witaj. Tutaj nikt nie mówi o kosmicznych prędkościach na pokrytej śniegiem drodze. Ale każdy na ten temat będzie miał swoje zdanie i będzie go bronił jak na przykład ja
bastek - 21-01-2013, 06:43
witam z rana
wczoraj padłem po sobotniej nocce. oj starzje się chyba......trzeba odespac...
Sławek, w sobotę jak do włodawy jechałem, 1 tir mnie wyprzedził. ruski. jechałem za nim, w tumanach śniegu. czas przejazdu-1 godz 20 min, zamiast godz. 5-godz. 10...
abs bardzo potrzebny, ASC (kontrola trakcji też).
ale dało kiedyś, i da się jeździć teraz bez tego.
a jak się ktoś uczył z tym - to bez ciężko...
a statystyki wczorajsze? jakieś 40 wypadków, kilkaset kolizji, ZERO zabitych
ja też lubię jeździć zimą. jest spokojniej, jedzie się równo, nie ma pacanów w "golfie trujce z czipem" którzy myslą, że zdążą wyoprzedzić i trzeba zwiewać na pobocze
a taki "możny protektor", jak ukraiński tri , no może być i polski - dla mnie dobra rzecz
Yoshiko - 21-01-2013, 08:02
hejka Misiaki
myślałam że będę pierwsza ale niestety bastek chyba jeszcze na dyżurze
Jaro1974 - 21-01-2013, 08:07
Dzień dobry
Pada śnieżek pada, pada sobie równo
Seichan - 21-01-2013, 08:17
Dzień dobry
| Jaro1974 napisał/a: | Pada śnieżek pada, pada sobie równo |
Raz spadnie na kwiatek, drugi raz na ...
Yoshiko - 21-01-2013, 08:31
| Cytat: | Raz spadnie na kwiatek, drugi raz na ... |
naaaaa
zobrazujmy to
Jaro1974 - 21-01-2013, 08:52
No to żeś Sylwio przyszalała
radek79 - 21-01-2013, 08:59
dobry
bastek - 21-01-2013, 09:02
witam
Sylwuś, niektórzy tak mają-wstają z kurami, idą spać z kurami.... jak się na wsi mieszka, to tak się człekowi robi
nie na dyżurze. az mi coś dziwnego się robi, bo w tym tyg. nie mam nic
pytanie i f-me adampolnet.com. zna ktoś? oni jedyni mi odpowiedzieli, że maja u mnie zasięg radiowego internetu
w sumie zastanawiam się...z playa mam ofertę za 55 zł 18 Gb/m-c lub 43 zł -12 Gb/m-c, szybkośc max 1mb/s, zazwyczja waha sie od 0,3-0,6 sprawdzony, nie rwie... z radiowym nie miałem doczynienia. Łukasz cos pisał, żeby takich poszukać.
za cennikiem
Max 1536 / 512 kbps (minimum 1024/256kbps - 50 zł
Max 3072 / 1024 kbps (minimum 2048/512kbps -60 zł
+200 zł instalacja
czy w internecie radiowym z obiecanego minimum sie wywiązują?
|
|
|