Nasze Mi¶ki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Marcino - 06-11-2024, 09:34
Z jesiennych dzienników pokładowych, jak wiecie w międy czasie skradzono nam Tiguana i galant był podstawowym wozidłem. W miedzyczasie przeszedł przeglad nie bez ale....
- peknieta rura tłumika koło flanszy z tyłu,
- sworzeń wahacza prawy grórny przód,
- korozja z tyłu za filtrem paliwa. I tym chce się zajać jeszcze przez zim±, wieczory teraz długie to mozna bedzie co¶ zadzialać.
Wczoraj założyłem zimowe koła, po zmianie dwóch najstarszych Nokianów z 2016r na 2020, okazało sie ze jedna z opon jest załozona na lew± strone - jazda do tyłu Załozyłem stalow± zapasówkę która leżała w kanale - o dziwo Goodyear UG7+ z 2010r trzyma cisnienie a stan gumy nie jest gorszy niż nokiana z 2018r.
Marcino - 06-11-2024, 14:42
A w garażu zawitał nowu kolega galanta -
sampler - 06-11-2024, 14:51
Super auto. Jaki silnik?
No i zabezpiecz auto przed kradzież± bo nadal grupa VW jest zaraz za Toyot± w liczbie kradzieży.
Zabezpieczenie najlepiej niefabryczne i przemy¶lane.
Marcino - 07-11-2024, 09:50
sampler napisał/a: | Super auto. Jaki silnik? |
Silnik 2.0 TSI CZPB, skrzyni DSG DQ381napęd przód , wersja elegance do¶ć tłusta, kamery360, aktywne tempomaty itp koła 20" lato, zima 18, z racji wiekszych hamulców felgi na dystansach 10mm, przod zacisk 6 tłoczkowy Akebopno, Tarcze 340mm/30mm grubo¶ci, tył tarcza wentylowana 340mm.
Zabezpieczanie auta w trakcie.
sampler - 07-11-2024, 20:36
Moj szwagier ma więc bardzo podobn± wersję. Najlepsze jest to, że to auto na trasie pali 6l benzyny.
Marcino - 08-11-2024, 09:45
sampler napisał/a: | Moj szwagier ma więc bardzo podobn± wersję. Najlepsze jest to, że to auto na trasie pali 6l benzyny. |
Ja jeszcze nie jechałem trasy ale moja zona wróciła nim z Lubina (bo tam w okolicach Brzegu go szwagier wynalazł) to pokazywał 6,7 po trasie autostradowej.
Zdażyłem w nim juz wyczyscić hamulce z przodu i wyeliminować dragania, wymieniłem olej i wszytkie filtry, wymieniłem silłownik klapki paliwa, ¶wiece zapłonowe i zaprawaki na masce bo ma kilka sporych obić. Dokupiłem beli dachowe aby boxa w zimie wozić.
Bizi78 - 08-11-2024, 11:05
Ogólnie fajne autko ale dla osób szczupłych i bez problemów z kręgosłupem .
Marcino - 08-11-2024, 13:50
Wsiada sie jak do galanta:) ale jako¶ nie tesknie za wysokim autem które oprocz wsiadania wygodnego ma takie zalety ze ciebie tak inne ¶wiatła nie o¶lepiaj± bo jednak siedzisz wyżej.
jacek11 - 08-11-2024, 17:47
Co to jest to co¶, powyżej filtra powietrza?
Bizi78 - 08-11-2024, 19:12
Chyba akumulator .
Krzyzak - 09-11-2024, 12:52
To akumulator w osłonie.
jacek11 - 09-11-2024, 16:14
Jest jaki¶ cel chowania tak akusa?
Bizi78 - 09-11-2024, 17:43
Aby jaki¶ kunolis nie przegryzł kabla .
Krzyzak - 10-11-2024, 10:04
Nie mam pojęcia - w seacie i vw tdi mam tak samo. To osłona termiczna jest - może dzięki temu zim± ma lżej a i latem też...
Marcino - 09-12-2024, 12:43
Galant wrócił z Rumi z MTS technik. Gwintu nie bedzie bo testy pod TUV nie wyszły. Dostane ekwiwalent pieniężny zamiast ich zawieszenia. Może bedzie drugie podejscie ale być moze moj galant o ile technicznie jest sprawny nie jest ładny do zdjeć i kto¶ inny się załapie.
Przed oddaniem spawałem jeszcze prawy próg z tyłu i odpadło mocowanie filtra palia jak chciałem go odkręcić, wiec puki co jest zamiennik z filtrona i ł±dnie pasuje od strony zbiornika, druga strona rurka paliwowa pękła jak ruszyłem i dałem kawałek weża z opaskami. Jest szczelnie i filterek nowy.
Ale nie ma tego złego w MTS- wymienili za free jeden łacznik z tyłu (u mnie lezy ale mi sie nie chciało ) i poduszki amorków z tyłu. Auto jakby stabilniejsze. Geometria sprawfdzona. Co¶ tam na lewym tylnym wahaczu ruszali widzę po ¶rubie. Powiedzieli że generalnie na spreynach KYB i amorkach KYB USR tył dosć twary, Przód na Eibach pro kit -30 i KYB USR troche pływa ale to wina ciezkiego przodu.
Z innych reczy zimowy gaz służy - zaginał check engine prawie całkiem bez kata. Popychacz nie klepie, idzie jak zły do odciniki.
Jezdzic obserwować . W planach w koncu polakierować zderzak sporta i założyć, co¶ musze robic zim±.
|
|
|