[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
tws - 18-11-2011, 21:37
Dwa wyświetlacze działają równolegle - przetestowane. Oczywiście wyświetlają to samo.
Pomysł bardzo fajny, a najlepsze jest to że ma szanse działać ;D
marianoooo - 18-11-2011, 22:21
Co do folii można by spróbować takie coś:
link1
a tu trochę drożej:
link2
Owczar - 19-11-2011, 00:23
Orientowałem się w temacie przy okazji folii systemu nig ht vision.
LCD odbijał się rewelacyjnie, ale był widoczny jako obraz pozorny po drugiej stronie szyby. Niestety przez jej grubość powstawały dwa obrazy.
Obawiam się, że folia antyrefleksyjna nie załatwi tematu. Musiała by to być folia półprzepuszczalna lub polaryzacyjna. Tak mi się przynajmniej wydaje...
Tak wyglądał LCD:
Co do podświetlenia diodami, to problem polega na tym, że wyświetlacz ma pod spodem pleksi światłowodową i chyba 2 małe diody smd które doświetlają wyświetlacz. Aby uzyskać porządny strumień światła, trzeba by wylutować LCD z płytki, zrobić tarczę LED, na nią dać rozpraszającą pleksi i dopiero wyświetlacz. Ciekaw jestem tylko jak wtedy wyjdzie kontrast.... Ogólnie pomysł ciekawy
tws - 19-11-2011, 10:36
Podświetlenie zmienić w LCD na LED'y nie jest trudne - jest miejsce. Samo szkło jest demontowalne bez lutowania. Zhan to robił - niech się wypowie na ten temat - chyba 40 ledów dał ;D Wtedy można naprawdę uzyskać jasny LCD z równomiernym podświetleniem.
marianoooo - 19-11-2011, 11:43
W tym przypadku zastosowano ciemną folię półprzezroczystą:
GPS SPEED METER
Ciemna folia nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na jej sporą widoczność w dzień. Jeśli ktoś kiedyś rozbierał ekran LCD np. od komórki to wie, że w jego budowę wchodzi szereg filtrów polaryzacyjnych. Można by się pokusić i drogą eksperymentu dobrać odpowiedni filtr/kombinację filtrów dla pożądanego efektu.
budowa LCD
Tak to działa w myśliwcu:
HUD
nabassu - 19-11-2011, 17:55
czy w tym naszym forumowym pokladowcu mozna wgrac czcionke jakas "przyjemniejsza"? helvetica?
Koyocik - 19-11-2011, 19:09
Wiem, że było ale może się zmieniło - czy można kupić UKP z czerwonym wyświetlaczem?
tws - 19-11-2011, 20:10
Czcionki są 3 do wyboru.
Wyświetlacze czerwone są niedostępne u producenta.
nabassu - 19-11-2011, 22:50
u Spiderka widzialem wszystkie, troche siermieżne sa
SPIDER-ek - 20-11-2011, 19:03
nabassu napisał/a: | u Spiderka widzialem wszystkie, troche siermieżne sa |
nie wiedziałem że niektórzy na czcionki zwracają tak dużą uwagę.
nabassu - 20-11-2011, 20:08
zebys ty wiedzial na ile rzeczy ja zwracam uwage w galancie
sveno - 22-11-2011, 17:56
wracając do tematu UKP mam pytanie do kaczarta, a właściwie 2:
1. Czy w trybie TRIP do czasu przejazdu (i automatycznie do średniej prędkości) liczone są postoje? Tzn. w trasie krótkie postoje typu tankowanie kiedy wyłączam silnik i opuszczam auto?
2. Czemu występują różnicę w spalaniu średnim na ekranie liczników i spalaniu średnim na ekranie tripu? Dzisiaj to zauważyłem: zatankowałem do pełna, odpaliłem auto, przełączyło się na LPG, wyzerowałem spalanie na ekranie liczników, zaraz potem (caly czas stojąc w miejscu) wyzerowałem ekran Tripu i nawet po 20km średnie spalanie na ekranie tripu było niższe różnica niewielka bo 0.1l/100km (na pierwszych kilku km było 0.2l różnicy) po około 30km się zrównało, ciekawi mnie to bo auto od momentu zerowania liczników nie bylo gaszone i cały czas pracowało na LPG.
tws - 22-11-2011, 19:00
Ad1.
Liczony jest czas, kiedy jest kluczyk w stacyjce (a właściwie włączony zapłon).
Ad2.
W trip jest mieszane spalanie lpg/pb, więc jak zrobisz 1km na PB i 9km na LPG to pokaże uśrednione spalanie z 10km z uwzględnieniem aktualnej stałej wtrysku (tj aktualnie na jakim paliwie auto chodzi).
milo - 26-11-2011, 16:16
kaczart jak to bedzie działać z dieslem interesuje mnie wyswietlacz nie mniejszy jak ten http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=610? chodzi mi o wymiary wyświetlacza
nabassu - 27-11-2011, 11:07
Wlasnie, mozna zmodyfikowac o ekran LED? Tylko a'la zegarek ori z rekina, biale na czarnym.
|
|
|