To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

Bzyk_R1 - 04-11-2019, 21:35

HUGIO, wyszło mocno, ale z jasnego ciemniejszy zawsze zrobisz :wink: poproszę żonę o kapkę lakieru czarnego.
Bzyk_R1 - 10-11-2019, 08:38

Auto dostało setup zimowy. Nowe opony z oponeo, felgi w kameleonie belki i box dachowy od lolo.lolo. Nowa ramka do radia od luk2501. W skrzyni biegów, transferze i tylnym dyfrze przy przebiegu 203.800km zmieniłem oleje na Ravenol. Niedługo zrzut oleju z silnika. Tradycyjnie wleci LM Synthoil 5w40.

lolo.lolo - 10-11-2019, 22:45

Bzyk_R1 napisał/a:
felgi w kameleonie belki i box dachowy od lolo.lolo

felgi "sztos" - niech się "graty" sprawują ... :mrgreen: :wink: :D

mkm - 12-11-2019, 00:32

Fajne te "graty" :D

Wujek dobra rada radzi podkleić jakąś folię na relingach pod mocowanie belek - szpetnie się rysują, więc warto choćby dwa paski z taśmy izolacyjnej zrobić :wink:

Bzyk_R1 - 02-12-2019, 20:12

Przy przebiegu 205100km wpadł LM 5w40 Synthoil oraz filtr knecht oc230. Zmniejszenie interwału wymiany do 8000km, stosowanie knechta i Liqui Moly chyba przynosi rezultaty. Olej który spuszczam ma klarowny kolor i nie jest ciemny ani czarny. Na magnetycznym korku zero "ciał obcych", pod pokrywą zaworów jak malowałem ją na czerwono również nieźle to wygląda. LSRG stało się narzędziem w firmie i często buja się z przyczepką po kraju. Z tego względu będę bardziej zwracać uwagę na dobry stan techniczny.

Zakupiłem (no prawie) może lepiej napiszę zaklepałem, oryginalny zawór upustowy HKS tym razem atmosferyczny oraz...TEMPOMAT. Czekałem przez ponad 3 lata na tę chwilę kiedy doposażę mojego Outlandera w ten super dodatek. No i ta chwila się zbliża. Co do HKS.a będę testował jak bardzo będzie mi uprzykrzać jazdę bo jak wiadomo powoduje problem z gaśnięciem auta przy schodzeniu z wysokich obrotów na biegu jałowym. Jeżeli będzie to bardzo uciążliwe (jak wiadomo mam już zmodyfikowany sterownik i nie wiadomo jak będzie się zachowywać) to czeka mnie kolejna 4 już wizyta w RS Motorspot celem poprawy paliwa w tym zakresie.

Przed świętami oddaje auto na malowanie maski oraz wiatrołapu. Ci którzy znają auto wiedzą że od zakupu była kupa a teraz gdy zaczął schodzić klar to już całkiem. Dodatkowo wyciągniemy wgniotkę błotnika i poprawimy jedną szczelinę.

Felgi zimowe zmienią barwę, jeszcze nie wiem na jaką. Ma być estetycznie i tanio. Auto niezmiennie śmiga za mną prawie 60.000 km w tym 58.000km na LPG oraz 55.000km po czipsie.

Marcino - 03-12-2019, 08:33

Bzyk_R1 napisał/a:
bo jak wiadomo powoduje problem z gaśnięciem auta przy schodzeniu z wysokich obrotów na biegu jałowym.

Ja tam mialem na LPG jak stare wtryski Valtec miałem załozone... reduktor przy pełnym bucie podnosił cisnienie, ja zdejmowałem noge z gazu,wciskam sprzęgło do redukcji a wtedy wtryski LPG nie były się w stanie na jałowych podnieśc pod wysokim ciśnieniem.

Bzyk_R1 - 03-12-2019, 10:35

Marcino, tutaj w O1T chodzi o to że zastępując fabryczny DV atmosferycznym BOV trochę głupieje bo "policzone" powetrze nie wraca do układu tylko wypuszcza go na zewnątrz. No i autko zwyczajne zalewa.
Marcino - 03-12-2019, 14:07

aaaaa. OKi doki. Rozumim.... chyba:)
Bzyk_R1 - 13-12-2019, 14:03

LSRG w dniu moich 30 urodzin oddałem do lakiernika.

Jeżeli czytają to forumowi handlarze to malutki kij w mrowisko:
Mój Outlander będzie miał MALOWANĄ MASKĘ :shock: nie wiem jak ja to przeżyje, jedyna pociecha w tym że będzie malowany "pod miernik" :mrgreen: czyli w języku niektórych, FABRYKA PANIE!

mkm - 14-12-2019, 12:34

Bzyk_R1 napisał/a:
Mój Outlander będzie miał MALOWANĄ MASKĘ :shock: nie wiem jak ja to przeżyje, jedyna pociecha w tym że będzie malowany "pod miernik" :mrgreen:

Nie mów hop dopóki nie przeskoczysz :wink:

Bzyk_R1 - 14-12-2019, 20:20

mkm, zobaczymy co będzie. Widziałeś co było, ciężko będzie zaniżyć bardziej poziom. :wink:
mkm - 14-12-2019, 20:30

Na pewno będzie dobrze. mam wątpliwości czy uda się zrobić pod miernik. Miałeś tam sporo choćby wgniot. Bez szpachli będzie ciężko...
Mazin89 - 14-12-2019, 20:56

Co się nie chwalisz na grupie urodzinami... Wszystkiego najlepszego i 100 lat. Sukcesów i bezpieczeństwa w pracy... No i skończone 30 lat. Dołączyłes do grona starych ludzi :D
Bzyk_R1 - 17-12-2019, 20:39

Powolutku do przodu...

Będzie bryka znowu...

mkm - 17-12-2019, 21:55

Dobrze przewidywałem, że nie uda się pod miernik...
Dopytaj lakiernika czy będzie wygrzewał - jak nie to poproś go, żeby przełożyć polerowanie.

Bzyk_R1 napisał/a:
Będzie bryka znowu...

Maska w nowym lakierze bardzo "odmładza" auto, więc różnica będzie kolosalna. :D