[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
lortek - 22-06-2015, 11:48
muscle_car napisał/a: |
Mam prośbę jak pojedziesz 10 na przegląd napisz co było nie tak. |
Byłem, wróciłem ....
A więc pukanie które u mnie puka już na 100% nie jest powodem popychaczy. Zostały sprawdzone po raz kolejny, wszystkie odpowietrzone itp itd, to nie to, popychacze brzmią inaczej.
Ciśnienie oleju sprawdzone, ustawione tak jak powinno być ( nie było jakoś drastycznie rozregulowane )
Elektrozawór sprawdzony - wszystko OK.
Teraz pytanie, czy szukać dalej czy sobie dać spokój bo już sam nie wiem .... Pan Leszek stwierdził, aby nie grzebać dalej bo różnie może to być, rozbierzemy pól (albo i cały) silnik a efekt może być zerowy
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?
polaff - 22-06-2015, 15:29
muscle_car napisał/a: | sprawdzę kompresję jeszcze tak dla świętego spokoju. | nie za wiele ona ma wspólnego z ciśnieniem oleju, które może powodować zapalenie się kontrolki....
[ Dodano: 22-06-2015, 15:30 ]
lortek napisał/a: | Ciśnienie oleju sprawdzone, ustawione tak jak powinno być | jest w 6a13 regulacja zaworu upustowego ciśnienia oleju w magistrali?
lortek - 23-06-2015, 09:14
polaff napisał/a: |
lortek napisał/a: | Ciśnienie oleju sprawdzone, ustawione tak jak powinno być | jest w 6a13 regulacja zaworu upustowego ciśnienia oleju w magistrali? |
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie ...
Samochód był sprawdzany na kanale, było coś podpinane od spodu jeśli Ci to coś mówi ...
muscle_car - 24-06-2015, 11:25
polaff napisał/a: | muscle_car napisał/a: | sprawdzę kompresję jeszcze tak dla świętego spokoju. | nie za wiele ona ma wspólnego z ciśnieniem oleju, które może powodować zapalenie się kontrolki....
[ Dodano: 22-06-2015, 15:30 ]
lortek napisał/a: | Ciśnienie oleju sprawdzone, ustawione tak jak powinno być | jest w 6a13 regulacja zaworu upustowego ciśnienia oleju w magistrali? |
Racja źle się wyraziłem ciśnienie oleju. Skoro już o tym mowa nie mogę znaleźć w manualu jakie powinno być ciśnienie a na forum znalazłem tylko dla 2.0. Czy może ktoś wie bo sam muszę to zrobić?
Kande4r - 26-06-2015, 19:48 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Stukanie, cykanie - sam nie wiem co? Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam pewien problem. Szukałem odpowiedzi na forum, ale nic precyzyjnego nie znalazłem. Niedawno stałem się posiadaczem Galanta 2.5 V6 163KM benzyna. Do tej pory nie było z nim żadnych problemów, aż do tej pory.
Coś cyka, stuka( bardziej cyka). Wydaje mi się, że są to popychacze zaworów. Ale... Czy zawory nie cykały by cały czas? U mnie wygląda to tak. Czy silnik zimny czy ciepły, na postoju cyka. Czasami przestaje, zaraz znowu zaczyna cykać i tak w kółko. Przy ruszeniu cykanie ustaje. Dopiero przy prędkościach, od 40km/h do 60km/h zaczyna cykać. Zaznaczam, że tylko przy tych prędkościach. Cyka cały czas, lub seriami np. po trzy cyknięcia. Dźwięk dobiega jakby od strony alternatora. Sprawdzałem też wszystkie rolki od paska klinowego i wspomagania. Jedna rolka napinacza paska wspomagania szumi. Inne rolki w porządku. Rozrządu nie ruszałem. Lecz co mnie zdziwiło, dolna osłona od rozrządu jest stopiona na dole, może to ona gdzieś haczy? Rozrząd w sumie do wymiana( wymiana w najbliższych miesiącach ) Co wy o tym myślicie. Jakieś dwa dni temu wymieniłem też olej ( po 9 tys. km ) Valvoline 10w60, cyka tak samo jak cykało. Żadnej poprawy. Macie dla mnie jakieś rady?
PS. Macie pomysł dlaczego połowa wyświetlacza od sterowania klimatyzacją przygasa?
Dziękuję i pozdrawiam.
Edit. Dziękuję za przeniesienie.
muscle_car - 28-06-2015, 19:14
Kande4r, cykanie to nie tylko regulatory. Wtryski też cykają musisz wyodrębnić te 2 dźwięki.
Peterzx - 10-07-2015, 22:51
Witam, w zeszłym roku też pisałem o problemie z cykaniem (ale potem zapomniałem hasła do forum i nie zaglądałem tu), dzięki koledze Sampler udało mi się problem naprawić
Ale tak przypomnę i może komuś się przyda: u mnie na niskich obrotach czasami cykało, zwłaszcza zaraz po uruchomieniu ale cichło na wyższych obrotach i to oczywiście popychacze (czyszczenie, wymiana oleju pomaga na jakiś czas jeśli popychacze są zużyte - moje jednak trochę są ) natomiast przy przekroczeniu 4tys obrotów wchodziło mocne metaliczne stukanie (nie cykanie) wyraźnie inny dźwięk. Niestety okazało się że to panewki :/ na szczęście tylko jedna od tłoka więc dość łatwo udało mi się wymienić na nowe nominalne. Po tym wszelkie cykanie ucichło ... na jakiś czas, cykanie od zużytych popychaczy wraca po 5tys km od wymiany oleju.
I przy okazji takie moje rozważania: czy zużyte popychacze na jednym z tłoków przez niedomykanie zaworów mogły wpłynąć na zużycie się panewki na tym tłoku?
Marcino - 12-07-2015, 23:44
muscle_car napisał/a: | Kande4r, cykanie to nie tylko regulatory. Wtryski też cykają musisz wyodrębnić te 2 dźwięki. |
to nie wtrysi raczej tylko popychacze.
Miodzik - 02-10-2015, 12:45
Witam
W najbliższym czasie podejmę się wymiany popychaczy, bo chyba czas najwyższy, jakiej firmy byście polecili? Stawiam na jakoś nie na cenę, nie chciałbym za x kilometrów znów przechodzić przez to ponownie
z góry dzięki
komarsnk - 02-10-2015, 12:56
Miodzik napisał/a: | Stawiam na jakoś nie na cenęz góry dzięki |
W takim przypadku to nie pozostaje nic jak polecić oryginały.
Miodzik - 02-10-2015, 13:33
No właśnie czekam na odpowiedź serwisu ale chodziło mi o zamienniki, zapomniałem dopisać mój błąd...
Torp12 - 02-10-2015, 13:40
komarsnk napisał/a: | Miodzik napisał/a: | Stawiam na jakoś nie na cenęz góry dzięki |
W takim przypadku to nie pozostaje nic jak polecić oryginały. |
No właśnie nie do końca. Z opinii paru użytkowników oryginały nie trzymają ciśnienia. Generalnie nie ma tutaj "najlepszej" firmy.
Miodzik - 03-10-2015, 01:59
Torp12 napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Miodzik napisał/a: | Stawiam na jakoś nie na cenęz góry dzięki |
W takim przypadku to nie pozostaje nic jak polecić oryginały. |
No właśnie nie do końca. Z opinii paru użytkowników oryginały nie trzymają ciśnienia. Generalnie nie ma tutaj "najlepszej" firmy. |
A jakie byś polecał? skoro oryginały nie trzymają ciśnienia, nie to że szukam dziury w całym, ale jakoś nie chcę wierzyć aby oryginały nie trzymały ciśnienia, może po prostu ktoś źle zamontował i lżej było złożyć na części, niż na swój błąd... Dostałem odpowiedź z serwisu... krzyczą "1 sztuka popychacza 125,43 brutto" więc 3000 złotych za same głupie popychacze, trochę sporo... 1/4 wartości samochodu i pytanie brzmi, czy warto aż tak inwestować?
deejay - 03-10-2015, 20:34
Miodzik napisał/a: | A jakie byś polecał? |
Bez problemu montuje takie i nie mam żadnych problemów po wymianie .
http://allegro.pl/mitsubi...5688965352.html
Witek vel Mysza - 04-10-2015, 09:52
Miodzik napisał/a: | 3000 złotych za same głupie popychacze, trochę sporo... 1/4 wartości samochodu | Hmm... http://www.autocentrum.pl...6-elegance-391/
|
|
|