To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

Krzyzak - 28-11-2013, 08:57

rosomak1983 napisał/a:
nigdy wiecej NOK/CORTECO
no zależy - niektóre u mnie nie ciekną - miałem efekt, że zaraz po założeniu pociekły - ale te na które teraz zmieniam są OK
jak dokładnie obejrzysz katalogi, to są one robione z różnych materiałów i może to jest klucz doboru (np. fluorokauczuk, poliakryl itd.)

Tomek - 28-11-2013, 08:59

ja zakładałem uszczelniacze NOK w sedanie 60 tys km i 3,5 roku i nic nie ciekło
Marcino - 28-11-2013, 11:09

Mam NOKi w galancie od Malika z 2007r, założone przy przebiegu 133kkm, teraz 209kkm i nie ma wycieków...
Krzyzak - 28-11-2013, 13:14

Obecne NOKi mam od Tomusn - miało być pewnie i szybko.
Jak narazie te od Tomka nie ciekną.
Podobnie miałem przy półosiach - te w skrzyni. Pociekły 3 szt. (zarówno w EA jak i w E32) ale kolejne już nie.
Zobaczymy jak będzie dalej - E32 wczoraj skręciłem, może dziś "przepalę". Przydałoby się, bo regulowałem zawory na zimno.

Piwor - 28-11-2013, 21:19

Krzyzak, dziś Marek wymieniał uszczelniacz wału w I10, no i jako oryginał był właśnie POS. POS montowany fabrycznie wypadł z pompy oleju. :D
Krzyzak - 28-12-2013, 23:43

Zmieniłem łożysko lewy przód w srebrnym, przetoczyłem tarcze, zmieniłem śruby w jarzmie. Mam nadzieję, że skończy się bicie, bo tarcza była krzywa.
Co dziwne - piasta nie była... nie wiem dlaczego ta lewa tarcza się krzywi.

Krzyzak - 13-02-2014, 21:31

Jeszcze coś bije - wychodzi, że musi być tył... walka z hamulcami w tym aucie to paranoja. Mam jeszcze jedną nową piastę na tył, więc zmienię - może to coś da.
Na sobotę ustawiam mały serwis - rozrusznik (używka od Hugo) bo stary buczy przy pierwszym odpaleniu na dużym mrozie, olej Mobil 1 5W30 ESP, klocki na Kaszajamę, bo Akebono piszczą, prawdopodobnie oring pod chłodniczką oleju, bo w ciągu miesiąca 2x miałem malutką plamkę z przodu - okaże się pod zdjęciu osłony silnika.

W kombiaku dzięki pomocy Kibloo mam wyprostowaną felgę i też zamierzam zmienić olej na Mobil 1 5W30 ESP.

Poza tym chciałbym przejrzeć zawieszenie.

No i poza tym to nic się nie dzieje.

Krzyzak - 16-02-2014, 00:04

Dziś posiedziałem w garażu. Olej zmieniony w obu rekinach - tym razem Mobil 1 5W30 ESP. Auta pracują tak samo jak na poprzednim oleju :)
W srebrnym zlikwidowałem wyciek - okazało się, że to olej skrzyni wyciekał przy chłodnicy, na króćcu - dorabiany wężyk został zmieniony na oryginał z dodatkowymi opaskami zaciskowymi. Przy okazji uszczelniłem wąż dolny chłodnicy, bo tam też było widać wyciek.
Założyłem drugi rozrusznik - kupiony od Hugo, bo mój rzęził na bardzo dużym mrozie przy pierwszym odpaleniu. Zobaczymy.
Ogólnie spód srebrnego to nędza i rozpacz. Wszystko rdzewieje. Żal patrzeć, bezsens robić. Raczej zgnije i zostanie jako zapas części.
Zmieniłem też - kolejny raz - jedną z piast tylnych. Co dziwnego się okazuje, to tarcza jest krzywa - ale w miejscu przylegania do piasty. Pierwszy raz się z tym spotykam.

arturj123 - 16-02-2014, 11:28

Krzyzak napisał/a:

Zmieniłem też - kolejny raz - jedną z piast tylnych. Co dziwnego się okazuje, to tarcza jest krzywa - ale w miejscu przylegania do piasty. Pierwszy raz się z tym spotykam.

Tylny tarczbęben krzywy? Niesamowite, tym bardziej że to tył który hamuje symbolicznie :roll: Jaka firma tarczobębna?
Krzyzak napisał/a:
Ogólnie spód srebrnego to nędza i rozpacz. Wszystko rdzewieje. Żal patrzeć, bezsens robić. Raczej zgnije i zostanie jako zapas części

Tylko jak to załatwić zgodnie z prawem, tzn. wyrejestrować i móc zostawić u siebie auto.

Hugo - 16-02-2014, 12:27

arturj123 napisał/a:
Tylko jak to załatwić zgodnie z prawem, tzn. wyrejestrować i móc zostawić u siebie auto
No niestety w Polsce nic nie da się zrobić zgodnie z prawem, nawet jakbyś chciał to i tak zawsze zrobisz coś bezprawnie :wink:
Krzyzak - 16-02-2014, 21:46

arturj123 napisał/a:
Tylny tarczbęben krzywy?
no niestety - a mam wentylowane tarcze 20mm, więc "dość" grube :)
to oryginalny mountain od japaneze kupiony... to właśnie dziwne, że zaokrąglił się w części, która przylega do piasty (a próbowałem na 3 piastach i zawsze to samo)

mogę Cię zapewnić, że u mnie nie hamuje symbolicznie - ten zestaw jest z modelu E88 i normalnie hamuje bardzo dobrze - dość powiedzieć, że po zmianie tylnych klocków z akebono na kashiyama wyraźnie czuć różnicę
arturj123 napisał/a:
jak to załatwić zgodnie z prawem
nie da się - tylko droga nielegalna zostaje

edit: a dziś zrobiłem wycieraczki w kombi - tulejka pasażera zatarta na amen - nie udało się wyciągnąć... pękła obudowa a nie nie wybiłem
trzeba było wymienić na patent od hyndaia - dobrze, że miałem w zapasie
nie wiem, jak silnik wycieraczek sobie z tym radził

arturj123 - 16-02-2014, 21:49

Krzyzak napisał/a:
mogę Cię zapewnić, że u mnie nie hamuje symbolicznie - ten zestaw jest z modelu E88 i normalnie hamuje bardzo dobrze - dość powiedzieć, że po zmianie tylnych klocków z akebono na kashiyama wyraźnie czuć różnicę

To zmienia postać rzeczy.

Ciekawe czy jest ktoś na forum kto zajmuje się złomowaniem aut :roll: :twisted:

Krzyzak - 16-02-2014, 21:52

a z innej beczki - zauważyłem ubytki w warstwie antykorozyjnej nałożonej jakiś czas temu w SPA u deejay'a - widać miejscami rudą na podwoziu
jak to szybko załatać? - nie są to wielkie przestrzenie, więc raczej spraj wchodzi w grę

co zastosować? - tak po kolei

mkm - 16-02-2014, 21:55

Zmywacz rdzy nalotowej, podkład reaktywny punktowo, środek bitumiczny (jeżeli podwozie lub "baranek" jak dół progów lub wnęki kół) :wink:
Hugo - 16-02-2014, 22:08

Krzyzak napisał/a:
co zastosować?
Jak nalot rdzy to APP R-STOP lub FERTAN, na to wosk Noxudol 750 w sprayu i na to Noxudol 900 spray. Żadna wilgoć się nie przebije :wink: