To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

fj_mike - 13-11-2014, 18:39

Hugo napisał/a:
Tanie zamienniki często nie pasują w ogóle w wahacz.

Doskonale pasują. Nie pasują w wypadku montażu ich do zamienników ori wahaczy.
Także wymieniłem na 555 ponad rok temu i bez problemu.

polaff - 17-11-2014, 17:37

KsiadzRobak, zgadzam się 555 robi dobre częsci. jednak trafiają się podróby. Kiedyś kupiłem do Pajero u @goszen - sklep e-pajero.pl komplet części do przedniego zawieszenia właśnie firmy 555 i to był strzał w kolano - od tamtej pory omijam ten sklep szerokim łukiem...
KsiadzRobak - 17-11-2014, 23:30

polaff napisał/a:
Kiedyś kupiłem do Pajero u @goszen - sklep e-pajero.pl komplet części do przedniego zawieszenia
ciekawostka - Zbyszka Montowskiego znam osobiście i nigdy nie słyszałem o nim złego słowa
polaff - 18-11-2014, 08:54

ha ha to poczytaj na rajdy 4x4. pl typowa zagrywka handlarza na początku miał dobre ceny i towar później zostały tylko ceny. kazdego przed ostrzegam. mam nawet gdzie zdjęcia z porównaniem tego co kupiłem u niego w 2010 roku i z rzekomo takimi samymi częściami ze sklepu. nawet rozmiarami jego 555 różniły się od sklepowe go.

[ Dodano: 26-11-2014, 21:32 ]
KsiadzRobak, brak odpowiedzi z Twojej strony = pierwsze i autentyczne złe słowo :mrgreen: :shock: :occasion5:
to typowy handlarz sprzedający syf.

muka997 - 24-12-2014, 07:15

Pojawiły się niższe temperatury i w lewym przednim zawieszeniu pojawiły się irytujące piski (a raczej skrzypienie), i to dość głośne że słychać podczas jazdy. byłem na stacji diagnostycznej, i ci stwierdzili że nie ma żadnych luzów ale ze to wina któregoś z wahaczy (prosty albo gięty) bo oba przy kole schodzą się w tym samym miejscu ale nie są wstanie potwierdzić który, i że to brak naturalnego smarowania sworzni w gumach i że przy niższych temperaturach tak się zdarza
Piski występują najwcześniej po parunastu metrach i dopiero przy dohamowaniu i potem są stale :evil: :evil: ale potem jak zostawię auto pod pracą i przyjdę po X godzinach znowu podobnie, paręnaście i pojawia się skrzypienie,
Mam pytanie czy to napewno wahacze? czy może mocowanie amora czy może coś innego

robertdg - 24-12-2014, 07:31

Moga być wahacze/sworznie, amory, stabilizator, trudno okreslić dopóki się nie rozbierze i nie sprawdzi, wahacze można prewencyjnie rozpiąc i sprawdzić, w szczeólnosci wahacz prosty
milo - 24-12-2014, 08:06

muka997 napisał/a:
byłem na stacji diagnostycznej, i ci stwierdzili że nie ma żadnych luzów ale ze to wina któregoś z wahaczy

Na samochodzie nie sprawdzisz wszystko jest naparte dopiero jak rozepniesz wahacz przy zwrotnicy

KsiadzRobak - 26-12-2014, 01:50

Można po kolei wstrzykiwać olej silnikowy strzykawką przez osłonę gumową. Po 1 wahaczu na próbę. Ja przestanie, to będzie wiadomo, który to wahacz. Często skrzypi tłoczysko amortyzatora, bo w EA osłony amortyzatorów to śmieci niestety - szybko się rozpadają.
muka997 - 27-12-2014, 23:29

a gdyby tłoczysko amora nie wyszłoby to przy sprawdzaniu "sprawności zawieszenia"??
bialyjayz - 05-01-2015, 09:22

Mógłby ktoś podpowiedzieć jak skompletować tylne zawieszenie do sedana?
Czy taki zestaw wystarczy, czy powinienem pamiętać jeszcze o czymś?
http://poliuretany.olkusz...ego-18xpin.html
oraz 2 szt. czegoś takiego: http://allegro.pl/mitsubi...4927632395.html
oczywiście amorki także, z tym, że chodzi mi o podpowiedź co jeszcze ewewntualnie należy wymienić oraz czy podany zestaw jest wart swojej ceny?

muka997 - 05-01-2015, 09:54

a do amorów masz odboje w komplecie?? bo je też warto wymienić
możliwe że będziesz miał do wymiany górne mocowanie amora (nie na pewno, ale jest taka możliwość)

bialyjayz - 06-01-2015, 12:06

muka997 napisał/a:
a do amorów masz odboje w komplecie?? bo je też warto wymienić

same amorki, mój wybór to: https://www.motointegrato...y-kayaba-341213 albo https://www.motointegrato...wy-monroe-r3885
i tutaj pytanie gazowe czy olejowe lepsze?

fergul11 - 06-01-2015, 12:40

Gazowo olejowe , podczas pracy amora gaz nie pozwala pienić się olejowi .
bialyjayz - 06-01-2015, 17:15

fergul11 napisał/a:
Gazowo olejowe , podczas pracy amora gaz nie pozwala pienić się olejowi .

wyżej podałem dwa linki niestety niema tam tego co napisałeś, mógłbyś podać jakiegoś linka z takimi amorkami właśnie :)

MichciuGT - 06-01-2015, 18:41

amortyzatory potocznie zwane gazowymi są amortyzatorami gazowo-olejowymi

amortyzator gazowy = gazowo-olejowy
są one wprowadzone od jakiegoś czasu i przez to oryginalnie były olejowe, a teraz są zamienniki gazowe