To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT

bastek - 22-05-2011, 19:46

kupiłem kalmary... jak to jeść? czym popijać?
Jaro1974 - 22-05-2011, 19:48

Nie wiem - nie znaju :mrgreen:
radek79 - 22-05-2011, 20:21

Kalmary (uprzednio rozmrożone) TRZEBA wrzucic do osolonej wody na
23-26minut.
Nie dłużej i nie krócej bo stwardnieją.
Po wyjeciu i przesytgnieciu trzeba zdjac skore i wyciagnac tzw.fiszbuny.
To jest dopiero polprodukt do dalszego dzialania.
Pokroj je w talarki.
Na patelni na oliwie podsmaz warzywa:(w kostke)
por,cebule,czosnek,marchew,piertuszke i seler.Wymieszaj z kalmarami
,dolej troszke wody i poddus na malym gazie kilkanascie min
wujek internet wszystko wie http://www.grupy.otopr.pl/kalmary,usn,3456040.html

Seichan - 22-05-2011, 20:26

Mnie się tylko w czasach studenckich zdarzyło pić wódkę pod małże :mrgreen: I od tamtej pory frutti di mare nie należą do moich ulubionych potraw. Zatem o przyrządzaniu kalmarów nie mam zielonego pojęcia ;)
Ale jak słusznie zauważył Radek, u wujka google znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania :mrgreen:

Jaro1974 - 22-05-2011, 20:37

Mnie też tego typu jedzonko jakoś nie rajcuje :wink:
Artif - 22-05-2011, 21:24

Heja !
Ty Radek niezły kucharz jesteś! Ja kalmary pamiętam tylko raz - żona zrobiła i jak widzę źle , bo to było jakieś gumiaste świństwo :D .
Cieszę się Renia, że dołączyłaś do żywych, ale współczuję egzaminów. Ja to doświadczony jestem w tej materii i dziś chyba z każdej szkoły by mnie wylali po miesiącu, jak zacząłbym zadawać głupie pytania :) . Odpowiadam na jeszcze jedno pytanie - jestem informatykiem w szpitalu i sprawy formalno papierkowe dotyczą mnie BARDZO osobiście :D .
Wczoraj byłem z żoną w Chełmie na turnieju Boogie Woogie - mistrzostwa świata. Coś niesamowitego!! Zobaczyć prawdziwych mistrzów w akcji ! W finale były dwie pary polskie, ale naprawdę żal było odrzucić kogokolwiek. Nie wiem, kto wygrał, bo urwaliśmy sie ok. 22.00 przed podaniem wyników, ale sam fakt zobaczyć perfekcjonizm, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdzie króluje chałtura i półprodukt to naprawdę coś. Polecam takie imprezy nie tylko samochodowe, choć te też uwielbiam (choć najczęściej dowiaduję się o takich po fakcie :( ).

bastek - 22-05-2011, 21:55

spytałem wujka google i powiedział. ale jakoś bez smaku wyszły..... krewetki lepsze.
zrobiłe tak: kalmary już pokrojone, oczyszczone. na pudełku piosało gotować 5 min i ani ciut więcej, tak też było. cebulka, koncetrat pomidorowy, trochę przypraw, troszkę wina, poddusić, ale kilka minut. pod wino jakoś szło... nawet mój mały zjadł, ale też stwierdził, krewetki lepsze.
Artif, jaki szpital? znasz tego pacana (delikatnie mówiąc), co SZOI pisał? zakładka do prowadzenia kolejki zaćmowej jest....nie będę pisał jaka, bo paseczek czerwony dostanę

Artif - 22-05-2011, 22:00

SPSK4. U nas teraz inny "genialny" system jest.
radek79 - 22-05-2011, 22:02

ja uciekam do jutra
Jaro1974 - 22-05-2011, 22:09

Na razie Radku :wink:
Artif - 22-05-2011, 22:10

Pa pa!
Jaro1974 - 22-05-2011, 22:13

To i ja zmykam = dobranoc :wink:
Mario - 22-05-2011, 22:16

Wiecie może gdzie w Lublinie (lub okolicach ;) ) jest jakaś fajna ścianka do wspinaczki ?
Tak żeby można było sobie raz pójść i się pobawić :biggrin:

Andrew - 22-05-2011, 22:18

A ja dziś znowu :partyman:
Artif - 22-05-2011, 22:21

W olimpie na tym placu zabaw, ale nie wiem, czy Ci pozwolą :) . Chyba za stary jesteś :D . Ale w robocie znam gościa, który prowadzi cały klub wspinaczkowy i gdzieś mają takie coś. Jak naprawdę jesteś zainteresowany, to wal na priva - dam kontakt do niego.