[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
Krzyzak - 05-10-2023, 08:03
To nie są zwykłe osłony, ale tarcze kotwiczne - takie, do których mocuje się np. zacisk hamulcowy...
Polecam się skontaktować z mitsustyle, może sprowadzą:
https://sklep.mitsustyle.pl/tarcza-kotwiczna-tyl-r,3,102,237761
I są na amayama:
https://www.amayama.com/e...ubishi/4600a151
krzychu - 07-10-2023, 18:45
Krzyzak napisał/a: | To nie są zwykłe osłony, ale tarcze kotwiczne - takie, do których mocuje się np. zacisk hamulcowy... |
Nazywają się tarcze kotwiczne, ale to są zwykłe osłony Nie mocuje się do nich zacisku...
martinviper - 11-10-2023, 20:05
krzychu napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | To nie są zwykłe osłony, ale tarcze kotwiczne - takie, do których mocuje się np. zacisk hamulcowy... |
Nazywają się tarcze kotwiczne, ale to są zwykłe osłony Nie mocuje się do nich zacisku... |
A możnaby tak wyrzucić stare skorodowane osłony i nie wstawiać żadnych innych ?
Takie pytanie jak by to wyglądało od strony praktycznej i bezpieczeństwa ?
ravpraca - 11-10-2023, 20:48
martinviper napisał/a: | krzychu napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | To nie są zwykłe osłony, ale tarcze kotwiczne - takie, do których mocuje się np. zacisk hamulcowy... |
Nazywają się tarcze kotwiczne, ale to są zwykłe osłony Nie mocuje się do nich zacisku... |
A możnaby tak wyrzucić stare skorodowane osłony i nie wstawiać żadnych innych ?
Takie pytanie jak by to wyglądało od strony praktycznej i bezpieczeństwa ? |
Mocuje się do nich ustrojstwo od ręcznego (okładziny, sprężynki, regulatory).
Bez tego nie pojeździsz.
A dlaczego szukasz tych tarcz/osłon? Co się stało - zgniły? Po jakim przebiegu?
Krzyzak - 12-10-2023, 08:54
Jak wyżej wspomniano - nie można ich wyrzucić całkowicie, bo nie będzie hamulca postojowego. Auto nie zostanie dopuszczone do ruchu.
remi - 14-11-2023, 14:23
Nietypowy problem. Kupiłem lancera VIII, wcześniej miałem VII, zostawiłem sobie oryginalne felgi z VII, ogólnie są niemal takie same, różnią się tylko tym, że sama szerokość felgi w starszym jest minimalnie mniejsza. Wizualnie i technicznie nie ma znaczenia. Problem jest taki, że na tych felgach z VII, chyba inaczej coś dociska do tarczy hamulcowej, bo przy lekkim naciskaniu hamulca słychać jakby ocieranie klocków o tarczę. Jest to moment kiedy jeszcze auto nawet nie zaczyna hamować. Efekt jest podobny do luźnych klocków hamulcowych. Przy mocniejszym naciśnięciu już jest cicho. Na felgach z VIII tego efektu nie ma.
Może ktoś spotkał się z taką niewielką dolegliwością i ją ogarnął.
Różnica jest jeszcze taka, że część felgi, która przylega do tarczy w VII jest częściowo wycinana (taki kwiatek), a w VIII jest cała prosta, myślę, że może to mieć znaczenie.
Jeszcze mała prośba. Jakby ktoś zmieniał koła, to niech zmierzy ile wystaje ten pierścień centrujący co wychodzi z piasty, bo znalazłem dystanse 5mm, i pomyślałem, że mogą rozwiązać problem dolegania felgi. Te dystanse co znalazłem są proste i nie mają tego pierścienia, a nie chcę żeby na samych śrubach się felga trzymała...tak wiem mogę sam odkręcić i zmierzyć, ale teraz zimno...pada..
Aktualizacja: Dzisiaj zmieniłem koła na letnie i nie ma żadnego ocierania. Nie mam pojęcia dlaczego w ubiegłym roku ocierało, teraz jest cisza.
MitsuGo - 02-03-2024, 22:07
W CY felga ma podobno takie wymiary 6,5JJ x 16 5/114,3 / 67 / ET46
W cs_w już nie pamiętam ale chyba też jest ET46 i rozstaw śrub 114,3 z otworem 67. Sprawdzę to.
Edit
Już wiem. Jest 16x6JJ czyli 0,5 różnicy. Planowałem założenie opon 225/55/16 ale chyba to nie do końca dobry pomysł na felgę 16" od cs_w.
Co o tym sądzicie ?
remi - 02-03-2024, 22:52
Nie wiem jak podejdzie opona 225, może wyglądać "balonowato" spaść raczej nie spadnie, może się inaczej wycierać. Jednak to tylko moje przemyślenia. Felgi z CY i CS mają tylko inną szerokość o te 0,5 tak jak napisałeś. Reszta wymiarów, czyli rozstaw śrub, et i otwór centrujący jest taki sam.
https://www.oponeo.pl/dob...shoCjw8QAvD_BwE
Tutaj masz link do doboru opon do felg
dr2ke - 03-03-2024, 09:26
Cześć
Dawno nie zaglądałem do tego wątku, ale widzę, że temat wciąż na czasie
Wczoraj zamówiłem klocki Ebc Green Stuff DP21614 i teraz szukam tarcz na przód. W związku z tym pytanie - co polecacie ?
Rozważam:
EBC Brakes D1727 (~700zł komplet)
Zimmermann Sport 380.2170.52 (~670zł komplet)
Rotinger RT 4515-GL T6 (~452zł komplet)
Rotinger RT 4515-GL T5 (~452zł komplet)
Rotinger RT 4515-GL T9 (~506zł komplet)
A może coś innego w podobnym budżecie ? Z góry dzięki!
Uwex - 05-03-2024, 10:52
Ja też będę wymieniał hamulce- klocki też EBC Green , tarcze zdecydowanie Zimmermann Sport 380.2170.52 . Teraz mam tarcze Mikoda (nawiercane i nacinane ), ale nie są dostępne. Z klocków jestem b. zadowolony- nie pylą , nie piszczą i b. dobrze hamują.
dr2ke - 05-03-2024, 11:43
Uwex napisał/a: | Ja też będę wymieniał hamulce- klocki też EBC Green , tarcze zdecydowanie Zimmermann Sport 380.2170.52 . Teraz mam tarcze Mikoda (nawiercane i nacinane ), ale nie są dostępne. Z klocków jestem b. zadowolony- nie pylą , nie piszczą i b. dobrze hamują. |
Te Klocki już kiedyś miałem i również byłem bardzo zadowolony. Więc w 100% podzielam Twoją opinię. Miałem jednak w komplecie ze zwykłymi tarczami Zimmermann i jakieś 25-26 tys. km i już było bicie:(
Także teraz szukam lepszych tarcz z nadzieją, że będzie lepiej.
|
|
|