To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

Wszyc - 16-06-2011, 14:38

Tomii napisał/a:
Hugo a zbiornik paliwa zrzucałeś? nad nim rudzielec też na pewno zagościł

O dziwo jedyne miejsce gdzie na prawdę rzadko spotyka się korozje w galantach :P chociaż coś :P

Jogurt - 16-06-2011, 15:00

Hugo, rozpinałeś przednie zawieszenie do konserwacji? jak najlepiej wyczyścić kielichy z przodu żeby to zrobić z czystym sumieniem ?
Hugo - 16-06-2011, 15:56

no i wcześniej nie mogliście mnie uspokoić? :wink: No to zapominam o tym.
Wszyc napisał/a:
dziwo jedyne miejsce gdzie na prawdę rzadko spotyka się korozje w galantach
Dokładnie.
Jogurt napisał/a:
Hugo, rozpinałeś przednie zawieszenie do konserwacji?
W którym miejscu? Chyba chodzi Ci o górny wahacz? Otóż przednie wnęki kół oraz blacha pod tylnym zderzakiem to jedyne miejsca, których jeszcze nie zakonserwowałem (pod tylnym zderzakiem jest obecnie podkład na miejscach oczyszczonych z rdzy i czeka na konserwację). Co do przednich wnęk kół to nie ma sensu rozpinać zawieszenia (a napewno dolnych wahaczy), górnego też nie, po podniesieniu przodu, zdjęciu koła i odkręceniu nadkola na spokojnie wszędzie dojdziemy.
Jogurt napisał/a:
jak najlepiej wyczyścić kielichy z przodu żeby to zrobić z czystym sumieniem ?
Wiec tak, jeśli masz korozję na kielichach pod maską to możesz być pewnien, że od strony koła masz dziury. Tak, tak. Wiec bez wspawywania blach i łatania nie zrobisz tego. Poza tym blacha od strony koła i pod maską na kielichach to 2 zupełnie inne blachy. pomiedzy nimi jest przerwa ok. 5-10 cm, brak tam jest konserwacji i gnije od środka... Galant... :mrgreen: Tylko blacharz i porządna konserwacja jeśli chcesz mieć spokój na dłużej.
robertdg - 16-06-2011, 19:22

Falowanie płynu to normalny objaw obiegu płynu, jednakże zbyt intwnsywne falowanie to już problemy z zaworkiem zwrotnym

Jogurt napisał/a:
jak najlepiej wyczyścić kielichy z przodu żeby to zrobić z czystym sumieniem ?
Koniecznie wyrzucić amory zarówno z przodu jak i z tyłu, z przodu dla wygody można się jeszcze pozbyć górnych wahaczy, no i koniecznie zrucić nadkola, wtedy robi się miodzio
Jogurt - 16-06-2011, 19:45

Hugo napisał/a:
jeśli masz korozję na kielichach pod maską to możesz być pewnien, że od strony koła masz dziury.
nie mam, ale od strony koła widzę że jest tam nalot powierzchownej rdzy.
Hugo napisał/a:
Poza tym blacha od strony koła i pod maską na kielichach to 2 zupełnie inne blachy. pomiedzy nimi jest przerwa ok. 5-10 cm

tego nie wiedziałem
robertdg napisał/a:
wyrzucić amory zarówno z przodu jak i z tyłu, z przodu dla wygody można się jeszcze pozbyć górnych wahaczy, no i koniecznie zrucić nadkola, wtedy robi się miodzio

o to mi chodziło, dzięki Rob

Hugo - 21-06-2011, 14:01

Wymienione oba dolne proste wahacze ori. Oczywiscie nie obyło się bez problemów, jeden to całkowicie zapieczone śruby trzymające widelec amortyzatora, a drugi to zbyt mało przekleństw w łacinie podwórkowej :mrgreen: Ale jakoś na dwa razy dałem rade, najpierw lewa strona i po 3 dniach prawa. Pozostaje ustawić zbieżność, ale już widzę, że zawieszenie ciszej pracuje i na nierównej drodze auto nie myszkuje. Poza tym zamontowałem tylne lampy po lifcie i już dawno żaden mod mnie tak nie ucieszył :mrgreen: Tył wyglada pięknie i aż się prosi o zderzak od Avance'a. Myślę poważnie nad tym zderzakiem, ponieważ obecny odkręciłem w celu oceny zniszczeń pod nim po stłuczce i konserwacji (z blachą nie jest źle), ale w zderzaku wszystkie uchwyty od belki połamane, zderzak cofniety w tył (stąd brak zgrania linii lamp ze zderzakiem). No i ten wlew gazu trzeba wywalić.
Foto "brudasa" z nowymi lampkami:

W ogóle czy ktoś z Was zwrócił uwagę, że kierunkowskaz w tych lampach świeci jak diodowy? Rewelacja!

rosomak1983 - 21-06-2011, 14:18

Hugo napisał/a:
Foto "brudasa" z nowymi lampkami:

ale ktos go skrzywdził tym wlewem ,masakra... :roll: :roll: :roll:

Krzyzak - 21-06-2011, 14:36

fajne podwórko :)
Hugo - 21-06-2011, 21:45

Co w nim fajnego?
Andrew - 21-06-2011, 21:50

Hugo napisał/a:
Co w nim fajnego?
Chyba duże :wink:
Krzyzak - 22-06-2011, 05:45

wygląda jak zamkowy dziedziniec - otoczone z 3 stron ;)
spoko - kiedyś chciałbym mieć właśnie jakieś stare gospodarstwo z ogromną ilością miejsca

Hugo - 22-06-2011, 07:17

Skąd wiesz, że otoczone z 3 stron? :wink:
Krzyzak - 22-06-2011, 07:49

cień widzę :P
Hugo - 22-06-2011, 09:09

Krzyzak napisał/a:
cień widzę
To cień auta ojca, Daihatsu, ale masz rację z prawej strony jest dom :wink:
Andrew - 22-06-2011, 14:14

Hugo napisał/a:
To cień auta ojca, Daihatsu, ale masz rację z prawej strony jest dom :wink:
To u Ciebie same japan carsy :wink: