To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

Bzyk_R1 - 24-12-2019, 22:00

Wow. Ale się dyskusja tu rozwinęła. Pamiętajcie tylko że oceniacie fotografie samochodu a ja zrobiłem ich naprawdę dużo żeby tak wyszło jak teraz. Kwestia aparatu w telefonie. Mogłem przecież wrzucić coś takiego i zbierać gratulacje z wykonanej roboty:

Ale co niektórzy nie pamiętają, że są w temacie Krzysztofa, nie mirasa handlarza, że powiedziałem że maluje bo to żaden wstyd, że złaził klar i było paskudnie, że we Francji było już malowane. :doubt:

slaTy byś nie zaakceptował? Trudno, podobnie jak LPG i tuningi. Dla mnie jest teraz o niebo lepiej niż było bo znam każdy milimetr tego auta. A odcienie...dzisiaj jest maska jutro może być z carbonu. Szkoda życia. Wesołych świąt!

mkm - 25-12-2019, 21:12

Bzyk_R1, daj znać jak będziesz się wybierał do Krakowa.
Jeżeli faktycznie te błotniki i zderzak Francuzi malowali to jest jeszcze nadzieja :mrgreen:

To mniejsze zdjęcie niewiele zmieniło... Z odcieniami już tak jest. Jak raz zobaczysz to już nieodzobaczysz :mrgreen:

Ja oczekiwałem takich 8)

Na tym Spejsie jest pokaz lakierniczy co się da zrobić ze srebrnym. Ogólnie zrobione jest większość tego czego się "nie da" :mrgreen:

Hugo - 25-12-2019, 22:24

mkm napisał/a:
Z odcieniami już tak jest. Jak raz zobaczysz to już nieodzobaczysz
Dokładnie tak jak piszesz, choć są osoby, które nie widzą żadnych różnic w odcieniach, a nawet w różnicach kolorów niemalże :mrgreen:
Bzyk_R1 - 30-01-2020, 20:39

Dawno nic nie pisałem. Dzisiaj udało się zamontować oryginalną rozpórkę z Lancera CS. Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek. Przeszkadza zbiorniczek płynu hamulcowego i jego mocowanie. Trzeba było go obniżyć przesunąć i dorobić dłuższy przewód. Potem IC. Jak macie oem to trąba słonia będzie wadzić, u mnie z FMIC weszła na styk. Musiałem nieco przerobić mocowanie chłodnicy oleju. Ostatecznie siadło to tak:

Podpowiedzcie mi, czy po jakimś czasie trzeba dokręcić rozpórkę jak się "ułoży" ? Po pierwszych metrach słychać było małe trzaski które ucichły za chwilę. Czy po prostu jak dokręciłem to tak ma być?

Jutro wizyta na Podkarpaciu u Staszka. Jadę po długo wyczekiwane fanty. Nareszcie.

Turbocbr - 30-01-2020, 21:38

:lol: Fajnie to wygląda napisz później czy jest różnica w prowadzeniu auta :D
Co do dokręcania proponował bym każdą nakrętkę pojedynczo odkręcić odtłuścić zarówno nakrętkę i śrubę ,
następnie dwie kropelki Kleju do Gwintów na śrubę np Loctite 243 dokręcić z momentem 60Nm :lol:

Marcino - 31-01-2020, 09:32

Taka nie za mocna ta rozpórka porównując do galantowej z Vr
Bzyk_R1 - 31-01-2020, 18:08

Marcino, zgadza się. Ale jest o wiele mocniejsza niż fabryczna :wink:

Wszystko się wyjaśniło. Niepotrzebnie wyjąłem te metalowe talerzyki/podkładki które są przykręcane u góry na kielichy. Bez nich rozpórka nie siadła i nie była wycentrowana. Szybka akcja w stodole u Staszka, talerzyki podłożone i nastała cisza. Rozpórka siedzi idealnie.

Bzyk_R1 - 01-02-2020, 21:53

Jedziemy dalej z tematem. Jakiś czas temu sprzedałem blow off Pro.Perfekta i wróciłem do fabrycznego DV. Efekt był taki że auto miało prawie 0,2b mniejsze doładowanie, przestało psykać i jeździło gorzej. Podczas ostatniej wizyty u Staszka zakupiłem od niego oryginalny zawór upustowy HKS atmosferyczny. Dokupiłem też zaślepkę dolotu Pro.Perfekt 30mm i zamontowałem wszystko na miejscu.:

Auto jeździ lepiej, doładowanie wróciło do normy, potrafi zapikować do 1,6b. Co ciekawe atmosferyczny HKS nie robi kłopotów z gaśnięciem. Zrobiłem sporo testów i nie przylało mi Outka ani razu. A dźwięk...no cóż tego właśnie chciałem pod maską. Kolejny mod z tych must have gotowy. Kolejne wyzwanie to doposażenie Outlandera w tempomat. Tam będzie grubo. Do zobaczenia.

mkm - 01-02-2020, 22:02

Hmmm... Ja tam elektrykiem, ani strażakiem nie jestem, ale... czy ten filterek to tak nie za blisko tych klem sobie podryguje?
Bzyk_R1 - 02-02-2020, 09:21

Trochę jest za blisko ale filterek jest nieruchomy, nie ma możliwości żeby latał na boki i zwarł. No i dodatkowo nie mam tego kapturka z dodatniej klemy.
jacek11 - 02-02-2020, 11:07

Bzyk_R1 napisał/a:
Kolejne wyzwanie to doposażenie Outlandera w tempomat. Tam będzie grubo. Do zobaczenia.

Dasz radę. Ja w galu montowałem, więc dlaczego Tobie ma się nie udać :)
Filterek pasuje trochę przesunąć, bo przewody gumowe blisko plusowej klemy idą, i mogą się przetrzeć. Chyba że na fotce tak widać tylko.

Chevaller - 02-02-2020, 17:05

Gdyby ktoś chciał iść w ślady Krzysztofa i pozbyć się Blow off'a z properfect to chętnie odkupie :)
Bzyk_R1 - 03-02-2020, 17:48

Edit
Bzyk_R1 - 03-02-2020, 17:50

Dobra teraz widok ogólny. Obudowę filtra spróbuję jeszcze poddać działaniu opalarki. Bo pije każdą ilość chemii i bez skutku.

mkm - 03-02-2020, 22:12

Bzyk_R1, coś jest nie halo z tą rozpórką, albo z kielichami.
Wg. mnie ona jeszcze nie siadła - pytanie dlaczego?
Zwłaszcza strona od pasażera jest dziwnie w górze.