[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
roobku - 22-12-2009, 14:30 Temat postu: Re: stukanie w kolumnie kierowniczej / zegarach
roobku napisał/a: | już się na tym forum spotkałem z takim przypadkiem, odgłosy takie jakby jakiś kabelek uderzał o plastik, dzieje sie tak nawet na małych nierównościach, ktoś już wie co to za odgłosy i z czego ? |
u mnie tłucze się z okolic poduszki powietrznej kolanowej, jak ją docisnę ręką odgłosy ustają
waldinio - 30-12-2009, 14:17
ma ktoś z was listwę chromowaną na bagażniku? mi sie dzis odkleiła musze jechac do serwisu zeby mi to przykleili :/
rece mi opadły... dzwonie dzis do serwisu, mówie ze mi listwa się odkleiła a koles mówi proszę przyjechać moze się uda przykelić a jak sie nie uda no to trudno... no kurrrr zapłaciłem za to, spartaczyli robote bo to powinno trzymac a nie po 2 tygodniach sie odkleić i co, jak sie nie uda przykleić to do wyrzucenia?? :/
$iwy - 09-01-2010, 23:18
Odświeżam temat grzechotania z okolic panela z zegarami lub kolumny kierowniczej. Czy ktoś może odkrył co to jest (strasznie mnie to wnerwia) . Kto też tak ma ?
bastek - 10-01-2010, 08:41
z dziwnych odgłosów to mam tak odgłos, jakby przełączanej płyty CD w zmieniarce, tak czasem co kilka minut, czasem wogóle, ze srodka panelu, bardzo cichutko (w zasadzie jak radio nie gra, a nawiew na ok 1/2 to nie słychać, bo wiatraczek szumi). latem tego nie było - tak sobie wymyśliłem, że to odgłos może przełączników/przekaźników do odgrzewania (czasem włączy i dogrzeje, czasem nie grzeje)
ale na stałe czy często to nic nie grzechocze....
mazin - 10-01-2010, 10:57
$iwy napisał/a: | Odświeżam temat grzechotania z okolic panela z zegarami lub kolumny kierowniczej. Czy ktoś może odkrył co to jest (strasznie mnie to wnerwia) . Kto też tak ma ? |
A może występuje gdy skręcasz kierownicę? Taki grzechoczący odgłos wydaje pompa wspomagania i nie ma w tym niczego złęgo - poza tym,że ja swoją słyszę tylko na parkingu, przy kręceniu w miejscu - w poprzednim aucie słychać ją było całkiem wyraźnie, w lancerze ledwie-ledwie i tylko na postoju.
$iwy - 10-01-2010, 11:30
"Grzechotkę" słychać obojętnie czy skręcam czy jadę na wprost po krótkich wybojach, coś jakby się poluzowało w okolicach panela zegarów, ale nie mam pojęcia co
Wspomaganie mam elektryczne.
Anonymous - 10-01-2010, 16:03
$iwy napisał/a: | "Grzechotkę" słychać obojętnie czy skręcam czy jadę na wprost po krótkich wybojach, coś jakby się poluzowało w okolicach panela zegarów, ale nie mam pojęcia co |
Mam to samo.
Czasami przy jeździe na wprost, częściej przy szybkim kręceniu kierą na postoju z okolicy kolumny kierowniczej lub zegarów dochodzi dźwięk jakby grzechotania/ stukania jekiegoś obluzowanego elementu (jakiś kabelek, kostka?). W serwisie nie zgłaszałem, wolę żeby nie rozkręcali deski rozdzielczej
Uwex - 10-01-2010, 18:40
Forensic - ale zapytać warto - może już mieli z czymś takim do czynienia i coś zasugerują ? A czy ewentualnie coś robić czy nie to potem zdecydujesz .
kotakot - 16-01-2010, 13:05
Dziś życie zmusiło mnie do podjechania lancerem pod stromy, śliski podjazd na wstecznym - otóż zepsuła się brama do garażu podziemnego w bloku w którym mieszkam i miałem 2 opcje - albo w nią uderzyć, albo próbować wycofać- wybrałem to drugie rozwiązanie no i chyba poszło sprzęgło ... Tj jeszcze nie jeździłem potem i nie wiem czy są problemy z ruszaniem ale smród był taki że aż strach... Wiecie może czy to jest na gwarancji (domyślam się że niekoniecznie...) i ewentualnie ile kosztuje ewentualna wymiana w ASO?
mkm - 16-01-2010, 16:02
kotakot napisał/a: | Tj jeszcze nie jeździłem potem i nie wiem czy są problemy z ruszaniem ale smród był taki że aż strach... Wiecie może czy to jest na gwarancji (domyślam się że niekoniecznie...) |
Najpierw pojezdzij.
Byc moze tylko je "przypaliles" i nic sie nie stalo.
Gwarancja takiego uszkodzenia sprzegla nie obejmuje.
Anonymous - 16-01-2010, 22:08
spalić sprzęgło z TC? raczej nie możliwe
Anonymous - 16-01-2010, 22:24
kotakot napisał/a: | Dziś życie zmusiło mnie do podjechania lancerem pod stromy, śliski podjazd na wstecznym - otóż zepsuła się brama do garażu podziemnego w bloku w którym mieszkam i miałem 2 opcje - albo w nią uderzyć, albo próbować wycofać- wybrałem to drugie rozwiązanie no i chyba poszło sprzęgło ... Tj jeszcze nie jeździłem potem i nie wiem czy są problemy z ruszaniem ale smród był taki że aż strach... Wiecie może czy to jest na gwarancji (domyślam się że niekoniecznie...) i ewentualnie ile kosztuje ewentualna wymiana w ASO? |
nie wyłączyłeś ASC?
dymiło pod maską?
części i robocizna około 2400-2500zł brutto (tarcza i docisk)
czas wymiany ( jeżeli części są na miejscu) około 5 godzin
gwarancja tego nie obejmuje
[ Dodano: 16-01-2010, 22:30 ]
Bastek77 napisał/a: | spalić sprzęgło z TC? raczej nie możliwe |
ASC to jedna z głównych przesłanek do spalenia sprzęgła - między innymi po to jest ten magiczny guziczek aby ją wyłączyć
jaca71 - 16-01-2010, 22:47
kotakot napisał/a: | albo próbować wycofać- wybrałem to drugie rozwiązanie no i chyba poszło sprzęgło ... |
Jak pisze mkm, pojeździj trochę zobacz co się będzie działo. Na 99% sprzęgło jest ok i przez najbliższe lata nie będzie potrzeby nic z nim robić.
Ja swego czasu przypaliłem sprzęgło próbując wjechać na kilkunastocentymetrowy krawężnik, niefortunnie dwoma przednimi kołami jednocześnie. Sztuka się udała ale sprzęgło zadymiło od tamtego czasu minęło z 5 lat a sprzęgło zdrowe do dzisiaj
Anonymous - 16-01-2010, 22:50
jaca71 napisał/a: | Na 99% sprzęgło jest ok |
... a ja bym dał 50/50
jaca71 - 16-01-2010, 23:14
jaceksu25 napisał/a: | jaca71 napisał/a: | Na 99% sprzęgło jest ok |
... a ja bym dał 50/50 |
Bez przesady - żeby spalić sprzęgło na paru metrach podjazdu to trzeba się bardzo postarać.
|
|
|