To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 08-10-2025, 08:12

Coś tam się udało z lakierem zrobić. Narzie maska i czesc przednia dachu i relingi.

Krzyzak - 08-10-2025, 10:58

Końcówki od spryskiwaczy zawsze warto wyjąć z maski - bo chyba jechałeś polerką bez wyjmowania? Pamiętam też, że efekt i tak nadaje później wosk albo inna warstwa ochronna tego typu.
A relingi wyszły pięknie - pamiętam jak Nacz kiedyś mówił, że te zmatowiałe relingi bez problemu wyciąga się polerując.
Zobacz też, że obok mocowania relingu na dachu też ruda wychodzi...

Marcino - 08-10-2025, 16:24

A gdzie nie wychodz ruda. Wróciłem z pracy pada i znowu wilgotno pod nogami.
Teraz już daje mu ostania szanse. Dzieci chcą nim jeździć. Co najlepsze

Marcino - 09-10-2025, 09:36

I pokonnane 680km. Spalanie na autostradzie 12.5l/lpg jak jechałem do 140. ale srednio 120-130km/h.
Hugo - 09-10-2025, 10:46

Tych relingów nawet nie trzeba polerować żeby nabrały lustrzanego połysku. Wystarczy zastosować środek do nabłyszczania plastików i elementów metalowych, np. Nielsen Super a Sheen.
Marcino - 09-10-2025, 13:58

Ja je ledwo dotknałem padem na którym miałem resztke pasty i poszło. To samo pewnie trzeba na ramkach od szyb - ale na drzwich pasaera od kierowcy to juz lakieru nie ma od wsiadania mojego ciagle.
Generalnie spedziłem na tym szybkie 3.5h, bo poszedłem sprawdzić tylko polerke DA Monster Shine od ADBL, chciałem na tym kawałku dachu, ale jak tak dobrze szło to i maska. Pad Niebieski i pasta Havy Cut ADBL, pozniej pomoranczowy i dokonvczyłem Koch One step. Próbowałem futrem ale niebieska gąbka lepiej brała.
Oczywiscie wszytko zabepieczone woskiem Colonite.
Ale myśle czy tego nie użyć ?
https://mrcleaner.pl/powloki-ceramiczne-i-kwarcowe/gyeon-q2-cancoat-evo-wszechstronna-powloka-ceramiczna-w-sprayu-200ml

https://mrcleaner.pl/powloki-ceramiczne-i-kwarcowe/carpro-cquartz-uk-edition-3-0-latwa-w-aplikacji-powloka-kwarcowa-zestaw-30ml

https://www.amazon.com/Av...t/dp/B0F8J4DVBK

https://shiningcar.pl/pl/p/Gyeon-Q-MOHS-EVO-Powloka-ceramiczna-do-lakieru-30ml/6092

Macie jakies swoje sprawdzone produkty które samemu ogarnę ?

Plan teraz kampervana przejechac i tak samo zabezpieczyć, Tam biały lakier to nie będzie się trzeba nad nim długo męczyć.

Z mechanicznych rzeczy - jedzie jak po sznurku. Z lampami od @Hugo w koncu coś widać nawet w deszczu i budzi respekt auto które jedzie z białą poswiatą. Silnika podczas jazdy nie słychać, ale fakt jechałem sam wiec głosniej i ostrzejsza muza szła.
Jerdynie znowu ta wilgoć pod nogami pasażera mnie martwi.

Krzyzak - 09-10-2025, 18:00

Marcino napisał/a:
wilgoć pod nogami pasażera mnie martwi
w sensie kominek? może być... to niestety dość newralgiczne miejsce
jacek11 - 09-10-2025, 22:15

Ja nadal używam Fareclę G3. Jakoś mam do niej sentyment :mrgreen: Ale trzeba mieć do niej też respekt.
Marcino - 10-10-2025, 08:00

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
wilgoć pod nogami pasażera mnie martwi
w sensie kominek? może być... to niestety dość newralgiczne miejsce

Już raz naprawiałem, moze mało skutecznie bo ja go wkleiłem na klej do szyb.

Marcino - 20-10-2025, 14:41

Galant zaczał miec humory i na ciepłym nie zapalił ostanio od strzała - w weekend sprawdziłem i tak do wymiany:
1. kable bo wilgotne świecą w ciemności - mam założone Nippon jeszcze od Japaneze chyba 2010-12r
2. Świce Denso IK20tt też już czas bo mają 60tyś km ponad wiec wymienie,
3. Kopułka i palec - jeszcze ciągle ori po tym jak zamiennik BluePrint sie wykruszył.
4. Filterki od gazu - kiedys jak mi się nudziło robiłem częściej.

Udrożniony został odpływ wody z podszybia koło pasażera - tam mi się zbierało i to raczej przyczyna wilgoci w kabinie, reszta ok.
Wyczyszczona komora fitra kabinowego - miałem płełno drobinek styropianu z budowy obok.

Owczar - 21-10-2025, 17:16

Ja Cię podziwiam, że jeszcze Ci się chce :) Z całym szacunkiem i sentymentem do galanta.
jacek11 - 21-10-2025, 22:01

Za to ja doskonale rozumiem Marcina :wink:
wojtas - 22-10-2025, 06:04

Marcino - 23-10-2025, 10:06

Owczar napisał/a:
Ja Cię podziwiam, że jeszcze Ci się chce :) Z całym szacunkiem i sentymentem do galanta.

Nie wiem skad się to bierze .... ale coś musze robić z moim ADHD. Twoim pieknym projektom sie ptrzygladam, mega kuszące.

A wczoraj dostarły graty wiec od razu się zabrałem za robote bo wtorek spedziłem na wycieczce do Gdanska aby wymienić szybe czołowa w Arteonie.

Ale wracajac do gaalanta zostało zamontowane:
1, Nowa kopułka ori
2. Palec zamiennik
3. Kable zapłonowe ori - które kiedyś tam wymontowałem ale trzymałem na lepsze czasy
4. Świece Denso IK20TT
5. Czyszczenie przepustnicy
6. Czyszczenie zatkanego przelewu w korku do zbiornivzka wyrównaczego.
7. Uzupłenienie nowego płynu do chłodnicy
8. Nowy filtr kabinowy i czyszczenie nagrzewnicy z syfu

Powiem tak, chodzi teraz aksamitnie, lepiej reaguje na pedał gazu.

Krzyzak - 23-10-2025, 11:35

Kopułka i palec jeszcze bardzo OK. Ale świeca to się w oleju trochę skąpała... pewnie uszczelka na deklu puszczała. Ja je zawsze na dirco składałem.