[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
Hugo - 17-02-2014, 15:05
bezwa, łączniki stabilizatora kup firmy CTR. Jakość oryginału. W swoim profilaktycznie będę wymieniał wiosną lub latem gumy stabilizatora przód i tył, kupuję poliuretanowe z Olkusza, będą wieczne i nigdy już nie będzie trzeba o nich myśleć
alex87 - 17-02-2014, 17:44
niestety wszystkie śruby trzymają tak jak należy.
wszystkie śruby od wahacza dolnego trzymają bardzo dobrze. od końcówki drążka kierowniczego również.
Witek vel Mysza, podczas naciskania na Gala za błotnik nic nie trzeszczy.
guma od swożnia ma się bardzo dobrze, nie jest sparciała, wygląda dobrze i jest elastyczna. od gory nawet udało mi się ją trochę naciągnąć i tam polac olejem ale jesli guma szczelnie trzyma to do srodka chyba nic nie wleciało (niestety).
kojarzy ktoś z was czy też na swoznu macie nakrętę 22 ? troche mnie to zaskoczyło.
poza tym macie jakieś patenty na odkręcenie nakrętki górnej z łącznika stabilizatora ? mi niestety nakrętka obraca się razem z tym czymś. swoją drogą zauważyłem że gumowa osłona tego czegoś jest pęknięta, tam również nalałem oleju.
przy okazji zaciekawiła mnie jedna rzecz, a mianowicie co sprężynuje górny wahacz (to chyba ten cały banan się nazywa) ponieważ po poluzowaniu tej nakrętki nad kołem swożen wyskoczył i ogólnie cały wahacz ciągnie do góry, co jest nieco zabawnym zjawiskiem ponieważ z tyłu są tylko dwie śroby w tulejach. bynajmniej tak to wygląda.
suma sumarum problem nie został rozwiązany i trzeszczy nadal : -(
może coś od przegłubu i półośki ?
Hugo - 17-02-2014, 18:00
alex87 napisał/a: | kojarzy ktoś z was czy też na swoznu macie nakrętę 22 ? | Taka powinna być. Takie są w każdym oryginale (nie licząc początku produkcji tych wahaczy z wadliwymi sworzniami z nakrętką na klucz 19) oraz w każdym zamienniku z jakim miałem styczność. alex87 napisał/a: | macie jakieś patenty na odkręcenie nakrętki górnej z łącznika stabilizatora ? mi niestety nakrętka obraca się razem z tym czymś. | Musisz z tyłu (po drugiej stronie drążka) skontrować płaskim kluczem 14. alex87 napisał/a: | przy okazji zaciekawiła mnie jedna rzecz, a mianowicie co sprężynuje górny wahacz | Tuleje metalowo-gumowe tego wahacza. alex87 napisał/a: | to chyba ten cały banan się nazywa | Potocznie zwany "bananem" jest wahacz dolny tylny gięty.
alex87 - 17-02-2014, 18:22
Hugo napisał/a: | Musisz z tyłu (po drugiej stronie drążka) skontrować płaskim kluczem 14. |
już się bałem że tam po prostu jest okrągły stożek.
Hugo napisał/a: | Potocznie zwany "bananem" jest wahacz dolny tylny gięty. |
dobrze że nazywa się banan bo już dłuższej nazwy nie mógł mieć
no to juz będę wiedział (choć i tak nie wiem o ktory wahacz chodzi, do tej pory poznałem górny w kształcie banana oraz dolny prosty problematyczny z wypinającym się swozniem).
Fragu - 17-02-2014, 20:25
alex87, górny to potocznie podkowa, banan jest obok prostego - bardziej z tylu
Witek vel Mysza - 17-02-2014, 20:48
alex87 napisał/a: | poza tym macie jakieś patenty na odkręcenie nakrętki górnej z łącznika stabilizatora ? | Szlifierka.
alex87 napisał/a: | Witek vel Mysza, podczas naciskania na Gala za błotnik nic nie trzeszczy.
| To może nie być sworzeń wahacza ani żaden luz. Jeśli wszystkie elementy zawieszenia są sprawne, to sprawdziłbym dokręcenie belki silnika do karoserii oraz stan kielichów - tam gdzie się dokręca podkowę.
bezwa - 23-02-2014, 12:32
Hugo napisał/a: | bezwa, łączniki stabilizatora kup firmy CTR. Jakość oryginału. W swoim profilaktycznie będę wymieniał wiosną lub latem gumy stabilizatora przód i tył, kupuję poliuretanowe z Olkusza, będą wieczne i nigdy już nie będzie trzeba o nich myśleć |
Ciekawa sprawa z tymi gumami stabilizatora z Olkusza, cena praktycznie taka sama jak blue print ok 45 zł za komplet na przód to samo z tyłem. Tu są po 50 zł i skoro są wieczne to zamawiam:) Aha a co do fi tych gumek to ma być 20 mm czy 22 mm?? V6 163 km 97' ??
franek 30 - 26-02-2014, 11:26
witam.Mam pytanie odnośnie regeneracji zawieszenia z tyłu. Do wymiany mam wszystkie tuleje. Co byście polecili założyć gumowe czy lepiej poliuretany?
marcinzam - 26-02-2014, 14:25
franek 30 napisał/a: | witam.Mam pytanie odnośnie regeneracji zawieszenia z tyłu. Do wymiany mam wszystkie tuleje. Co byście polecili założyć gumowe czy lepiej poliuretany? |
w gumowych nie ma nic sensownego jedynie do zwrotnicy mozna zalozyc tedguma a reszta poli gumki bo febest to china
Krzyzak - 26-02-2014, 14:40
marcinzam napisał/a: | febest to china | gdzieś pisali, że to Łotwa czy Litwa?
chociaż nie wiem, gdzie mają fabryki
na tej zasadzie Adidas to China lub Taiwan
franek 30 - 26-02-2014, 19:31
a jest z pracą zawiasu na poli dużo głośniej, czy nie ma większej różnicy?
marcinzam - 26-02-2014, 20:21
Krzyzak napisał/a: | marcinzam napisał/a: | febest to china | gdzieś pisali, że to Łotwa czy Litwa?
chociaż nie wiem, gdzie mają fabryki
na tej zasadzie Adidas to China lub Taiwan |
czytałem trochę o jakości i narzekali ludzie między innymi że wkład poduszki silnika nie pasuje i przy jej wciskaniu pękła obudowa poduszki ,lub piasta po kilku tyś km pada , lub sworzeń stuka po 1 tyś itp.
pipi_ja - 26-02-2014, 23:05
franek 30 napisał/a: | a jest z pracą zawiasu na poli dużo głośniej, czy nie ma większej różnicy? |
U mnie w kombi jest zdecydowanie glosniej i sztywniej na poliuretanach.
Plusem jest ich trwalosc. Nie wiem jaki mam przebieg ale jest spory i luzow brak.
misza116 - 06-03-2014, 13:03
Krótkie pytanko..OYODO, czy SH? Wiem, że większość powie ani jedno ani drugie
Wchodzi w grę egeneracja lub jedno z tych dwóch, ale regeneracji sprawdzonej przez kogoś w Łodzi nei znalazłem, a wysyłka mi nie leży..
Hugo - 06-03-2014, 13:52
OYODO.
|
|
|