To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

rezon - 13-09-2010, 22:48

Pinio napisał/a:
Stacja współpracuje z telefonem Milestone i niestety raz podłancza się bez problemu a czasem trzeba ręcznie łączyć jeszcze nie wyczaiłem od czego to zależy (mam stację zamontowaną od niedawna) ale może już ktoś ten temat pokonał.
u mnie skończyły się takie problemy jak w telefonie odinstalowałem ori BT mitsu. Wtedy łączyl się bez problemów
13zbyszek13 napisał/a:
Żeby się nie bawić ręcznie ja wyłączam stację na jakieś 20 sekund i włączam ponownie ,
Nie wystarczy samo wyłączenie/włączenie BT na ROF'ie?
janekzpolic - 13-09-2010, 23:18

13zbyszek13 napisał/a:
janekzpolic napisał/a:
widzę że ten wynalazek z ROFa to taki sam szmelc jak mój mmis powinni zakazać produkcji takiego chłamu

Kolego ten ton i rodzaj komentarzy jakie zamieszczasz jest jakiś mi znany tylko pod innymi nazwami forumowicza
:? nie rozumiem? namówiono mnie w salonie na ten chiński odpowiednik MMCSa i w tym momencie zaczynają się moje problemy ,ale widzę że MMIS ma tutaj swój osobny wątek także idę tam z moimi pytaniami .
13zbyszek13 - 14-09-2010, 08:40

rezon napisał/a:
Nie wystarczy samo wyłączenie/włączenie BT na ROF'ie?

Szczerze nie próbowałem tego sposobu być może jest równie skuteczny i na pewno szybszy.
Jak będzie okazja to sprawdzę tą metodę.

Tux - 14-09-2010, 13:15

Witam serdecznie ;-)

Od kilku dni jestem posiadaczem opisywanej tutaj stacji ROF - chłopaki właśnie ją montują. Napotkali jednak opisywany tutaj problem: stacja na domyślnych ustawieniach milczy (brak dźwięku w głośnikach i brak sterowania z kierownicy). Idąc za Waszymi cennymi radami mówię monterowi, że trzeba ten magiczny kod 1234 wstukać, aby włączyć wewnętrzny wzmacniacz w ROF'ie. Niestety lipa - nie ma żadnego okna na wpisanie kodu.
Po wymianie kilku maili z Mary z RofAudio dowiedziałem się, że mam nową wersję softu i tam nie ma żadnego kodu 1234 tylko wyklikuje się to z jakiegoś GUI. GUI ohasłowane (888888 <- hasełko) ale Mary nie była mi w stanie powiedzieć co trzeba ustawić aby ROF wydał z siebie pierwszy głos. Mary zarzeka się, że ROF posiada wewnętrzny wzmacniacz tak jak zaznaczyłem przy zamówieniu.
I tu pytanie do Was, czy ktoś już importował/instalował w Outku nowego ROF'a?
Może już ktoś zna rozwiązanie początkowej konfiguracji nowego ROF'a?

Wielkie dzięki za pomoc ;-)

Michał

Anonymous - 14-09-2010, 21:01

Udało mi się >dostać< do systemu operacyjnego, na którym pracuje navi w naszym ROF.
Wygląda na to, że Mary, Jesiki, itd. miały rację - tam nie ma WinCE 6.0 tylko faktycznie jest WinCE 5.0 (zaznaczam, że mam sprzęt z ROF, nie z Impartu, mam "standardowy" problem z synchronizacją w AM i w menu pokazującym info o systemie nie mam wzmianki o WinCE 5).
W każdym razie navi pracuje na bazie WinCE 5.0, w części angielskim, w dużej części chińskim, dosyć okrojonym.

Da się w nim wejść w Panel sterowania, do menu ustawień regionalnych (strefa czasowa/godzina), gdzie standardowo widnieje ustawienie GMT+8 - stąd wynika problem z błędną godziną pokazywaną przez navi.
Jest możliwość zmiany tej strefy na GMT+1 łącznie z możliwością wybrania automatycznej zmiany czasu letniego/zimowego i... i wszystko działa pięknie do momentu ponownego włączenia urządzenia - wtedy system ładuje defaultowe ustawienia (czyli nieszczęsne GMT+8). Podobnie dzieje się przy każdym ponownym złapaniu sygnału GPS (np. po wyjechaniu z tunelu).

Przy okazji parę wydobytych informacji:
1. Procesor to ARM926EJ - dość leciwa jednostka, dobrze że chociaż taktowana zegarem 534MHz (na takim samym procesorze pracuje wiele telefonów Nokii, tyle że ze słabszym taktowaniem).
2. Pamięć RAM - 105 MB
3. Moduł GPS produkcji Atheros - podobno nienajgorsze moduły, firma specjalizuje się poza tym w produckji kart WiFi, Bluetooth, itd.

Gdyby ktoś chciał pochodzić po systemie - trzeba na kartę SD (tą w slocie navi) nagrać Explorer do WinCE 5.0 - i uruchomić go z poziomu ekranu konfiguracji navi (tam gdzie wskazuje się ścieżkę do pliku uruchamiającego iGO lub AM trzeba po prostu wskazać ścieżkę do Explorera).

13zbyszek13 - 15-09-2010, 08:05

Pe.te napisał/a:
Jest możliwość zmiany tej strefy na GMT+1 łącznie z możliwością wybrania automatycznej zmiany czasu letniego/zimowego i... i wszystko działa pięknie do momentu ponownego włączenia urządzenia - wtedy system ładuje defaultowe ustawienia (czyli nieszczęsne GMT+8). Podobnie dzieje się przy każdym ponownym złapaniu sygnału GPS (np. po wyjechaniu z tunelu).

jednorazowe ustawienie czasu na urządzeniu można było cały czas ustawić z poziomu ekranu dotykowego w menu GPS.Problem polega na tym że po wyłączeniu stacji czas powraca z automatu +8 , dotyczy tylko AM . IGO ma w swoich ustawieniach możliwość zmiany strefy czasowej i tu nie ma problemu.
Kombinuj dalej jak zmienić w urzadzeniu strefę czasową i żeby ono to ustawienie zapamiętało.

Anonymous - 15-09-2010, 20:11

13zbyszek13 napisał/a:
jednorazowe ustawienie czasu na urządzeniu można było cały czas ustawić z poziomu ekranu dotykowego w menu GPS.Problem polega na tym że po wyłączeniu stacji czas powraca z automatu +8 , dotyczy tylko AM . IGO ma w swoich ustawieniach możliwość zmiany strefy czasowej i tu nie ma problemu.
Kombinuj dalej jak zmienić w urzadzeniu strefę czasową i żeby ono to ustawienie zapamiętało.

Z poziomu menu navi nie da się przestawić strefy czasowej, tylko samą godzinę.
Powrót do GMT+8 w nie dotyczy tylko AM - dotyczy w równym stopniu iGO, przy czym w iGO (w samej aplikacji) można ustawić niezależnie strefę czasową. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet gdy w samym iGO mamy ustawioną prawidłową strefę czasową (która "maskuje" strefę czasową WinCE), to w systemie cały czas mamy błędną (widać to chociażby na zegarku w menu navi).

Generalnie przesiadłem się ostatnio na AM z dwóch powodów:
- jednak dużo dokładniejsze mapy niż w NVQ, TA...
- bardziej podoba mi się interfejs AM w wersj 6.x niż iGO
Natomiast wyznaczanie tras zarówno w AM jak i w iGO, w porównaniu z Garminem, jest do d... :twisted:

13zbyszek13 - 15-09-2010, 21:44

Pe.te napisał/a:
Generalnie przesiadłem się ostatnio na AM z dwóch powodów:
- jednak dużo dokładniejsze mapy niż w NVQ, TA...
- bardziej podoba mi się interfejs AM w wersj 6.x niż iGO
Natomiast wyznaczanie tras zarówno w AM jak i w iGO, w porównaniu z Garminem, jest do d...

to akurat jest kwestja indywidualnego upodobania
ja zrobiłem akurat odwrotnie

tomko - 15-09-2010, 22:48

Ponoc o gustach sie nie dyskutuje :wink:

kiedys ,pare postow wczesniej, pytalem szanownych kolegow korespondujacych z ROF'em o mozliwosc upgrade'u nowego softu w naszych chinolach, moze ktos byl laskaw zapytac Maryjessice o to ?

janekzpolic - 16-09-2010, 00:58

trzeba napisać skrypt ,który w momencie odpalania WIN będzie zmieniał godzinę na +1
13zbyszek13 - 16-09-2010, 08:25

tomko napisał/a:
kiedys ,pare postow wczesniej, pytalem szanownych kolegow korespondujacych z ROF'em o mozliwosc upgrade'u nowego softu w naszych chinolach, moze ktos byl laskaw zapytac Maryjessice o to ?

Strzegą tego jak wielką tajemnicę.
Jedyny sposób to kupić nowy srodek do stacji z NEV soft lub wysłać im środek celem wgrania NEV soft.
Koszty będą podejrzewam identyczne.

[ Dodano: 16-09-2010, 08:26 ]
janekzpolic napisał/a:
trzeba napisać skrypt ,który w momencie odpalania WIN będzie zmieniał godzinę na +1

Jak jesteś w tym dobry to spróbuj to zrobić.

Anonymous - 16-09-2010, 18:28

janekzpolic napisał/a:

To nie jest takie proste, bo strefa czasowa (na GMT+8) zmienia się nie tylko przy starcie WinCE, ale również podczas każdego złapania sygnału GPS (np. przy wyjeździe z tunelu)...

13zbyszek13 napisał/a:
to akurat jest kwestja indywidualnego upodobania
ja zrobiłem akurat odwrotnie

Ja długo korzystałem z iGO, ale zmęczyła mnie w końcu pstrokatość tego interfejsu (zarówno bez skórki, jak i ze skórkami)...
No i przede wszystkim - przyjmniej w moich okolicach, na obrzeżach Wawy - dokładność map AM jest lepsza.
Natomiast nie ulega wątpliwości, że iGO ma dużo większe możliwości konfiguracji i personalizacji niż AM. Choć jak się okazuje AM też posiada całkiem sporo możliwości personalizacji z poziomu edycji plików konfiguracyjnych, nad czym aktualnie pracuję 8)
...tylko czasu trochę brakuje na zabawę :?

13zbyszek13 - 16-09-2010, 19:37

Ja do AM mam kilka uwag np.
denerwuje mnie że przy każdym odpaleniu pyta mnie o ustawienia mimo iż zaznaczam żeby nie pytał więcej.

Anonymous - 16-09-2010, 20:18

13zbyszek13 napisał/a:
Ja do AM mam kilka uwag np.
denerwuje mnie że przy każdym odpaleniu pyta mnie o ustawienia mimo iż zaznaczam żeby nie pytał więcej.

A instalowałeś AM czy wrzucałeś na kartę z gotowca?
U mnie nic podobnego się nie dzieje... Może spróbuj po prostu przeinstalować raz jeszcze, z jakiegoś innego źródła?

Mnie z kolei najbardziej denerwuje brak możliwości pokazywania zegara w AM w trybie nie-nawigacji...

rezon - 16-09-2010, 22:27

13zbyszek13 napisał/a:
spróbuj wyłączyć AM z Menu. Może zapamięta ustawienia. U mnie nie pyta się od jakiegoś czasu o profil, a ponadto zawsze pokazuje ostatnią pozycję samochodu tam, gdzie wyłączałem ją z menu - czyli koło domu. Wyłączanie zapłonem, albo razem z ROF nie powoduje zapamiętania pozycji samochodu.
Cytat:
Mnie z kolei najbardziej denerwuje brak możliwości pokazywania zegara w AM w trybie nie-nawigacji...
mnie też, ale baza adresowa jest the best