To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 19-01-2024, 07:24

To masz napisał/a:
Używasz jako światła mijania?

Tak
Krzyzak napisał/a:
A może na drogowych jechał...

No to było na długich. Odciecie jest idealne na mijania

Hugo - 19-01-2024, 10:44

Krzyzak, nie jesteś w stanie zrobić zdjęcia jak świecą soczewki żeby było widać, że są. Zawsze będzie plama światła. A te soczewki co ma to chyba najlepiej skupiające światło soczewki jakie kiedykolwiek widziałem.
Krzyzak - 20-01-2024, 16:26

Właśnie nie, zaraz zobaczysz jak to powinno wyglądać, ale to soczewki pod D2S a nie H1 czy H7 - zatem zupełnie inna linia odcięcia. Polecam takie, Evox-R się nazywają, są wersje z LED.
Zdjęcie dość stare - z mojego rekina, tam były soczewki 10cm średnicy z mercedesa ML, hella.

Marcino - 21-01-2024, 00:00

Moje to sa chyba Hella and nie evox...

https://hidretrofit.pl/sklep/hella-evox-r-2-0-bi-xenon/

Opis
Oryginalna Hella „E55″ jest najczęściej oryginalnie stosowanym projektorem na świecie. E55 jest dobra, ale Evox -R jest lepsza pod każdym względem. Więc bez różnicy czy jest to retrofit czy wymiana starej soczewki, Evox -R jest najlepszym wyborem.

Co sprawia, że ​​są tak popularne? Evox -R pochodzi z seryjnej lampy Mitsubishi Lancer Evo X. Jest to najlepsza opcja dla modernizacji samochodów , które posiadają starsze 3″ soczewki Hella w wersji halogen (bihalogen) lub xenon (bi-xenon), jest również idealnie ukształtowana do tradycyjnego retrofitu.

Marcino - 21-01-2024, 00:03

Lepiej to powiedzcie co zaradzic na to szuranie z prawej strony, jak biore zakret w lewo z rana i przyspieszam to jest mocno odczuwalne. Jak to pół oś to pewnie będzie kłopot z dostaniem do przedlifta. Nie chce mi sie mech różnicowego wymieniać aby miec typowe półosie z polifta.
jacek11 - 21-01-2024, 13:35

Przegub wewnętrzny bym obadał. U mnie też był taki rezonans, i po wymianie przegubów jest ok.
Krzyzak - 21-01-2024, 15:12

Marcino napisał/a:
Evox -R pochodzi z seryjnej lampy Mitsubishi Lancer Evo X.
to chyba ktoś bajki pisze - Evox-R to produkcja dla polskiej firmy autogamma (oczywiście w chinach) - świeci doskonale, wymieniłem klasyczną soczewkę hella D2S na evox-r 2.0 w mercedesie i poprawa ogromna, jednak wątpię aby to był produkt od lancera

na pewno na plus jest napylenie warstwy odblaskowej bo to ona się z czasem utlenia w tych hella i przestaje świecić na środek - ta z evox wygląda jak lustro a to co widać w hella to bardziej jak folia aluminiowa

Marcino - 21-01-2024, 20:31

Jak nowe Darek to musi być dobre, nawet chiński na chwile. W pezocie tylko umyłem i była poprawa w xenonach.
No nie oszukujmy sie 27 letni odbłyśnik w reflektorze galanta ma prawo też się zużyć jak wszytko.
jacek11 napisał/a:
Przegub wewnętrzny bym obadał.

Spojrzę na niego, to ten co mi poci olej ze skrzyni, juz 2x uszczelniacz wymieniałem.
Są jakieś sensowne zamienniki ?

Krzyzak - 22-01-2024, 07:07

Marcino napisał/a:
27 letni odbłyśnik w reflektorze galanta ma prawo też się zużyć
prawo ma, ale ile ich widziałem, to wszystkie były jak nowe
z doświadczenia to właśnie hella to syf, który utlenia się znacznie szybciej, po 10 latach są ubytki w materiale

Hugo - 22-01-2024, 09:58

No niestety, HELLA to szajs straszny. Oczywiście każdy kto słyszy hasło HELLA ma mokro, bo niemieckie, bo musi być najlepsze itd. Jeśli niemieckie to musi być do... tyłka. Tak jak pisze Darek typowe projektory 3"Helli mają tylko posrebrzane odbłyśniki, świeci to jak pożal się Boże. Tylko nowe modele soczewek Helli, czyli Intemo mają odbłyśnik z prawdziwego zdarzenia, czyli pokryty warstwą jakby chromu. I to świeci...
To już nawet stare soczewki koreańskie czy japońskie miały warstwę chromu jako odbłyśnik i to świeciło fantastycznie., min. soczewki na żarówki H1 z Hyundaia Coupe RD, które mam ja czy Marcin czy soczewki z Mazdy 626 GE.

To masz - 22-01-2024, 10:55

Hugo napisał/a:
Tylko nowe modele soczewek Helli, czyli Intemo mają odbłyśnik z prawdziwego zdarzenia, czyli pokryty warstwą jakby chromu. I to świeci...

Na stronie czytam, że przystosowane są do gniazda żarówki D4S czyli to co mam w OIII. Natomiast wyżej chwalone EVOX-R mają w opisie D1S , D3S, D2S.

Krzyzak - 22-01-2024, 13:10

To masz napisał/a:
EVOX-R mają
też gotowe zestawy z bi-LED
jacek11 - 22-01-2024, 16:25

Marcino napisał/a:
Są jakieś sensowne zamienniki ?

Nie wiem jakie są w EA5, więc nie doradzę.

Hugo - 23-01-2024, 08:31

To masz, nie wiem jakie mają gniazdo w przypadku xenonu, ja miałem z mocowaniem żarówki H7.
Marcino - 26-02-2024, 08:52

No i hałasu brak. Przyczyną było łożysko koła prawe. Chyba z ponad 60tyś km wytrzymało Starline. Nowe za 49zł zamontowane. Stare nie miało zbytnich luzów ale było jak grtzechotka.