[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Anonymous - 27-11-2011, 20:51
Owczar napisał/a: | 2pac napisał/a: | 95% tankowań PB to dawna St-1 obecnie 1-2-3 Statoil (1km od domu), LPG w pobliżu to Shell (1km od domu) - stąd takie ceny |
Ale czy jedynym argumentem żeby przepłacać za gaz to bliskość stacji? Ja też mam pod nosem BP, Shell i inne, ale tankuje przy okazji jak gdzieś jadę. |
A 1km od wspomnianego Shella jest stacja Bliska. Z kartą rabatową Mitsumaniaków 1l LPG kosztuje 2,79.
polaff - 27-11-2011, 21:17
ile wytrzymuja przeciętnie elektrozawory "wtryskiwacze" w instalacji LPG?
Sylwia - 28-11-2011, 09:52
to zależy jakie,,
no Magic jety jak dobrze trafisz to możesz nie dojechać do domu,,
a są tacy co jeżdzą i kilka tyś bez problemu.
Hany jak na razie (od 2 lat są na rynku) są bezawaryjne
keihiny od 10 lat montowane - zero reklamacji.!
z tańszych opcji polecam Rega, lub ostatnio pojawiała się nowa szynka z AC w0 (?) - ale to jeszcze nie przetestowane (REGA montujemy z rok od czasu do czasu i na razie nie ma reklaacji a AC - dopiero 3 sztuki zamontowane w listopadzie!
Marcino - 28-11-2011, 12:15
polaff napisał/a: | ile wytrzymuja przeciętnie elektrozawory "wtryskiwacze" w instalacji LPG? |
Ja na Valtekach czerwonych przejechałem około 70kkm i zorobiłem regeneracje gumek, mimo ze nic sie nie działo.
Bury - 28-11-2011, 12:20
Sylwia napisał/a: | no Magic jety jak dobrze trafisz to możesz nie dojechać do domu,,
a są tacy co jeżdzą i kilka tyś bez problemu. |
Czystość gazu ma tu chyba spore znaczenie.
Ja jeżdżę na zagramanicznym i 80tys km nakulałem na MJ.
Ani razu nie czyszczone,wymieniony jeden zderzak w jednym wtrysku.
Albo polecieli z jakością na ryj,bo moje sa 2008r,albo jedno i drugie
Sylwia - 28-11-2011, 12:31
zakładaliśmy b dużo magic jetów, początkowo było super, ale potem się pogorszyło.
dostaliśmy informację że producent prawdopodobnie skrócił proces powstawania i zaczęły padać masowo
Bury - 28-11-2011, 14:13
http://allegro.pl/y3-popr...1958097298.html
Coś tam się producenci pucują,że poprawili jakość i jak widac na aukcji juz są niby poprawione MJ.Ciekawe jak to wyjdzie w praniu.nawet jeśli to troche zajmie zanim się ludzie do tego znowu przekonają.Oby,bo nadal byłaby przyzwoita alternatywa do droższej hanki czy matrixa.
Sylwia czy wiesz może jakie są rożnice w zestawach naprawczych MJ??
Chodzi o to,że chciałbym w ciemno zakupić sobie przez net,bez rozbierania wtrysków i mieć w schowku w razie W,bo na wyspie ciężki temat taki zestaw dostać.5 czy 7 dych to nie majątek a przy moich 80tys km już trzeba się przygotować
2pac - 28-11-2011, 17:59
kuzi napisał/a: | Owczar napisał/a: | 2pac napisał/a: | 95% tankowań PB to dawna St-1 obecnie 1-2-3 Statoil (1km od domu), LPG w pobliżu to Shell (1km od domu) - stąd takie ceny |
Ale czy jedynym argumentem żeby przepłacać za gaz to bliskość stacji? Ja też mam pod nosem BP, Shell i inne, ale tankuje przy okazji jak gdzieś jadę. |
A 1km od wspomnianego Shella jest stacja Bliska. Z kartą rabatową Mitsumaniaków 1l LPG kosztuje 2,79. |
na Chorzów 3 maja? nie umiem znaleźć w pamięci
[ Dodano: 28-11-2011, 18:08 ]
Owczar napisał/a: | 2pac napisał/a: | 95% tankowań PB to dawna St-1 obecnie 1-2-3 Statoil (1km od domu), LPG w pobliżu to Shell (1km od domu) - stąd takie ceny |
Ale czy jedynym argumentem żeby przepłacać za gaz to bliskość stacji? Ja też mam pod nosem BP, Shell i inne, ale tankuje przy okazji jak gdzieś jadę.
2pac napisał/a: | Stag'a + KME silver + Hana czerowne (KME gold i Hana zielone to już by było zmuszanie na siłę) |
KME Silver nie wyrabia w galu. Przy wysokich obrotach przełącza na PB. Derpin ma u siebie bodajże. Na wykresie z hamowni widać moment przełączenia.
Hany czerwone to jest już upychanie na siłę. Działają, ale przy większych spadkach ciśnienia będzie ubogo, bo one po prostu nie wyrobią. |
co do cen paliwa takie zapamiętałem z tych stacji
będę gadał jeszcze z tym gazownikiem, hamownia to argument nie do obalenia
przeczytałem też instrukcję Stag'a 300
1. Autokalibracja na wolnych (Pb)
2. Zbieranie mapy (Pb)
3. Korekta mnożnikiem mapy LPG by nałożyła się na Pb
ad. 3 - oprogramowanie Stag'a pokazuje odchyłkę pomiędzy mapami, to tak ciężko napisać algorytm który by nałożył te mapy na siebie, sam dobrał mnożnik?
ale dalej nie wiem kiedy pojawia się uboga mieszanka wypalająca gniazda zaworów
pipi_ja - 28-11-2011, 18:55
A wie ktoś może ile powinny się otwierać wtryskiwacze MJ?
Pytam bo niedawno regenerowałem swoje i gdzies w necie wyczytałem, że powinno byc 0,7mm. Przed regeneracją pomierzyłem jak otwierają się po staremu i średnio wychodziło 0,5mm.
Teraz mam ustawione na 0,7 i jest za dużo bo podczas autokalibracji krzyczy mi żeby zmniejszyć dysze gazowe a przed robotą nic takiego nie miało miejsca.
Bury - 28-11-2011, 19:04
2pac napisał/a: | ad. 3 - oprogramowanie Stag'a pokazuje odchyłkę pomiędzy mapami, to tak ciężko napisać algorytm który by nałożył te mapy na siebie, sam dobrał mnożnik?
|
Są sterowniki z autoadaptacją.
Stag też cos tagiego już robi.
Warunek-auto z OBDII.
Owczar - 28-11-2011, 19:10
Cytat: | ale dalej nie wiem kiedy pojawia się uboga mieszanka wypalająca gniazda zaworów |
Głównie gdy jest za słaba instalka, źle skalibrowana i spadki ciśnienia powodują przełączanie. W takich stanach jest przez chwilę ubogo.
szklarz - 28-11-2011, 19:45
A ja się niestety nie zgodzę. Mam u siebie STAG 300+ wtryski HANA czerwone REDUKTOR KME SILVER. Wszystko działa jak należy nie czuję najmniejszego spadku mocy w porównaniu z benzyną a gazu mi nie odcięło jeszcze nigdy. A często zdarza mi się go kręcić pod czerwone. Wszystko to kwestia podejścia do tematu i wiedzy gościa który Ci ten gaz założy. Ja jestem zadowolony i śmiało polecam taką konfigurację bo obrabia spokojnie v6 Instalacja kosztowała mnie 3,3k w KRK.
Owczar - 28-11-2011, 20:17
szklarz napisał/a: | Wszystko działa jak należy nie czuję najmniejszego spadku mocy w porównaniu z benzyną a gazu mi nie odcięło jeszcze nigdy. |
To ja poproszę oscylogramy. W stagu jest taka fajna opcja jak dotrysk PB. Wtedy na PB przełącza tak, że tego nawet nie zauważysz. Wiele osób ma to włączone i nawet nie wiedzą.
Wiadomo, że odpowiednia konfiguracja jest ważna, ale z pustego i salomon nie naleje... Wtryski czerwone też śmigają, bo sam takie mam. Ale mam też 2 reduktory i minimalne spadki ciśnienia. Na jednym reduktorze spadki są znacznie większe. Jeśli wyśrubujesz ciśnienie powyżej 1,3 dla KME to mnożnik uzyskasz zadowalający, ale też stracisz stabilność, a do tego skoki ciśnienia po cut off.
Nie wiem jak ma Derpin ma spięty reduktor i wtryskiwacze, ale fakt faktem odpowiednie połączenie ma duże znaczenie i może być tak, że coś jest nie do końca prawidłowo. Więc może ten Silver wyrabia, ale żeby to potwierdzić najlepiej obejrzeć oscylogramy. Większości użytkowników nie interesuje co dzieje się pod spodem. Rozpatrują problem zero jedynkowo, działa- nie działa. Mnie interesuje jeszcze jak działa
m6riano - 28-11-2011, 20:17
Ja mam KME ale nie wiem czy silver..i nigdy mi nie przełączył..co prawda powyżej 5 t.obr rzadko zaglądam...;-)
Owczar - 28-11-2011, 20:18
I masz silnik 2.0
|
|
|