Outlander III GEN Techniczne - Tarcze i klocki
Brodzins - 08-07-2020, 20:25
polsky napisał/a: | Brodzins napisał/a: | Bzyk_R1 napisał/a: | Brodzins, Nie mam pojęcia jak zachowuje się Outlander 3gen i czy dla Was hamulce są wystarczające. W Turbo zmieniamy masowo heble bo chłopaki podciągają moce pod 300 koni i 294/24 gną się na potęgę. Dlatego tak wtrąciłem tutaj swoje przemyślenia. |
Teraz rozumiem tak się zacząłem zastanawiać skąd potrzeba zmiany. Rozumiem, modyfikacja. |
Masz jakiś warsztat do Mitsu godny polecenia w Krakowie? |
Gwarancyjne tylko Autokrak - chyba że nie mówimy o ASO.
A jeśli chodzi o tarcze, klocki - to znajomy Pan Mietek.
Ale nie polecę go nikomu... za duże ryzyko że coś spierniczy
[ Dodano: 08-07-2020, 20:28 ]
Marcino napisał/a: | Tarcze w OIII sa 24 czy 26 mm?
Dziś montujemy znajimemu Ferrodo i są chyba 24mm, tak samo jak TRW wg katalogów |
24 mm. Bank. Takie wrzucałem w październiku 2019.
Marcino - 09-07-2020, 09:11
Brodzins napisał/a: | Marcino napisał/a:
Tarcze w OIII sa 24 czy 26 mm?
Dziś montujemy znajimemu Ferrodo i są chyba 24mm, tak samo jak TRW wg katalogów
24 mm. Bank. Takie wrzucałem w październiku 2019. |
Potwierdzam. Wszytko wchodzi na styk - nowe tarcze i nowe klocki to tłoczki muszą być wcisniete na maxa. Niestety na nowych klockach Ferodo przód nie było podkładek, były tylko na tylne klocki. Na przodzie użyłęm podkłądek z ori klocków. Tarcze po ponad 60kkm doszły do minmum 22.5mm. Wczeniej w Grudniu same klocki przód już robiłem bo jeden hamował blachą.
Z tyłu tylko klocki - (stare jeszcze były z 4mm choć serwis chciał wymienić wszystko . Cała opearcaja z czysczeniem piast zajęła niecałe 2h.
Co ciekawe nowe tarcze Ferdo na przód całe polakierowane srebrzanka. NIe chciało to zejść zmywaczem wiec zostawiłem. Po kilku hamowaniach łądnie schodzi
Co do kosztów to nawet z tarczami na tył wyszło by 800zł, a tak zamknęliśmy się w 500zł.
W serwisie w Gdańsku same czesci chcieli 1800 zł z roboscizna 2700 pln.
SZCZAW - 09-07-2020, 18:22
a ja koledzy zamówiłem dzisiaj , na przód tarcze EBC i klocki EBC greenstuff, zobaczymy jak to będzie się sprawować cena za wszystko 900, obsługa sklepu zajefajna , dobrane po vin z uwagi iż to 3.0 v6 , grubość tarcz 26mm
polsky - 14-07-2020, 13:37
Brodzins napisał/a: | polsky napisał/a: | Brodzins napisał/a: | Bzyk_R1 napisał/a: | Brodzins, Nie mam pojęcia jak zachowuje się Outlander 3gen i czy dla Was hamulce są wystarczające. W Turbo zmieniamy masowo heble bo chłopaki podciągają moce pod 300 koni i 294/24 gną się na potęgę. Dlatego tak wtrąciłem tutaj swoje przemyślenia. |
Teraz rozumiem tak się zacząłem zastanawiać skąd potrzeba zmiany. Rozumiem, modyfikacja. |
Masz jakiś warsztat do Mitsu godny polecenia w Krakowie? |
Gwarancyjne tylko Autokrak - chyba że nie mówimy o ASO.
A jeśli chodzi o tarcze, klocki - to znajomy Pan Mietek.
Ale nie polecę go nikomu... za duże ryzyko że coś spierniczy
[ Dodano: 08-07-2020, 20:28 ]
Marcino napisał/a: | Tarcze w OIII sa 24 czy 26 mm?
Dziś montujemy znajimemu Ferrodo i są chyba 24mm, tak samo jak TRW wg katalogów |
24 mm. Bank. Takie wrzucałem w październiku 2019. |
Bardziej pogwarancyjny. Outlander z 2012.
gustdelf - 21-08-2024, 13:02
Wrócę do tematu i zostawię dla potomnych, bo po prawie 5 latach musiałem odtwarzać temat co to ja zakładałem te 5 lat temu i ponad 80 tys km.Nie wiem jak w innych silnikach ale w 2.0 montowane oryginalnie są tarcze 24mm, po kupieniu auta w 2018 od dealera ( przebieg niby 10 tys) i przejechaniu 25 tys km w 1.5 roku, klocki się skończyły a tarcza biła przy hamowaniu, biła od samego kupna ale problem się nasilał. Nie wiem jak to zrobiłem prawdopodobnie wpisałem tarcze do Outlander i trafiłem na wątek ale out 1, jakoś tego nie zauważyłem i zamówiłem zgodnie z tamtym wątkiem tarcze ATE ale 26 mm. Przy montażu należy dodać pod jarzma podkładki 1 mm z każdej strony. Auto ma teraz 121 00 km przy jesiennej wymianie opon zmienię tarcze. Na pewno warto założyć grubsze tarcze, oryginalne 24 mm na tak duże auto to trochę nie porozumienie i lubią się giąć.
|
|
|