To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

Owczar - 14-10-2011, 17:23

tosztotomasz testował amsoila i był bardzo zadowolony. Wysyłał go potem do analizy.
PIOTR_FOTO - 14-10-2011, 20:57

Ja też miałem ten dylemat i po lekturze forum zalałem w ciemno VALVOLINE MaxLife 5W-40. Po jakimś czasie odezwały się popychacze. Wymontowałem je i wymoczyłem 24h w nafcie, złożyłem i nastała błoga cisza. Czyli nie była to wina oleju. Teraz jest cisza od pierwszych sekund pracy silnika i oleju nie ubywa. Ja osobiście polecam ten olej.
polaff - 14-10-2011, 23:44

ja już drugi raz będę wymieniał olej w moim galu i kupuje po raz kolejny repsol ellite evolution 5w40. Zrobiłem na tym oleju 15kkm i nie mam żadnych zastrzeżeń. Nic mi nie klepie.
Poza tym kupuję go bezpośrednio od importera i wiem, że nie jest z nic kombinowane 100% oryginał. do tego za olej na dwie wymiany (8 litrów) płacę coś około 230 pln (przesyłka gratis) więc uważam, że warto!!!

kkriss - 15-10-2011, 07:49

ja tylko powiem, że jak kupiłem wózek to miał zalane VALVOLINE 0w30 i strasznie przepuszczał olej. W serwisie przy zmianie płynów zalali mi Mobil 5w50 i już prawie rok bez dolewania oleju. Silnik jedzie ładnie i cicho. A sam Mobil też nie jest jakoś strasznie drogi.
Croom - 15-10-2011, 10:45

Owczar napisał/a:
tosztotomasz testował amsoila i był bardzo zadowolony. Wysyłał go potem do analizy.

Tak do Blackstone wynik niebawem :-)
Amsoil i Millers to najwyzsza półka jakościowa jesli chodzi o oleje :-)

Witek7887 - 15-10-2011, 13:38

Po przestudiowaniu tematu stwierdzam iż oddałem sobie strzał w kolano gdyż posłuchałem mechanika i zalałem 2.5 v6 minerałem 15 w 40. Z tego co wyczytałem najczesciej wybór pada na 5w 40 ew 10w 40 valvoline lub innego godnego producenta.
" Dobre rady" kolegów mechaników pomieszały mi juz wszystko w głowie, straszą rozsczelnieniem silnika w przypadku przejscia na polecane tutaj oleje.
Dodam ze auto jest z 2001 i ma 175 tys przebiegu. Na 15w 40 jezdziłem z 3 tys. wczesniej było 10 w 40.
Będę wdzięczny za rozsądną sugestię dotycząca oleju jaki w tym wypadku zastosować.
Pozdrawiam

m6riano - 15-10-2011, 14:09

Witek7887 napisał/a:
Po przestudiowaniu tematu

widocznie studiowałeś jak ja na studiach...tak to byś wiedział co zalać...
koniecznie syntetyk..a czy to będzie Valvo, Motul, Mobil czy Amsoil....to już kwestia co ci portfel podpowiada..

komarsnk - 15-10-2011, 14:23

Witek7887 napisał/a:
straszą rozsczelnieniem silnika w przypadku przejscia na polecane tutaj oleje.

Rozszczelni to się teraz jak olej będzie miał za wysokie ciśnienie i będzie rozszczelniał co słabsze elementy... Może to zbyt daleko idące uproszczenie ale 15W-40 to do Gofra się leje a nie do Mitsu V6. Jeżdżąc na tym zrobisz sobie siarę i tyle.

m6riano napisał/a:
widocznie studiowałeś jak ja na studiach...tak to byś wiedział co zalać...

Tylko Witek7887 przestudiował wątek PO zalaniu olejem :)
Chociaż może i masz rację... Ja też zaczynałem "studiować" dopiero po niemiłym incydencie :roll: :P

PIOTR_FOTO - 15-10-2011, 14:56

Po przestudiowaniu tematu stwierdził, że wcześniej zalał zły
pawlos - 15-10-2011, 15:06

lejcie tylko oleje full syntetyczne,jak macie inny to płukanka porządna i syntetyk

uwaga: nie kazdy olej 5w40 ,0w40 to syntetyk, zwracac uwage czy nie jest to olej HC (hydrokrakowany) bo taki to koło syntetyka nie stał nawet

producenci próbują ten badziew sprzedawac pisząc full synthese technology, HC synthetic lub inne głupoty

pozdrawiam

komarsnk - 15-10-2011, 15:39

pawlos napisał/a:

uwaga: nie kazdy olej 5w40 ,0w40 to syntetyk, zwracac uwage czy nie jest to olej HC (hydrokrakowany) bo taki to koło syntetyka nie stał nawet

producenci próbują ten badziew sprzedawac pisząc full synthese technology, HC synthetic lub inne głupoty

pozdrawiam

Podobno tak właśnie jest z wychwalanym tutaj Valvoline Maxlife 5W40 Full Synthetic... Sam go wlałem i różnicy pomiędzy Liquy Moly 10W40 nie widzę. Jak olej znikał tak znika, tylko odnoszę wrażenie, że teraz deko szybciej... Fakt, że mam mokrą miskę ale nic nie kapie na postoju a jakby więcej go "brał".

bbandi - 15-10-2011, 16:19

Ja nie wiedziałem kompletnie jaki w moim był wcześniej wlany olej i dla bezpieczeństwa
wlałem Castrola Magnatec 10W40 - popychacze prawie całkowicie zamilkły, nie kopci, ładnie silniczek pracuje:).
Jak nie będzie ''brał'' to może pomyślę nad syntetykiem.

komarsnk - 15-10-2011, 16:51

bbandi napisał/a:
wlałem Castrola Magnatec 10W40 - popychacze prawie całkowicie zamilkły, nie kopci, ładnie silniczek pracuje:).

Nie chcę być złym prorokiem ale po 6-7tys. popychacze znów się odezwą... :doubt:

tosztotomasz - 15-10-2011, 22:54

Croom napisał/a:
Owczar napisał/a:

Tak do Blackstone wynik niebawem :-)

Czekam tylko aż klepnie 15k i idzie kolejny do szczegółowej analizy. Jeśli okaże się, że trzyma parametry tak jak poprzedni po 11k, zostanie na następne 5k i znowu analiza. wtedy dopiero można będzie wyrokować czy cena jest wysoka, czy nie.

m6riano - 16-10-2011, 13:27

tosztotomasz napisał/a:
Czekam tylko aż klepnie 15k

to "klep" szybko bo szczerze mówiąc jestem ciekaw...i być może też bym go potestował..;-)