To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

Krzyzak - 15-02-2016, 15:10

Właśnie zakupiłem Dunlop MAXX Rt w rozmiarze 225/45/17. Przekonało mnie głównie to, że jest to opona bardzo cicha i świetna na mokrej nawierzchni.
Teraz mam etap garażowania, więc w nocy z soboty na niedzielę wymieniłem osłonę drążka kierowniczego bo jeszcze za czasów Kunty ktoś założył jakąś uniwersalną, 2x dłuższą, która majtała się na wszystkie strony i nie była szczelna. A że koło było zdjęte, to od razu zmieniłem w srebrnym rozrząd - miałem kupiony pasek, 2 rolki (koyo) i 1 uszczelniacz. I właśnie ten uszczelniacz na 2 głowicy był do wymiany.
Drugi raz widziałem też uszkodzony napinacz hydrauliczny - w miejscu trzpienia był olej, więc jakiś wyciek nastąpił i zamieniłem na używany z kombi, który się "walał" po ostatniej wymianie (pierwszy raz widziałem w jakimś starym Eclipse, gdzie trzpień latał bo wcale nie było ciśnienia).
Przy okazji uszczelniłem zbiornik płynu wspomagania bo od lat był już zawalony przez jakaś niewidoczna nieszczelność na którymś z węży.
Jak już wymienię w szczęki ręcznego to pojadę w końcu na przegląd. Zabiorę nową maskę bo tuż obok SKP mam zaufanego i taniego lakiernika. Mam nadzieję, że powrót (nieco ponad 1km) bez maski obędzie się bez przygód :)

Teraz stare opony 17" (ale praktycznie niezużyte, Nexen 6000) z sedana trafią do kombi na nowe felgi B-Rok 17". Opony 15" Barum z kombi trafią do Scenica (bo ten letnie ma jakieś stare Uniroyal a jak wiadomo są one głośne). A felgi z kombi trafią do bordowego na nowe opony - jeszcze nie zdecydowałem jakie. W bordowym też planuję zmienić hamulce z przodu - na takie od Carismy FL/S40/Scenic/Megane/Space Star - stąd 15" wymagane.

Scenic ostatnio przeszedł wymianę tylnych amortyzatorów - stare, jak na fabryczne były nadzwyczajnie sprawne, ale okazało się dlaczego - bo to KYB. Dziś przyszły tylne tarcze do Scenica - niestety te są kosmicznie drogie bo z łożyskiem i zębatką ABS (200 zł/szt. za oryginały). Może uda się dziś wymienić, bo stare są dawno poniżej limitu. Scenic jak na parcha przystało znów gdzieś cieknie - nie wiem nawet gdzie, bo już ciężko to kontrolować - tam nawet nowy, oryginalny filtr (Purflux z logo Reno) potrafi cieknąć, bo zamiast oringa ma uszczelkę o przekroju prostokątnym...

Nie wiem co jeszcze byście chcieli wiedzieć w każdym razie dzieje się w garażu i pewnie dziać się będzie - jak to ze starymi, używanymi autami.

Hugo - 15-02-2016, 16:22

Ostatnio widuję białego Hyundai'a i30 bez maski. Nawet fajnie wygląda :mrgreen:
Owczar - 15-02-2016, 21:11

200zl za tarcze z lozyskiem OEM to jak dla mnie świetna cena :)
Krzyzak - 20-03-2016, 18:51

Pierwsza jazda srebrnym już za mną. Od listopada nie miał przeglądu - zresztą nie był potrzebny bo był w ciągłym serwisie w moim garażu.
Założona nowa maska od Hugo, nawet mi się podoba to połączenie kolorów, niestety maska musi być pomalowana, więc pewnie zrobię na A69 (btw - stara jest na sprzedaż, jest pomalowana, zewnętrznie super, tylko w środku trochę słychać jak się rdza miejscami przesypuje, więc oddam za normalne pieniążki).

A serwis to była wymiana osłon drążków kierowniczych - nie z przymusu, ale ktoś kiedyś zamontował jakieś byleco i ciężko było się z tym pogodzić. Przy okazji zmieniłem też lewy drążek, bo był od nowości, a prawy już mój poprzednik zmieniał.
Osłony Lamforder w dobrej cenie są - 18zł/szt.

Bardzo fajny klucz do drążków pożyczyłem:

Zmieniłem też szczęki bo ręczny był słaby. Niestety tarcze mam z Space Wagona na 5 śrub, przerobione na 4 śruby (do E88 nie mogłem kupić i stąd ten ruch) a szczęki do EA do powyższych tarcz nie pasują - trzeba było stoczyć bęben o 2mm. Ostatecznie ręczny jest, przegląd przeszedł :)

Nowe opony Dunlop są genialne. Jest cicho. Bardzo cicho. Jeździ jak gokart :) - w każdym razie w porównaniu ze Scenic, który nie dość że ma dość luźną kierownicę, to buja się na zakrętach jak ciężarówka.
Tu jeszcze przed montażem do auta. 2 z 4 felg były prostowane.

A dziś jeszcze zmieniałem uszczelkę dekla w E32. Niestety elring założony jakieś 2 tkm temu puszczał i pokrywa była zapocona i był wymieszany olej z brudem. Wczoraj ją oczyściłem, dziś spolerowałem, została pomalowana na czarny mat. Przy okazji wyregulowane zawory i założona oryginalna uszczelka, która była poprzednio (na szczęście zachowałem). Elring - nie polecam. Czasem nie warto zmieniać części dobrych na nowe...

Czy to dobrze wygląda?

BTW. zapadła decyzja o sprzedaży bordowego Galanta. Nie była ona łatwa, ale rozważałem już od dłuższego czasu... Nabywca już jest, pozostaje tylko zamknąć kilka kwestii po obu stronach...

kamilek - 20-03-2016, 19:03

Co do rekina - miałem przez jakiś czas połączenie sedan A71 + czarna maska. Fajnie to wyglądało, na pewno zwracało uwagę. Jak auto zostawiasz dla siebie - warto się zastanowić nad takim bad lookiem :wink:

Co do E3 - co to za czasy przyszły. Ja będę musiał się pozbyć E16, Ty E32....quo vadis Forum Mitsumaniaków? :roll:

PS. Oryginalne malowanie pokrywy dużo lepiej wygląda, niż czarny mat. Moim zdaniem. Chociaż napis spoleruj na lustro.

Matejko - 20-03-2016, 19:19

Krzyzak napisał/a:
BTW. zapadła decyzja o sprzedaży bordowego Galanta.

Dariusz, ogarnij sie!!

Piwor - 20-03-2016, 20:59

Krzyzak napisał/a:
BTW. zapadła decyzja o sprzedaży bordowego Galanta. Nie była ona łatwa, ale rozważałem już od dłuższego czasu... Nabywca już jest, pozostaje tylko zamknąć kilka kwestii po obu stronach...

Dlaczego?

Krzyzak - 20-03-2016, 21:24

Wiele jest powodów. Może kiedyś wszystkie opiszę, na teraz to kwestia rozsądku i bieżących potrzeb.
I może akurat udało mi się znaleźć dla niego dom najlepszy z możliwych...

Hugo - 20-03-2016, 21:28

Krzyzak napisał/a:
zapadła decyzja o sprzedaży bordowego Galanta
Zamykasz pewien etap historii?
Rafal_Szczecin - 20-03-2016, 21:48

Bordowy w Twoich rękach od ?
wojtas - 20-03-2016, 22:30

Bordowy to kawałek Twojej historii, ja żałuję podobnej decyzji więc jeszcze raz rozważ jego sprzedaż.
Krzyzak - 21-03-2016, 08:42

Cytat:
Zamykasz pewien etap historii?
Takie myśli miałem już od dłuższego czasu. Mam 4 auta i czasem parkując muszę robić jak w tej grze gdzie jest plansza 4x4 kostki z czego brakuje 1 kafelka i się ustawia mozaikę przesuwając wszystkie. W ciągu roku przejechałem nim jakieś 1000-1500 km, więcej stoi w garażu niż jeździ. Jest w bdb stanie, przez ostatnie lata więcej w nim zrobiłem niż się popsuło :) Bardzo wiele rzeczy na wyrost. Ale teraz zwyczajnie nie mam na niego czasu.
Od jakiegoś roku mam też propozycję wyjazdu do USA - tam żadnego auta zabrać nie mogę. Wciąż się waham, rozważam wiele spraw.

Rafal_Szczecin napisał/a:
Bordowy w Twoich rękach od ?
2000 r. 3 marca stuknęło 16 lat i prawie 150 000 km przeze mnie zrobionych
mjsystem - 21-03-2016, 10:32

Krzyzak napisał/a:
propozycję wyjazdu do USA
:shock: Oł siet. Żartujesz? :|
Krzyzak napisał/a:
2000 r. 3 marca stuknęło 16 lat i prawie 150 000 km przeze mnie zrobionych
To już jak rodzina....
Krzyzak - 21-03-2016, 11:32

Obserwując ruchy geopolityczne zwyczajnie boję się trochę o rodzinę. Amerykańce prą do wojny, szczególnie teraz gdy znów mają nadprodukcję broni i 19 trylionów długu (u Jewpitera chyba).
Ale mam jeszcze parę spraw do dokończenia tutaj.
Ostatnia propozycja była z Georgii a ja wolałbym Texas i wciąż czekam na informacje...

mjsystem - 21-03-2016, 11:49

Krzyzak napisał/a:
Obserwując ruchy geopolityczne zwyczajnie boję się trochę o rodzinę. Amerykańce prą do wojny, szczególnie teraz gdy znów mają nadprodukcję broni i 19 trylionów długu (u Jewpitera chyba).
Ale mam jeszcze parę spraw do dokończenia tutaj.
Ostatnia propozycja była z Georgii a ja wolałbym Texas i wciąż czekam na informacje..
Tym bardziej USA to ryzykowne posunięcie.... :?