[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
szklarz - 28-11-2011, 20:36
Ale ja nie powiedziałem że nie interesuje mnie to co jest pod spodem - jak najbardziej interesuje i nie rozpatruję problemu zero jedynkowo A co odcinania gazu ja zrozumiałem to jako całkowite odcięcie gazu i przełączenie na PB z koniecznością powrotu na gaz przy pomocy przełącznika. Bo odcięcie gazu a dotrysk PB to 2 różne rzeczy
Owczar - 28-11-2011, 20:40
Ja wiem, że to 2 różne rzeczy. Ale jak włączysz dotrysk to możesz zapobiec przełączaniu wszystkich 4 cylindrów na PB.
Drugi sposób na ominięcie tej niedogodności to niski próg przełączania przy spadku ciśnienia. Auto przecież pojedzie, na wysokich obrotach nawet nie odczujesz różnicy jak auto zacznie spalać zawory przy ubogiej mieszance.
dawidoski13 - 28-11-2011, 21:07
Ja mam KME silver i powiem Wam,że zdarzało się,że przy "ostrej jeździe" przeskoczył na Pb, stało się to dosłownie ze trzy razy ale jednak...
Owczar, czy można jakoś sprawdzić domowym sposobem czy instalacja podczas pracy na LPG posiłkuje się Pb Temperaturę przełączania mam na 35 st a mimo to teraz zjada paliwka miesięcznie za jakieś 150 zł więc ok 27L Dodam,że całkowicie zimnym samochodem startuje średnio 3 razy dziennie.
Owczar - 28-11-2011, 21:12
Domowy sposób to kabelek do staga. To już naprawdę są nieduże pieniądze, a się zwraca szybko.
Program ac gas synchro i oscylogram. Masz wszystko jak na dłoni. Dobrze jak jest podpięta lambda. Bez tego ciężko wyciągnąć jakieś konkretne wnioski. Zrób też foto podłączenia listwy wtryskowej. Może uda się wycisnąć coś więcej.
Jakie wtryskiwacze?
Bury - 28-11-2011, 21:15
KME silver w EA2A leci mi o 0.2 bara przy bucie.
Owczar napisał/a: | Dobrze jak jest podpięta lambda. Bez tego ciężko wyciągnąć jakieś konkretne wnioski. |
Tutaj przydaje się kkl lub elm i mamy już praktycznie wszystko jak na dłoni,bo dodatkowo mamy kasowanie podstawowych błędów ecu i podgląd korekt.
Koszty naprawdę niewielkie
Owczar - 28-11-2011, 21:17
Jakie ciśnienie wyjściowe?
Bury - 28-11-2011, 21:20
1,25 takie mam,żeby ukrucić czasy,bo mam za małe dysze.
Nie zapętla,ale będę rozwiercał.
Owczar - 28-11-2011, 21:25
Jakie było ustawione fabrycznie? Pewnie koło 1?
Bury - 28-11-2011, 21:28
1,1 ale zapętleń nie było.
Tak jak piszesz kable dobra inwestycja,chyba,że ktoś lubi żyć w nieświadomosci
m6riano - 28-11-2011, 21:35
dawidoski13 napisał/a: | Dodam,że całkowicie zimnym samochodem startuje średnio 3 razy dziennie. |
Czyściłeś trzpień elektrozaworu?
Wystarczy go wyczyścić i na LPG przełączać po 300m
Bury - 28-11-2011, 21:58
dawidoski13 napisał/a: | Ja mam KME silver i powiem Wam,że zdarzało się,że przy "ostrej jeździe" przeskoczył na Pb, stało się to dosłownie ze trzy razy ale jednak... |
Jak auto przełącza na pb to warto zajrzeć do butli i upewnić się czy nie jest zamontowana do jazdy na wstecznym.Dość często sie jeszcze zdarza ten błąd montażowy.
Owczar - 28-11-2011, 23:30
Ale ten problem występuje głównie gdy jest mniej niż połowa butli. Na pełnym zbiorniku nie ma róznicy.
2pac - 28-11-2011, 23:34
nie mogę zrozumieć dlaczego podają przy reduktorach i duszach moc silnika?
silnik może mieć 115KM i palić tyle samo co silnik co ma tych koników 150... pomijam już fakt genijalnych konstrukcji i kiepskich, różnica ta może wynikać z mas pojazdów napędzanych tymi silnikami
Owczar - 28-11-2011, 23:36
2pac napisał/a: | nie mogę zrozumieć dlaczego podają przy reduktorach i duszach moc silnika? |
Jak to dlaczego? Bo to ma przełożenie na zapotrzebowanie na paliwo. Należy zwrócić uwagę, że w przypadku dysz moc jest na cylinder.
2pac - 29-11-2011, 06:53
to dlaczego mam zakładać reduktor do silnaka o odwukrotnie większej mocy, a dysz do silnika 200 konnego?
silnik 115KM o masie 1800kg, spali tyle samo paliwa co 150KM w samochodzie o masie 1250kg
inaczej palą silniki z 4 zaworami na cylinder, inaczej bezpośrednim wtryskiem, ...
im więcej trzeba podać paliwa w jednostce czasu tym wydajniejszy musi być reduktor i dysze - a to nie zależy wyłącznie od mocy
a co do dotrysku paliwa, przy KME silver i Hana czerwonych to ma miejsce powyżej 4.000obr/min?
może do tego dochodzić również na niskich obrotach (jestem leniem i czasem niechce mi się redukować, jak nie muszę szybko przyśpieszyć, a obroty są powyżej 1.000)?
szkodzi jakoś silnikowi?
|
|
|