[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
sampler - 01-07-2011, 21:29
komarsnk napisał/a: | Hugo napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Hamować też trzeba umieć - nie "lizać" hamulca przez kilometr tylko docisnąć i puścić - dać się tarczy schłodzić. Dotyczy to zarówno jazdy miejskiej jak i w trasie. | W Galancie to fakt. W normalnym samochodzie hamujesz jak chcesz i nic nie bije i nie skrzypi. Hamujesz jak chcesz i kiedy chcesz. |
Nie tylko Galanta to dotyczy. Taką samą sytuację miałem zarówno w Fordzie Sierra jak i w Scorpio Kombi (tego drugiego taka sama waga jak Galant i tarcze prawie takie same - 260mm) i gięły się jak wściekłe.
Hugo napisał/a: | W Galancie to fakt. W normalnym samochodzie hamujesz jak chcesz i nic nie bije i nie skrzypi. Hamujesz jak chcesz i kiedy chcesz. |
Oczywiście nie mówimy tutaj o w miarę nowych samochodach, bo w nich już niedoróbki w hamulcach są niedopuszczalne, aczkolwiek Galant z ostatnich lat produkcji też nie może być rozpatrywany jako bardzo stary a jednak problemy z hamulcami (pomimo poliftu) wciąż ma.... Ale to Galant - tak być musi |
po drugim lifcie na tarczach 276/26 nie ma zadnych problemow
Krzyzak - 01-07-2011, 21:56
he he - to dlaczego moje przednie się pokrzywiły?
zamówiłem teraz TRW - zobaczymy, czy są lepsze...
Anonymous - 01-07-2011, 22:06
potwierdzam słowa Krzyżaka, auto po 2 lifcie 15 tys przebiegu na nowym komplecie tarcza + klocek, Bosch + TRW, tarcza krzywa. przyznaję się bez bicia że tarcz nie układałem i od początku ich nie oszczędzałem ale przez pierwsze 10 tys było dobrze. nie wiem może winne są krzywe piasty, u Rafała tarcze Bosch 24/276 + klocek Ferrodo i póki co ma spokój a założył dużo wcześniej niż ja.... więc albo krzywe piasty albo brak ułożenia kompletu... heh.. w każdym bądź razie coś jest nie teges
PABLO998 - 02-07-2011, 00:00
Krzyzak napisał/a: | zamówiłem teraz TRW - zobaczymy, czy są lepsze... |
ja mam tarcze trw z przodu i przejechałem już na nich jakieś 8-10 tys. i żadnego bicia jak do tej pory niemiałem
mario mario - 02-07-2011, 07:40
Witam kolegów, dłuższy czas nie odzywałem się w temacie. Pierwszy raz zakupiłem tarcze mountain z klockami TRW i skrzywiła mi się jedna tarcza ta z lewej strony. Że tanie kupiłem drugi raz te same tarcze, ale zrobiłem fulllll przegląd tej lewej strony. cały zacisk rozebrałem wyczyściłem wymieniłem prowadnice bo miały luzy i sprawdziłem jak dociskana jest tarcza i w porównaniu z tym że przed przeglądem po dociśnięciu klockiem od strony tłoczka dopiero po jakimś czasie dochodził klocek drugi, mało tego ten drugi z docisku wskutek krzywej jednej prowadnicy dociskał nierówno, to teraz tylko ten od strony tłoczka dotknie tarczy zaciski odrazu równiutko dociska ten drugi klocek. Może zamieszałem ale wiecie o co chodzi. Z prawej strony nawet przed takim gruntownym czyszczeniem oba klocki były dociskane wręcz jednakowo. Ale moje pytanie dotyczy czegoś innego. Otóż na klockach TRW nie zwracałem uwagi na pylenie, teraz mam Alpha brakes i strasznie pylą, może i tamte tak pyliły ale na starych felgach nie zwracałem na to uwagi, teraz mam nowe i co tydzień całe zapylone, może wiecie coś na temat klocków, które nie są aż takie twarde aby nie piszczały ale też nie brudziły felg.
Owczar - 02-07-2011, 09:22
Według mnie textar są kompromisem miękkości i twardości. Pylą umiarkowanie i hamują rewelacyjnie.
dawidoski13 - 02-07-2011, 09:48
Ja obecnie mam TRW i moim zdaniem to właśnie jest dobra opcja, no może troszku pylą ale to też zależy jaki styl jady preferujesz.... gdzieś słyszałem, że dla hamulców galanta to nawet lepiej żeby klocek był miększy i nie chodzi tu o piszczenia tylko o to, że nie grzeje tak tarcz i to ma chyba sens,a felgą nie zaszkodzi jak sie je raz w tygodniu odświeży
deejay - 02-07-2011, 10:32
Jak dla mnie Textar rewelacja , zero pylenia u mnie a posiadam automata więc noga często na pedale hamulca Przy wymianie tarcz przednich po zakupie auta rok temu na klockach był znaczek Mitsu i pisało Textar wiec to raczej oryginal i tak montowali fabrycznie przez serwis . Przez rok zrobione ok 30 tkm i klocki nadal w bdb stanie , bardzo powoli sie zużywają , przy nastepnej wymianie na pewno skuszę sie ponownie na Textar
Hugo - 02-07-2011, 11:26
sampler napisał/a: | po drugim lifcie na tarczach 276/26 nie ma zadnych problemow | Nic tylko się cieszyć. deejay napisał/a: | na klockach był znaczek Mitsu i pisało Textar | Też takie miałem jak przywiozłem Gala z Niemiec. Pyliły koszmarnie! Wniosek jest taki, że należy odpowiednio dobrać klocki do tarczy i odwrotnie. Sprzedawca tarcz Nishioka poleca miękkie japońskie klocki (Akebono i Nissinbo). Ja mam Ate i moim zdaniem są za twarde, bardzo wolno się zużywają i mogą przegrzewać tarcze, chyba je zmienię na w/w.
pipi_ja - 02-07-2011, 11:51
Hugo witaj w klubie ATE.
W ubiegłym roku założyłem je wraz z Mikodami(wierconymi i nacinanymi).
Na początku jeden wielki pisk, potem sie troche ułożyło, gdzieś po 8 miesiącach zaczęło się bicie. Ostatnio po zdjęciu koła zobaczyłem, że klocki prawie nieruszone, za to tarcze mają już progi koło milimetra. Klocki ATE prawie nie pylą ale do tarcz mikody są zdecydowanie zbyt twarde a co za tym idzie przegrzewają tarcze i w moim przypadku dodatkowo po ostrym hamowaniu drastycznie spada skuteczność hamulca.
Przymierzam się do wymiany i pewnie znów pójdę w mikodę tyle, żę klocki muszą być zdecydowanie bardziej miękkie.
Pytanie tylko które zdają egzamin?
m6riano - 02-07-2011, 14:00
Owczar napisał/a: | Według mnie textar są kompromisem miękkości i twardości. Pylą umiarkowanie i hamują rewelacyjnie. |
Hamują dobrze...ale pylą tez nieźle..;-)
sampler - 02-07-2011, 15:24
Krzyzak napisał/a: | he he - to dlaczego moje przednie się pokrzywiły?
zamówiłem teraz TRW - zobaczymy, czy są lepsze... |
Pewnie nieodpowiedni zestaw. W tym galancie mam tarcze Road House polecane przez Hanżelka i klocki Remsa. ZERO problemow. Chcialem kupic Ate ale w All Parts niepolecaja.
W Galancie przed liftem mialem Mikody z klockami Akebono i tez nie bylo wiekszych problemow.
Hugo - 02-07-2011, 19:43
pipi_ja czasami piszczą, czasami nie. Na szczęście częściej nie piszczą. Prawie w ogóle nie pylą. pipi_ja napisał/a: | są zdecydowanie zbyt twarde a co za tym idzie przegrzewają tarcze | Też mam takie wrażenie.
Krzyzak - 02-07-2011, 22:05
PABLO998 napisał/a: | mam tarcze trw z przodu i przejechałem już na nich jakieś 8-10 tys. i żadnego bicia jak do tej pory niemiałem |
cóż - TRW znane jest z tego, że jest bezproblemowe, choć hamowanie jest na poziomie przyzwoitym, ale bez szału
klocki textar mogę tylko polecić - drogie i dobre
u mnie mountain w opakowaniu blue print po przetoczeniu jest chwilowo OK, ale TRW czeka w garażu...
deejay - 02-07-2011, 23:01
Krzyzak napisał/a: | u mnie mountain w opakowaniu blue print po przetoczeniu jest chwilowo OK, ale TRW czeka w garażu... |
Darek czekam na opinie , bo tez sie szykuje na TRW , ale 26 mm ...
|
|
|