To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

jkrzysztof80 - 30-11-2011, 18:58

Mam pytanie z innej beczki, jak długo wytrzymuje wam samochód bez odpalania z założonym komputerkiem? Pytam o to ponieważ u mnie po pięciu dniach nie używania ako zdechło, dwa razy już testowałem i dwa razy to samo, zaznaczam że akumulator ma dopiero miesiąc. Po za tym jestem pewien że to komputerek "zżera" mi prąd bo odłączyłem go w piątek i dopiero dzisiaj odpaliłem po 5-ciu dniach bez żadnych problemów. Zaznaczam że wyłączyłem zegarek, więc albo mam felerny model albo naprawdę tyle prądu wcina :( .
Dajcie znać jak u was się dzieje.

Owczar - 30-11-2011, 20:47

U mnie odpala, ale wciąga aku znacznie. Widzę po napięciu po dłuższym staniu. Jak tak dalej pójdzie to odłączę podtrzymanie pamięci... bo ostatnio mało jeżdżę.
jkrzysztof80 - 30-11-2011, 22:12

Owczar, zastanawiam się czy czasem przełącznika nie załączyć albo po prostu zasilanie podczepić pod stacyjkę.
Owczar - 30-11-2011, 23:20

Wystarczy przepiąć jeden z przewodów pod plus po stacyjce, ale wtedy za każdym razem reset...
tws - 30-11-2011, 23:25

Tak na zimę jak ktoś mało jeździ i auto więcej stoi to polecam zamiast dawać +12V BAT na pin24 to dać +12V po stacyjce (to samo co na pin23) - tylko za każdym razem tracicie powitanie, datę i godzinę, ale wtedy NIC prądu nie bierze.

Generalnie UKP nie powinno brać więcej niż 35-36mA w standby (nie trafiały się takie co biorą więcej), a po podłączeniu USB i odłączeniu przechodzi w tryb uśpienia całe peryferium USB i wtedy pobiera jakieś 22-23mA. To niby nie jest dużo.

Pobór prądu łatwo sprawdzić, w szereg amperomierz na linii zasilania.

Owczar - 30-11-2011, 23:26

Kaczart, nie pamiętam już, ale czy spalanie średnie zostaje? Ja muszę zrobić ten zabieg, bo jak zacznę używać webasto to mogę auta nie odpalić...
tws - 30-11-2011, 23:27

taaaak spalania, dystanse i wszystko inne pamięta od wersji 1.1.3 bodajże

powitania nie pamięta bo za dużo pamięci zajmuje,
a zegara i daty nie liczy bo.. wiadomo.. bez zasilania nie ma jak liczyć a podtrzymania bateryjnego tam nie ma. Bez sensu też ładować datę i godzinę ostatnio zapamiętaną ;)

jkrzysztof80 - 30-11-2011, 23:44

kaczart, a dało by się podczepić zasilanie z bateryjki? Tylko zastanawiam się jak długo wytrzymałaby, np 9V.
tws - 30-11-2011, 23:49

Taka bateryjka ma około 500mAh pojemności, więc Ci starczy na jakieś 10-20 godzin z baterii przy poborze prądu ~25mA

Tyle że czym niższa temperatura tym pojemność baterii (każdej) drastycznie spada.

SPIDER-ek - 01-12-2011, 09:53

:) Widzę że coraz więcej osób ma pytania co do poboru prądu i coś jest na rzeczy.

Może coś jest z podłączeniem nie tak. Trzeba by zbadać pobór prądu na każdym podpiętym kablu a nie całym urządzeniu. Bo może jest jakiś pobór przy przewodach z których bierzemy sygnały. Możliwe że tworzony jest obwód zamknięty do masy i coś się dzieje.
Szkoda tylko że jest to tak zabudowane i ciężko tam się dostać, żeby szeregowo się wpiąć trzeba by wszystko rozłączać znowu.

kaczart czy możesz nam narysować część schematu podłączenia kabli pobierania sygnały do uP? Interesuje mnie wejście do uP, jak to po kolei idzie.

tws - 01-12-2011, 10:57

Oj SPIDER-ek SPIDER-ek..

Mierząc pobór prądu szerogowo na pinie24 zmierzysz pobór prądu całego urządzenia.

DS18B20x2 są zasilane z UKP, ich pobór prądu ok 1mA/szt w czasie konwersji (jednakże ich pobór prądu wyjdzie na pinie24).

Klawiatura nie ma znaczenia, buzzer też nie.

Wejścia analogowe (ADC1, ADC2, jak również VSS i wtryski), jeżeli stan wejściowy na nich ok. 0V - pobór prądu zerowy. Jeżeli na wejściu ich napięcie dodatnie - pobór prądu (do pomiaru) rzędu kilku nA (tak, NANOamperów) - nie ma najmniejszego znaczenia.

Nie trzeba być orłem z matematyki żeby policzyć, że 25mA przez dostatecznie długi czas rozładuje każdy akumulator - kwestia czasu i pojemności akumulatora.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę to co mówiłem wcześniej z USB. Po podłączeniu zasilania do UKP proponuję podłączyć UKP do kompa i odłączyć, wtedy całe peryferium USB będzie w trybie uśpienia (PC go uśpi) i pobór spadnie z 30stu paru do 20stu paru mA.

Jeżeli komuś UKP bierze więcej niż 35mA w trybie uśpienia niech pisze na priv.

Tyle w tym temacie z mojej strony :)

SPIDER-ek - 01-12-2011, 11:19

kaczart napisał/a:

Nie trzeba być orłem z matematyki żeby policzyć, że 25mA przez dostatecznie długi czas rozładuje każdy akumulator - kwestia czasu i pojemności akumulatora.

Podobnie nie trzeba być orłem, żeby policzyć że taki prąd nie rozładuje akumulatora do samochodu po tygodniu czasu, nawet gdyby akumulator był słaby. No chyba że stosujecie akumulatorki AAA.

Mnie interesuje tylko VSS i wtryski, ewentualnie również obwód podtrzymania i zasilania.

Kaczart ponadto chciałbym dodać, że nie upatrujemy winy w konstrukcji UKP, tylko szukamy przyczyny rozładowania akumulatora.
Pytanie zadałem o obwód wejścia dlatego że nie wiadomo jest na 100%, a bynajmniej ja tego nie sprawdzałem i nie wiem czy na VSS i wtryskach od strony kontrolera samochodowego są jakieś napięcia gdy jest samochód wyłączony. Jeżeli takowe by występowały a konstrukcję masz na transoptorach, to może powodować jakiś przepływ prądu do masy.To trochę mojej teorii, bo szukam rozwiązania.

I jeszcze raz przypominam, że nikt nie szuka winy twojego UKP, tylko chcemy znaleźć jakieś rozwiązanie powstałych dziwnych amonali.

tws - 01-12-2011, 12:05

Schematu ani żadnych innych dokumentacji niestety nie mogę udostępnić, jest to tajemnica firmowa.

Zmierz sobie pobór prądu na każdym z wejść jak mi nie chcesz wierzyć. Teoretyzując to jak na VSS i wtryskach nawet będzie +12V (a przy wyłączonym kluczyku ze stacyjki jest 0V) to i tak prąd upływu będzie pomijalnie mały.

Zakładając, że pobór jest max 35mA, czyli 0,035A -> 0,035Wh , 24h = 0.84Wh na dobę. Sprawdź, ile rzeczywistej pojemności ma twój akumulator po naładowaniu, a przy ilu Wh nie chce już odpalić.

UKP też nie jest jedynym urządzeniem w aucie które w stanie czuwania wysysa prąd.

SPIDER-ek - 01-12-2011, 12:47

kaczart napisał/a:

Zakładając, że pobór jest max 35mA, czyli 0,035A -> 0,035Wh , 24h = 0.84Wh na dobę. Sprawdź, ile rzeczywistej pojemności ma twój akumulator po naładowaniu, a przy ilu Wh nie chce już odpalić.

0,035A -> 0,42Wh

sveno - 01-12-2011, 13:10

ja mierzyłem ten prad i jest tak jak pisze Artur czyli pobor w stanie uspienia bez zegarka to dokładnie 35mA