To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Polarny ninja

rosomak1983 - 03-09-2010, 17:56

j-rules napisał/a:
sprzęt audio pierwsza klasa :D :P

przedpotopowy :P
j-rules napisał/a:
Ileś dał za te płyny?

płukanka -13zł
czyszczenie wtrysków -23zł

Anonymous - 05-09-2010, 12:34

Wyplukaj go porzadnie bo kolor oleju pod pokrywa wskazuje na mocne zuzycie.Na twoim miejscu nie cackalbym sie z rorzadem -zrobic ,bo cholera go wie ile stal na tym zlomie czy jest w ogole sprawny.Od nieuzywania ,czesci rowniez sie zuzywaja.Oszczedzajac zlotowki w taki sposob jaki chcesz zrobic nie sa warte swieczki, niech ci przez ten 1k kilometrów strzeli ten dobrze wygladajacy prawie nowy pasek.Tu chodzi o zywot silnika a na oko to wiesz co sobie mozna oceniac...
rosomak1983 - 05-09-2010, 13:06

Browar napisał/a:
Wyplukaj go porzadnie bo kolor oleju pod pokrywa wskazuje na mocne zuzycie

hehe :D ja miałem zamiar zalac syntetykiem :P :P :P Myslicie ze to kiepski pomysł ???
Browar napisał/a:
czy jest w ogole sprawny

jest sprawny bo odpalałem silnik przed kupnem :wink:

A auto tam stało ponoc od kwietnia, dzwoniłem sie dowiedziec po zrealizowaniu transakcji... Rozrzad wymienie jak okaze sie ze silnik jest OK :wink: to nie sa oszczednosci tylko racjonalne pozytkowanie pieniedzy. Wymiania rozrzadu w silniku który odpukac byłby w beznadziejnym stanie byłayby bezsensowna, wtedy przechodze do planu B nakładam głowice i osprzet kompa na blok 4g92 :)

A z innej beczki pomalowałem wycieraczki czarnym Hamerittem. ładnie wyszło i mam nadzieje ze nie bedzie rudzieć :P

Pozatym biore sie za mechanizm wycieraczek... mam dodatkowy machanizm (ale 1 kulka zepsuta) wiec albo z dwoch zloze jeden albo dokupie te kulki z Matiza.. gdzie to kupic w ASO Deawoo (wogole ta firma istnieje ???)
Jednoczenie zostanie wymieniona przednia szyba na nowa (parumiesieczna z lancera 4x4)
Ostatnio cos pokrzyzowalo mi plany ale teraz jestem ostro nastaiwony zeby zaczac w ten poniedziałem czyli juz jutro!!! :wink:

Anonymous - 05-09-2010, 16:14

rosomak1983 napisał/a:
est sprawny bo odpalałem silnik przed kupnem

A auto tam stało ponoc od kwietnia, dzwoniłem sie dowiedziec po zrealizowaniu transakcji... Rozrzad wymienie jak okaze sie ze silnik jest OK to nie sa oszczednosci tylko racjonalne pozytkowanie pieniedzy. Wymiania rozrzadu w silniku który odpukac byłby w beznadziejnym stanie byłayby bezsensowna, wtedy przechodze do planu B nakładam głowice i osprzet kompa na blok 4g92

moment ,jezeli silnik odpalales tzn ze jest sprawny wiec po jakiego grzyba czekac z rozrzadem ,takze w beznadziejnym stanie byc nie moze.Jezeli cos Ci w nim nie bedzie pasowac to watpie abys wymienial go spowrotem na 4g92 majac upragniony Gti pod maska...
Nie wiem czy czytales cokolwiek na temat 4g92 dohc jezeli nie to moja rada - zapoznaj sie z nim dokladnie :)
pozdrawiam i powodzenia zycze
bwr

P.S
Odnosnie syntetyku, nie przesadzaj motul 6100 10w40 spokojnie da sobie rade.Wiem ze kazdy uzytkownik Miska chce miec zdrowy silnik w super stanie, niestety te kilkanascie lat zróżnicowanego uzytkowania samochodu/silnika mogło znacznie wpłynąc na jego kondycje.Jezeli juz tak uparty jestes zmien na na ten syntetyk ale jak ci bedzie olej bral to licz sie dolewkami i pozniejsza zmiana na gęstszy olej.

j-rules - 05-09-2010, 18:58

ross, ramiona wycieraczek zjechales papierem czy od razu psikales hamerajtem?
I mam nadzieje, szczerze licze, na relacje z renowacji mechanizmu... Tez bardzo tego potrzebuje, ale nie wiem jak sie za to zabrac krok po kroku i co potrzebuje. powodzenia

PS. Jak juz masz syntetyk to zalej, jak nie to zalej 10w40 i jesli wszystko bedzie ok, to przy nstepnej zmianie przejdziesz sobie na syntetyka - ja bym tak sprobowal przynajmniej :)

stary alfer - 05-09-2010, 19:26

rosomak1983 napisał/a:
i mam nadzieje ze nie bedzie rudzieć :P

Taka operacja starcza na góra rok. Niestety ;)

I jeśli u mnie w Lancerze nie rudziało to farba pięknie zlazła :doubt:

rosomak1983 - 05-09-2010, 19:54

Browar napisał/a:
moment ,jezeli silnik odpalales tzn ze jest sprawny wiec po jakiego grzyba czekac z rozrzadem ,takze w beznadziejnym stanie byc nie moze

no wiec był odpalony na spraju alkoholowym (bak juz zdejty czy tam przebity) jakies 2-3 sekundy. Pozatym nie miał wydechu i ciekzo było cokolowiek powiedzic pozatym ze odpalił od strzała napewno sie krecił chodził głosno ale dlatego ze bez wydechu...
Browar napisał/a:
Nie wiem czy czytales cokolwiek na temat 4g92 dohc jezeli nie to moja rada

jeszcze nie. Bo to jest plan B a co jest w nim nie tak ???
j-rules napisał/a:
ross, ramiona wycieraczek zjechales papierem czy od razu psikales hamerajtem?

papierem a potem HAMERITEM NA PEDZLU ! (wyszło ładnie :D )
j-rules napisał/a:
PS. Jak juz masz syntetyk to zalej, jak nie to zalej 10w40 i jesli wszystko bedzie ok, to przy nstepnej zmianie przejdziesz sobie na syntetyka - ja bym tak sprobowal przynajmniej

no wiec własnie mysle podobnie.
A wiec obmysliłem taki plan. Jak co to mnie korygujcie. Z góry dziekuje za rady jak i Dzieks Brow za Twoje słowa napewno MOTUL bedzie brany pod uwage...

Wiec wkładam silnik i zalewam go najtańszym półsyntetykiem (lotos albo cos tańszego)
jezdze sprawdzam stan oleju dymienie. I albo podejmuje sie remontu jakiegos albo jesli bedzie OK robie płukanke na tym oleju i wjezdza pełen syntetyk :wink: Olej najtańszy bo tylko na max 1000km i docelowo do płukanki.
Rozrzad jest Ok guma napiecie wyglada niemal na nowe... wiec mysle ze te 200-500 km da rade napewno. Po obserwacji robie
-ewentualnie uszczelniacze czy panewki czy co tam
-popychacze jesli bedzie potrzeba
i od razu po tym kompletny rozrzad !
Gdy wyjasni sie sprawa oleju i stanu dodaje ceramizer badz modyfikator plus. :wink:
Dalej kombinuje z wydechem zaczynam od wywalenia kata pełen przelot potem moze kolektor np z Cyborga kleja (co wy na to??) ale to juz dalsze plany...

Kleju - 05-09-2010, 20:02

stary alfer napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
i mam nadzieje ze nie bedzie rudzieć :P

Taka operacja starcza na góra rok. Niestety ;)

I jeśli u mnie w Lancerze nie rudziało to farba pięknie zlazła :doubt:

Malowanie proszkowe i problem znika :)

stary alfer - 05-09-2010, 20:07

Kleju napisał/a:
Malowanie proszkowe i problem znika :)

Kleju, toć my skromni amatorzy. Warunki domowe, te sprawy :P

Anonymous - 05-09-2010, 20:28

j-rules napisał/a:
PS. Jak juz masz syntetyk to zalej, jak nie to zalej 10w40 i jesli wszystko bedzie ok, to przy nstepnej zmianie przejdziesz sobie na syntetyka - ja bym tak sprobowal przynajmniej

zazwyczaj przechodzi sie z zadszego oleju na gestszy, czyli z syntetyka/0,5w/na półsyntetyk/10w/ a nastepnie na mineral /10,15 w/

rosomak1983 napisał/a:
jeszcze nie. Bo to jest plan B a co jest w nim nie tak ???

wszystko ok ale jezeli to ma byc plan B to zacznij czytac nikt za ciebie tej roboty nie odwali wiesz o tym

stary alfer - 05-09-2010, 20:29

Browar napisał/a:
zazwyczaj przechodzi sie z zadszego oleju na gestszy, czyli z syntetyka/0,5w/na półsyntetyk/10w/ a nastepnie na mineral /10,15 w/

Zazwyczaj ;)

rosomak1983 - 05-09-2010, 20:50

Browar napisał/a:

Krzyzak zrobił dokładnie odwrotnie :wink: a ja zaczne od sprawdzenia stanu silnika i płukanki bo bez niej i tak syntetyka nie wlewałbym.
Rozumiesz tez dlaczego narazie nie zmieniam rozrzadu pomimo ze mam silnik na zewnatrz... Po prostu niewiadomo czy nie trzeba bedzie go z powrotem sciagać.
Browar napisał/a:
wszystko ok ale jezeli to ma byc plan B to zacznij czytac nikt za ciebie tej roboty nie odwali wiesz o tym

jestem dobrej mysli :wink: dlatego nie robie niepotrzebnego narazie. Spytałem tylko skad te Twoje obawy.

Kleju - 05-09-2010, 21:23

To ze zmianą oleju nie ma reguły. Chociaż ja też zawszę proponuję przechodzić z lepszego oleju na "gorszy" tak jak browar napisał.
Wszystko zależy od stanu silnika. Ja np z golfie z 350tyś przebiegu jeżdzę na 10w40, jakieś 50tyś km temu zmieniłem z mineralnego na pół syntetyk. Między wymianami (12tyś km) ani razu nie dolewam.

Czasem mechanicy/znawcy straszą, że jak się zaleje olej rzadszy (lepszej klasy lepkości) to się wypłucze nagar, rozczelni silnik i przestanie działać ;)

rosomak1983 - 05-09-2010, 22:16

:? :? :? Cholera wychodze dzis z pracy i patrze;..... Tragedia :roll:
Ktos mi wjechał i doszczestnie rozwalił osłonę halogenu (halogen czesciowo tez)
oraz troche zarysował lakier zderzka który lakierowałem rok temu... rece opadaja jak ludzie jezdza... Oczywiscie po sprawcy ani słychu :roll: :roll: :roll: NIech no go dorwe :axe: :axe: :axe: :axe: Chamstwo zwykłe :evil:

Skad teraz wziasc taka osłone... Mysle tez nad zderzkiem EVO III który mam w piwnicy.
Moze pora go wyjac i założyć. Co wy na to ???? :D

londolut - 05-09-2010, 22:26

rosomak1983 napisał/a:
Skad teraz wziasc taka osłone
Swego czasu polowałeś na jedną chyba 1,5 roku...

Przykro słyszeć takie rzeczy :(