Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
Wszyc - 16-06-2011, 14:38
| Tomii napisał/a: | | Hugo a zbiornik paliwa zrzucałeś? nad nim rudzielec też na pewno zagościł |
O dziwo jedyne miejsce gdzie na prawdę rzadko spotyka się korozje w galantach chociaż coś
Jogurt - 16-06-2011, 15:00
Hugo, rozpinałeś przednie zawieszenie do konserwacji? jak najlepiej wyczyścić kielichy z przodu żeby to zrobić z czystym sumieniem ?
Hugo - 16-06-2011, 15:56
no i wcześniej nie mogliście mnie uspokoić? No to zapominam o tym. | Wszyc napisał/a: | | dziwo jedyne miejsce gdzie na prawdę rzadko spotyka się korozje w galantach | Dokładnie. | Jogurt napisał/a: | | Hugo, rozpinałeś przednie zawieszenie do konserwacji? | W którym miejscu? Chyba chodzi Ci o górny wahacz? Otóż przednie wnęki kół oraz blacha pod tylnym zderzakiem to jedyne miejsca, których jeszcze nie zakonserwowałem (pod tylnym zderzakiem jest obecnie podkład na miejscach oczyszczonych z rdzy i czeka na konserwację). Co do przednich wnęk kół to nie ma sensu rozpinać zawieszenia (a napewno dolnych wahaczy), górnego też nie, po podniesieniu przodu, zdjęciu koła i odkręceniu nadkola na spokojnie wszędzie dojdziemy. | Jogurt napisał/a: | | jak najlepiej wyczyścić kielichy z przodu żeby to zrobić z czystym sumieniem ? | Wiec tak, jeśli masz korozję na kielichach pod maską to możesz być pewnien, że od strony koła masz dziury. Tak, tak. Wiec bez wspawywania blach i łatania nie zrobisz tego. Poza tym blacha od strony koła i pod maską na kielichach to 2 zupełnie inne blachy. pomiedzy nimi jest przerwa ok. 5-10 cm, brak tam jest konserwacji i gnije od środka... Galant... Tylko blacharz i porządna konserwacja jeśli chcesz mieć spokój na dłużej.
robertdg - 16-06-2011, 19:22
Falowanie płynu to normalny objaw obiegu płynu, jednakże zbyt intwnsywne falowanie to już problemy z zaworkiem zwrotnym
| Jogurt napisał/a: | | jak najlepiej wyczyścić kielichy z przodu żeby to zrobić z czystym sumieniem ? | Koniecznie wyrzucić amory zarówno z przodu jak i z tyłu, z przodu dla wygody można się jeszcze pozbyć górnych wahaczy, no i koniecznie zrucić nadkola, wtedy robi się miodzio
Jogurt - 16-06-2011, 19:45
| Hugo napisał/a: | | jeśli masz korozję na kielichach pod maską to możesz być pewnien, że od strony koła masz dziury. | nie mam, ale od strony koła widzę że jest tam nalot powierzchownej rdzy.
| Hugo napisał/a: | | Poza tym blacha od strony koła i pod maską na kielichach to 2 zupełnie inne blachy. pomiedzy nimi jest przerwa ok. 5-10 cm |
tego nie wiedziałem
| robertdg napisał/a: | | wyrzucić amory zarówno z przodu jak i z tyłu, z przodu dla wygody można się jeszcze pozbyć górnych wahaczy, no i koniecznie zrucić nadkola, wtedy robi się miodzio |
o to mi chodziło, dzięki Rob
Hugo - 21-06-2011, 14:01
Wymienione oba dolne proste wahacze ori. Oczywiscie nie obyło się bez problemów, jeden to całkowicie zapieczone śruby trzymające widelec amortyzatora, a drugi to zbyt mało przekleństw w łacinie podwórkowej Ale jakoś na dwa razy dałem rade, najpierw lewa strona i po 3 dniach prawa. Pozostaje ustawić zbieżność, ale już widzę, że zawieszenie ciszej pracuje i na nierównej drodze auto nie myszkuje. Poza tym zamontowałem tylne lampy po lifcie i już dawno żaden mod mnie tak nie ucieszył Tył wyglada pięknie i aż się prosi o zderzak od Avance'a. Myślę poważnie nad tym zderzakiem, ponieważ obecny odkręciłem w celu oceny zniszczeń pod nim po stłuczce i konserwacji (z blachą nie jest źle), ale w zderzaku wszystkie uchwyty od belki połamane, zderzak cofniety w tył (stąd brak zgrania linii lamp ze zderzakiem). No i ten wlew gazu trzeba wywalić.
Foto "brudasa" z nowymi lampkami:
W ogóle czy ktoś z Was zwrócił uwagę, że kierunkowskaz w tych lampach świeci jak diodowy? Rewelacja!
rosomak1983 - 21-06-2011, 14:18
| Hugo napisał/a: | | Foto "brudasa" z nowymi lampkami: |
ale ktos go skrzywdził tym wlewem ,masakra...
Krzyzak - 21-06-2011, 14:36
fajne podwórko
Hugo - 21-06-2011, 21:45
Co w nim fajnego?
Andrew - 21-06-2011, 21:50
| Hugo napisał/a: | | Co w nim fajnego? | Chyba duże
Krzyzak - 22-06-2011, 05:45
wygląda jak zamkowy dziedziniec - otoczone z 3 stron
spoko - kiedyś chciałbym mieć właśnie jakieś stare gospodarstwo z ogromną ilością miejsca
Hugo - 22-06-2011, 07:17
Skąd wiesz, że otoczone z 3 stron?
Krzyzak - 22-06-2011, 07:49
cień widzę
Hugo - 22-06-2011, 09:09
| Krzyzak napisał/a: | | cień widzę | To cień auta ojca, Daihatsu, ale masz rację z prawej strony jest dom
Andrew - 22-06-2011, 14:14
| Hugo napisał/a: | To cień auta ojca, Daihatsu, ale masz rację z prawej strony jest dom | To u Ciebie same japan carsy
|
|
|