Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 09-07-2015, 17:49
WreX, normalnie
W Avance występowały 2 rodzaje końcowych tłumików o tym samym oznaczeniu J18-29, ale z tą różnicą, że jeden był cichutki, a drugi buczący. Ja mam tą drugą wersję. Na początku było to nawet fajne, ale teraz mi się znudziło. Ludzie się oglądali. Teraz chciałbym spokoju.
WreX - 09-07-2015, 18:06
Hugo, a może masz gdzieś dziure tak jak ja bo buczało tak samo póki nie zaspawałem ;p
mkm - 09-07-2015, 20:42
Hugo napisał/a: | Fragu napisał/a: | obstawiam, że wibracje wrócą | Pewnie tak, ale jak nie spróbuję to się nie przekonam. |
Hugo, a badałeś łożyska? Nie powiedziałbym, że wymiana łozysk da takie "uspokojenie" kierownicy - były wibracje zbliżóne do krzywych felg lub wybulonej opony Nowe łożyska i nic - mimo starych opon i długo nieważonych felg
Hugo - 09-07-2015, 21:22
WreX napisał/a: | Hugo, a może masz gdzieś dziure tak jak ja bo buczało tak samo póki nie zaspawałem ;p | Nie no, nie ma opcji. mkm napisał/a: | Hugo, a badałeś łożyska? | Łożyska kół? Lewe nowe KOYO, prawe oryginał bez zarzutu. Cytat: | Nie powiedziałbym, że wymiana łozysk da takie "uspokojenie" kierownicy - były wibracje zbliżóne do krzywych felg lub wybulonej opony Nowe łożyska i nic - mimo starych opon i długo nieważonych felg | Tego nie rozumiem. Wibracje były tylko podczas przyśpieszania i delikatnie było czuć powyżej 100 km/h.
mkm - 09-07-2015, 22:41
Hugo napisał/a: | Wibracje były tylko podczas przyśpieszania i delikatnie było czuć powyżej 100 km/h. |
Właśnie takie
Hugo - 09-07-2015, 23:11
W poniedziałek wlecą nowe felgi (3 wymagały lekkiego prostowania) i nowe markowe opony i nie spocznę jeśli nie spróbuję jeszcze raz go obniżyć (być może sam przód, bo tył stoi normalnie), ale tym razem minimum, czyli -30 mm na Eibachu.
Hugo - 10-07-2015, 22:04
Dzisiaj w drodze do miasta, nad ranem zadzwonił telefon. Okazało się, że koła na mnie czekają Już z samego rana kurier dostarczył opony do wulkanizatora, jakby wiedział, że nie mogę się ich doczekać. Od razu pojechałem na montaż. Jak się jedzie? Nie widzę żadnej różnicy w komforcie i podczas jazdy w koleinach w porównaniu do zimowych 205/50 R16. Mało tego wulkanizator powiedział: "teraz zobaczysz co się będzie działo podczas deszczu, w kałużach lub w koleinach pełnych wody". Na moje pytanie co się będzie działo odpowiedział: "Nic, absolutnie nic" Zobaczymy. W każdym razie od razu po wyjeździe od niego udałem się na 30 km przejażdżkę po najgorszych drogach w okolicy, po to by sprawdzić nowe opony. Powiem krótko: jest bajka. Jednak co markowe to markowe. Opony pięknie wybierają nierówności, przez wiele dziur, w które dotychczas koło wpadało po prostu "biorę górą" i ich nie czuję. Na poprzednich kołach 18 calowych z oponami Pirelli w tym samym rozmiarze w koleinach była tragedia, na tych oponach tych samych kolein nie czuje w ogóle, kierownicę puszczałem i auto jechało prosto. Nie wiem jak to możliwe, ale ponoc to zasługa budowy bieżnika, obecne Dunlopy mają na brzegach zaokrąglony bieżnik, a Pirelli miały "na kant". I najważniejsze, czyli głośność opon, a właściwie ich bezszelestność... Jestem ogromnie zadowolony, że się na nie zdecydowałem, już nigdy nie kupię tanich opon.
W poniedziałek zamontowałem też nowe reflektory do Gala, światła długie wymagają ustawienia, krótkie świecą idealnie. Nie jechałem jeszcze w nocy, ale długie chyba będą ładnie dawać
Tak obecnie wygląda Gal, jednocześnie jest to wersja prawie ostateczna, prawie, bo cały czas szukam nakładek błotników od VR-4/Legnum i być może spróbuję raz jeszcze obniżyć delikatnie sam przód (max. 20-30 mm). Co ciekawe obecnie odległość zderzaka przedniego od podłoża wynosi ok. 21,5 cm, a na sprężynach H&R, które producent określa jako obniżające o 35 mm odległość zderzaka od podłoża wynosiła ok. 10 cm. To o ile one obniżają? O 11 cm Dziwne...
Tak wiem, dekielki muszę zmienić, bo to nie VOLVO
I nowe reflektory i przerobione kierunkowskazy (wyrzucone odbłyśniki i wstawione pomarańczowe żarówki):
Światła krótkie:
Fajnie wyglądałby ze świecącymi non stop kierunkowskazami, ale nie ma co kusić losu
Światła długie (dają czadu z obu soczewek jednocześnie):
Bardzo ciekawy jestem efektu jazdy nocą, ale jeszcze nie miałem okazji.
kabar - 10-07-2015, 22:25
Montuj Eibacha
eremita - 10-07-2015, 22:33
Hugo napisał/a: | Co ciekawe obecnie odległość zderzaka przedniego od podłoża wynosi ok. 21,5 cm, a na sprężynach H&R, które producent określa jako obniżające o 35 mm odległość zderzaka od podłoża wynosiła ok. 10 cm. To o ile one obniżają? O 11 cm Dziwne...
|
bo masz teraz wyższe sprężyny i koła o większej średnicy
Gdzieś miałem fotkę ale nie mogę znaleźć jak stał obok siebie trzy gale obniżony -30, gal na zwykłym zawiasie i mój nad nimi górował na zwykłych sprężynach i kołach 18/45-215.
Do tego mógł się zmienić kąt samochodu, może zwykłe sprężyny podniosły bardziej przód a mniej tył dla tego zderzak tak wysoko stoi
Hugo - 10-07-2015, 22:39
kabar napisał/a: | Montuj Eibacha | Tak, to chwilka roboty, ale jak się zacznie trząść to... eremita, pewnie masz rację, ale jak tak patrzę na niego teraz to taki wysoki też ma swój urok. Wygląda jak 4x4 Najgorsze jest to, ze już jakiś czas jeżdżę na standardowych sprężynach, ale nie mogę się przyzwyczaić do wsiadania i wysiadania. Już kilka razy mało nie poleciałem "na pysk" jak nie zbyt mocno się wychyliłem przy wysiadaniu, a do ziemi tak daleko...
kabar - 10-07-2015, 22:53
Hugo napisał/a: | Wygląda jak 4x4 |
Jak założysz nakładki i obniżysz to będzie wyglądał jak VR-4
vrangsinn - 11-07-2015, 00:39
powiem Ci Hugo ze fajny pomysl na Gala masz....i chyba wiem kto mi przerobi refletory...
Fragu - 11-07-2015, 10:57
Hugo, serio życzę Ci tego żeby na Eibachu nie było wibracji. Osobiście uważam, że tak jak teraz wygląda oblędnie i mocno bym się zastanawiał czy go glebić.
drexvs - 11-07-2015, 11:36
Nie słuchaj tylko siadaj nim na dół ! Jak pójdzie w dół dopiero wtedy ładnie siądą te fele Fajnie wyglądają te przerobione światła. Dobry bajer..
komarsnk - 11-07-2015, 12:50
To ile w końcu wchodzi smaru na przegub wewnętrzny? 2x80g?
|
|
|