To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

sveno - 13-07-2015, 18:26

mati_z napisał/a:
jaki jest tłumik końcowy w Sporcie? Inny niż w Avance?
w Avance jest inna (dłuższa) końcówka wydechu, to przez inną budowę zderzaka.
komarsnk - 13-07-2015, 18:44

Halo halo tak sobie dzielicie skórę na niedźwiedziu a sprężyny od Sławka to są już dawno zaklepane :p :p
mjsystem - 13-07-2015, 20:15

Hugo napisał/a:
mjsystem, co robisz ze sprężynami Eibacha
Eibacha to moje auto nawet nie widziało, tylko kiepską chińszczyznę, do tego połamaną :|
komarsnk - 13-07-2015, 20:20

mjsystem napisał/a:
Eibacha to moje auto nawet nie widziało, tylko kiepską chińszczyznę, do tego połamaną :|

No to kiepsko :/ :/

mjsystem - 13-07-2015, 20:23

komarsnk napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Eibacha to moje auto nawet nie widziało, tylko kiepską chińszczyznę, do tego połamaną

No to kiepsko :/ :/
Dlatego teraz dałem oryginały :)
Hugo - 24-07-2015, 21:55

Dzisiaj wziąłem się za wygłuszanie drzwi.
Niestety zrobiłem tylko kierowcy, ale przy nich miałem zaplanowane najwięcej innej roboty przy okazji.
Ponadto zamontowałem nowy oryginalny ogranicznik drzwi. Niestety jestem trochę zawiedziony, bo myślałem, że będzie całkowita cisza, a jednak w momencie blokowania drzwi słychać klikanie rolek. Mój stary chodził niewiele gorzej...

1. Rozebranie drzwi do zera, została tylko wiązka elektryczna, wywalenie starych wygłuszeń, oklejenie uszczelki i prowadnic szyby oraz otworów po klamce zewnętrznej, zamku drzwi i ograniczniku, naklejenie kawałka pianki kauczukowej za głośnikiem, profilaktyczne podklejenie wzmocnień drzwi masą poliuretanową i 2 kolejne (2 lata temu też były położone dwie) warstwy Noxudola 3100 na wewnętrzną połać drzwi:

2. Jak schnął 3100 to wygłuszyłem tapicerki drzwi matami butylowymi GMS-08:

3. Na koniec uzbrojenie drzwi we wszystkie elementy, przykręcenie 2 poprzeczek żeby cięgna od klamki wewnętrznej i centralnego zamka się nie przyklejały i wygłuszenie drzwi matami APP:

Jakie wrażenia? Drzwi sprawiają wrażenie jakby były kilka razy cięższe i grubsze (w rzeczywistości na pewno są 2 razy cięższe), zamykają się jak w S-klasie, gdyby nie ten głośno ryglujący się zamek drzwi to nie byłoby słychać jak się zamykają. Tapicerkę na drzwiach możemy z całej siły napierać np. kolanem i nie ma prawa trzeszczeć i skrzypieć. Prawie wcale nie słychać podnośnika szyby podczas opuszczania/podnoszenia szyby, co mnie bardzo cieszy, bo normalnie strasznie głośno pracują. Co do basu z głośnika to trudno powiedzieć, bo tylko jedne drzwi wygłuszone, ale mam wrażenie jakby ciszej grał. Nie zamknąłem go zbyt szczelnie? A najlepsze na koniec po zamknięciu drzwi przy niedomkniętej szybie jest cisza jak makiem zasiał (większość posiadaczy tego auta zapewne zna ten dźwięk zamykania drzwi przy uchylonej szybie, brzdęk jakby leżała w nich zbita butelka). Szyba nie hałasuje, nic a nic, jakby była zamknięta, to samo przy maksymalnie otwartej :shock: Wniosek taki, że po wygłuszeniu drzwi matami APP konstrukcja się usztywniła i podnośnik nie tarabani wraz z szybą.
Efekt wygłuszenia na pewno się jeszcze poprawi (tak też było ostatnio po użycie Noxudola 3100), bo najpierw odparowuje z niego woda, a potem w ciągu 7-14 dni, w zależności od temperatury utwardza się chemicznie i osiąga 80% siły tłumienia...
Zeszło mi z tymi drzwiami 7 godzin, ale robiłem na zupełnym luzie i zero pośpiechu, teraz chciałbym w jednym dniu zrobić oba tylne drzwi, a następnego dnia przednie prawe i będzie można stwierdzić czy muzyka lepiej gra i czy jest ciszej podczas jazdy.
Ponadto przy okazji rozbiórki drzwi wpadł gadżet, na razie tylko w tych drzwiach i śmiesznie wygląda, ale co tam, pozostałe też będą.

booohal - 25-07-2015, 13:10

Ale odpływów nie zamazałeś?
Hugo - 25-07-2015, 13:49

Jakich odpływów? Na dole drzwi? Oczywiście, że nie.
booohal - 25-07-2015, 14:57

Hugo napisał/a:
Oczywiście, że nie.

A czort Cię tam wie ;) :D
Mam zamiar wrzucić 3100 na nadkola przód/tył. Ty to się tam o nich naczytałeś pewnie. Coś pod niego albo na niego dawać?
750? (to wysycha w ogóle? piszą, że zalecany pod 900/1600/3100...)
900?
1600?

WreX - 25-07-2015, 15:13

Hugo, tsss szaleńcu Ty, niech no ja tylko u siebie skończe działać to wrzuce u siebie fotki, a drzwi też może dodatkowo uzrbroje.
Hugo - 25-07-2015, 19:07

booohal napisał/a:
Mam zamiar wrzucić 3100 na nadkola przód/tył
Od zewnątrz czy od wewnątrz? Jak od wewnątrz to jak wyschnie to naklej np. piankę kauczukową, jak od strony kół to spokojnie dawaj na niego 900 lub 1600.
booohal napisał/a:
750? (to wysycha w ogóle
Do końca chyba nigdy i chyba w tym tkwi jego sekret. W takim przypadku wilgoć nie ma szans się pod niego dostać.
Torp12 - 26-07-2015, 23:18

A lusterko po co zdejmowałeś ?:)
Hugo - 27-07-2015, 07:44

Torp12, lusterko trzeba zdjąć żeby zdjąć listwę na dole szyby. Listwę tą trzeba zdjąć żeby wyjąć szybę z drzwi :mrgreen: Ponadto jak pewnie wiesz zaklejałem szpary w lusterkach, miałem, że tak powiem wersję roboczą, która nie wyglądała najlepiej i przy okazji zrobiłem to porządnie...
Torp12 - 27-07-2015, 08:32

Hugo napisał/a:
Ponadto jak pewnie wiesz zaklejałem szpary w lusterkach, miałem, że tak powiem wersję roboczą, która nie wyglądała najlepiej i przy okazji zrobiłem to porządnie...

To pokaż jak to wyszło :)

Hugo - 27-07-2015, 21:22

Torp12 napisał/a:
To pokaż jak to wyszło
Jak dopracuję :wink: Niestety okazało się, że mocno szumi, tak jak bez żadnych uszczelek. Fakt, że dałem ich mniej, ale w tych miejscach, w których ich teraz nie przykleiłem byłem pewien, że są niepotrzebne, a jednak.

P.S. Dzisiaj wygłuszyłem tylne lewe drzwi i prawie skończyłem prawe tylne (zostało jedynie oklejenie drzwi matami APP). Jutro mam zamiar skończyć te drzwi oraz zrobić drzwi przednie prawe i będą gotowe. Przy okazji, maty APP to badziew, jak kleiłem drzwi kierowcy to był upał, więc nic się nie działo, dzisiaj przy ok. 20 st. C na byle małym zagięciu mata się po prostu darła lub pękała :? Aż strach pomyśleć co się z nimi dzieje zimą... Teraz żałuję, że nie kupiłem kilku arkuszy mat butylowych GMS więcej i byłoby super.
Zanosi się na to, że zostanie mi sporo mat GMS i trochę APP, więc wykorzystam je od razu na nadkola przednie i tylne od strony kabiny.
Nie chcę zapeszać, ale wracałem dzisiaj w deszczu i jadąc w kałużach po prawej stronie słychać było głośny szum wody spod kół, a po lewej praktycznie nic, więc jednak przez drzwi dociera dużo hałasu.
A oto gadżety zamontowane przy okazji wygłuszania drzwi, moim zdaniem fajnie pasują do srebrnego Gala, myślę o dokupieniu dekielków felg w chromie i powinno się komponować: