[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
wojbud - 28-10-2015, 19:50
Witam. Ostatnio po odpaleniu samochodu coś głośno gruchotało w silniku i zgasł sam. U mechanika ściągnąłem pokrywę i miskę olejową i nic nie znaleziono żeby było coś nie tak i tu mam pytanie czy to mogły być popychacze? Jeździłem na oleju liquy moly high tech 5W40 i cykało i tak a mechanik stwierdził, że za dobry olej był i popychacze tak hałasowały albo zawory. Odżałowałem i na stacji kupiłem Mobila 2000 10W40 i o dziwo nie cyka. Pozdro
Witek vel Mysza - 01-11-2015, 08:14
wojbud napisał/a: | Odżałowałem i na stacji kupiłem Mobila 2000 10W40 i o dziwo nie cyka. Pozdro | czemu "o dziwo"? Ja innego nie leję i nic mi nie cyka. I zawsze uważałem że Mobil to świetny olej.
Marcino - 02-11-2015, 09:26
Witek vel Mysza napisał/a: | wojbud napisał/a: | Odżałowałem i na stacji kupiłem Mobila 2000 10W40 i o dziwo nie cyka. Pozdro | czemu "o dziwo"? Ja innego nie leję i nic mi nie cyka. I zawsze uważałem że Mobil to świetny olej. |
Wlałeś świeży olej to przestało cykać...
wojbud - 02-11-2015, 11:58
Chodziło mi raczej o to że na liquy moly cykało od wymiany mimo że wlałem też cerateca. Do tego to gruchotanie w silniku i pomysły mechaników że to przez olej. Chyba i tak zmienię ten olej na valvoline max life 5W40 bo jak widziałem testy mobila 10W40 w mrozie to on prawie nie płynie. A takie pytanie czy na gorącym silniku po otwarciu korka od oleju powinien olej parować? Oczywiście otwierałem przy zgaszonym silniku.
Ewcia80 - 04-11-2015, 08:22
Hejka.Jak u siebie sprawdzić stan popychaczy?Czy to klepanie popychaczy ma charakter narastający?Czy powinnam słyszeć popychacze bedąc w aucie i skrzynia na N?Czy jesli bedąc w aucie słysze tylko cichutki pomruk silnika to popychacze są ok?Obroty silnika są bardzo stabilne.
Hugo - 04-11-2015, 10:12
Jak będą mocno klepały to usłyszysz w kabinie na wolnych obrotach.
Witek vel Mysza - 06-11-2015, 07:48
Marcino napisał/a: | Wlałeś świeży olej to przestało cykać... | E tam. Nie cykało i nie cyka.
kagalant231 - 22-11-2015, 17:03
Witam mam galanta 8 gen 2.0 gls 1997r. mam podobny problem tylko u mnie stukanie pojawia się czasami w trakcie jazdy i niewiem co to może być. Nieraz jadę 90 km i nagle zaczyna się stukanie a gdy się zatrzymam i wylacze silnik i go spowrotem odpale to problem znika i czasami jak łapie prędkość 140 km to tez zaczyna stukac i stukanie narasta wraz z przyspieszaniem a gdy prędkość spadnie poniżej 140 km to wszystko wraca do normy ten problem występował często w tamtym roku. A w tym wszystko się poprawiło. Czytałem gdzieś ze to mogą być popychacze hydrauliczne?
parian - 07-12-2015, 14:53
Mechanik czyści mi magistralę no i mówi, że część popychaczy jest do wymiany - mają wżery. Wymieniać wszystkie, czy tylko te, które źle wyglądają?
Krzyzak - 07-12-2015, 19:41
Przede wszystkim te, które nie trzymają ciśnienia po odpowietrzeniu.
Te z wżerami w drugiej kolejności.
Wersja na bogato to oczywiście komplet.
skobalt - 20-12-2015, 08:57
Witam! A jak sie sprawdza ciśnienie oleju? i Galant z moja wersją silnikową jakie ciśnienie powinien mieć?
Krzyzak - 20-12-2015, 22:13
czy jest twardy po odpowietrzeniu w ON
mapi - 30-12-2015, 18:38
W swojej krótkiej przygodzie z misiem już zdążyłem się zderzyć z problemem stukających popychaczy. Przyprowadziłem auto od handlarza z niemiec. Czym był zalany tego nikt nie wie. Oczywiście na początek standardowa procedura: olej, filtry, rozrząd... Przestudiowałem forum i szczerze powiedziawszy zrobiłem się głupszy niż zanim zacząłem czytać. Co użytkownik to inny przepis. Ale posłuchałem kilku z was i wybrałem Valvoline Max Life 10W40 plus ceramizer poprzedzone płukanką. O ile przed wymianą lekko cykał to po wymianie rozdzwonił się na całego. Aż żal było słuchać. Wytrzymałem 1200 kilometrów po drodze doktoryzując się na temat popychaczy i podrabianych olejów. Znów płukanka i tym razem Liqui Moly pełny syntetyk. Powiem tak: jest zdecydowana poprawa. Jeszcze za mały dystans, żeby zapadł jakiś wyrok, ale od tego czasu traktuję forum tylko jako zbiór sugestii i pomysłów a nie jak wyrocznię. I radzę wszystkim postępować podobnie. Pozdrawiam i życzę forumowiczom w nowym roku aby jak najrzadziej korzystali z gotowców a częściej przejawiali własną inicjatywę.
Mushkin - 30-12-2015, 18:44
Castrol magnatec 10w40, cyka? znaczy dolać odrobinę i spokój na 1k km
szwagierr - 30-12-2015, 18:53
To, że jednemu popychacze zaczynają cykać, a drugiemu przestają po zmianie na ten sam olej, nie jest niczym dziwnym. W żadnych dwóch samochodach nie ma popychaczy zużytych w identycznym stopniu i w identyczny sposób, pompy oleju dającej dokładnie takie samo ciśnienie itd. Trzeba niestety olej dobrać indywidualnie do posiadanego egzemplarza silnika.
|
|
|