To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Skrzynia manualna ciężko wchodzą biegi

bialyjayz - 09-01-2016, 18:01

milo napisał/a:
bialyjayz napisał/a:
olej wymieniałem 8tys. km temu, szkoda wymieniać tym bardziej, że zapłaciłem za niego kroooocie,

Przebieg nie duży ale.... zawsze w oleju są zanieczyszczenia to zalezy od stopnia zużycia skrzyni , jaki masz olej zalany ? czyżby redline

dokładnie Mt-90 75w90

milo - 10-01-2016, 10:27

bialyjayz napisał/a:
dokładnie Mt-90 75w90

Czy warto aż tak przepłacać ,nawet najlepszy olej nie pomoże jak skrzynia kwalifikuje sie do remontu

outlaw4life - 10-01-2016, 10:28

Marcino napisał/a:
outlaw4life napisał/a:
zanim wbije jakikolwiek bieg zdaje sie ze musze z rana podpompować pedał sprzegła a nawet czasami juz podczas pierwszych kilometrow, potem objaw znika.

Zapowietrzone albo wysprzęglik nie działa prawidłowo.

wymienilem wysprzeglkik, odpowietrzylem 40km pozniej pedal zostal w podlodze jestem bez auta... :cry: co wiec innego m oze byc...????? :cry:

milo - 10-01-2016, 10:31

outlaw4life napisał/a:
wymienilem wysprzeglkik, odpowietrzylem 40km pozniej pedal zostal w podlodze jestem bez auta.

Jakie było sprzegło jak odpowietrzyłeś ? jak biegi wchodziły ?

outlaw4life - 10-01-2016, 11:45

milo napisał/a:
outlaw4life napisał/a:
wymienilem wysprzeglkik, odpowietrzylem 40km pozniej pedal zostal w podlodze jestem bez auta.

Jakie było sprzegło jak odpowietrzyłeś ? jak biegi wchodziły ?

sprzeglo nadal dziadowskie jak pisalem wczesniej, strasznie miekkie i jak z gumy, biegi wchodzily ale z pedalem w podlodze czyli dosc pozno sprzeglo lapalo, regulacja na tym "pręcie"przy pedale sprzegla tez duzo nie dala.. :|

milo - 10-01-2016, 12:13

outlaw4life napisał/a:
sprzeglo nadal dziadowskie jak pisalem wczesniej, strasznie miekkie i jak z gumy

Nie jest dobrze odpowietrzone
outlaw4life napisał/a:
regulacja na tym "pręcie"przy pedale sprzegla tez duzo nie dala..

Nie wolno dużo wykrecać trzpienia bo płyn nie bedzie pobierany z zbiorniczka i w końcu sprzęgło bedzie coraz gorzej wysprzęglać sprawdzone :biggrin:
Najlepiej odpowietrzać tradycyjnie i pomagając ręka wciskać łapę trzpień przy wysprzęgliku po odkręceniu odpowietrznika i zakręceniu i trzymać aż druga osoba zacznie naciskać na pedał sprzegła , kiedys też miałem problem po nocy nie było sprzęgła po kilkakrotnie naciśnieciu na pedał było ale bardzo miekkie po odpowietrzeniu jak wyżej pisałem nie ma żadnego problemu :mrgreen:

bialyjayz - 10-01-2016, 12:22

milo napisał/a:

bialyjayz napisał/a:
dokładnie Mt-90 75w90

Czy warto aż tak przepłacać ,nawet najlepszy olej nie pomoże jak skrzynia kwalifikuje sie do remontu

teraz już to wiem :)

outlaw4life - 10-01-2016, 13:50

milo napisał/a:
outlaw4life napisał/a:
sprzeglo nadal dziadowskie jak pisalem wczesniej, strasznie miekkie i jak z gumy

Nie jest dobrze odpowietrzone
outlaw4life napisał/a:
regulacja na tym "pręcie"przy pedale sprzegla tez duzo nie dala..

Nie wolno dużo wykrecać trzpienia bo płyn nie bedzie pobierany z zbiorniczka i w końcu sprzęgło bedzie coraz gorzej wysprzęglać sprawdzone :biggrin:
Najlepiej odpowietrzać tradycyjnie i pomagając ręka wciskać łapę trzpień przy wysprzęgliku po odkręceniu odpowietrznika i zakręceniu i trzymać aż druga osoba zacznie naciskać na pedał sprzegła , kiedys też miałem problem po nocy nie było sprzęgła po kilkakrotnie naciśnieciu na pedał było ale bardzo miekkie po odpowietrzeniu jak wyżej pisałem nie ma żadnego problemu :mrgreen:

czy przypadkiem po objawach to nie bedzie awaria pompy sprzegła? nie takie objawy?

milo - 10-01-2016, 13:59

outlaw4life napisał/a:
czy przypadkiem po objawach to nie bedzie awaria pompy sprzegła? nie takie objawy?

W swoim przypadku tez tak myslałem ale dobrze odpowietrzyłem i problem znikł ,ale nie mówie że nie... moze być pompa choć rzadko to sie zdarza

tresorex - 18-01-2016, 08:38

U mnie ostatnio ciężko wchodziły biegi. Teraz zimną rano był problem żeby po całej nocy wrzucić bieg, po ruszeniu wszystkie biegi wchodziły bardzo ciężko ze zgrzytem. Pedał sprzęgła czasem nie wracał do góry tylko zawieszał się w połowie i było trzeba go podnieść stopą do góry... Pomogła wymiana płynu w sprzęgle. Płyn po spuszczeniu był jak gorące masło. Wyczyszczone zostało też urządzenie przed wysprzęglikiem które po angielsku nazywa się "clutch fluid line dumper" - było w nim trochę czarnego, suchego syfu. Po zalaniu nowego i odpowietrzeniu biegi wchodzą jak w masło :)

Mam tylko mały problem z samym pedałem ponieważ po zmianie biegu i puszczeniu pedału nie wraca on od razu do góry tylko tak do 3/4 wysokości i powoli wraca na górę...

komarsnk - 18-01-2016, 19:44

tresorex napisał/a:
puszczeniu pedału nie wraca on od razu do góry tylko tak do 3/4 wysokości i powoli wraca na górę...

Zawsze czy tylko na zimno?
U mnie było tylko na zimno - okazało się, że był lipny płyn hamulcowy (K2). Zalałem Ferodo i jak ręką odjął ;)

tresorex - 19-01-2016, 10:14

Jest właśnie tak jak piszesz, na zimnym wraca powoli, a po rozgrzaniu prawie normalnie...
xBlackqAngel - 19-01-2016, 12:48

Witam. Czy zalanie tańszym olejem o podobnych parametrach nie zaszkodzi skrzyni?
Dokładnie mówię o tym MANNOL , lub tym JASOL :roll:

komarsnk - 19-01-2016, 20:09

tresorex napisał/a:
Jest właśnie tak jak piszesz, na zimnym wraca powoli, a po rozgrzaniu prawie normalnie...

Jest też tutaj teoria, że przy tych objawach to może być wysprzęglik. Ja się upierałem ale tam faktycznie był wysprzęglik walnięty więc go nie wykluczaj przy diagnozie (ile tam w tym prawdy było to nie wiem). Niemniej, przy takich objawach u mnie pomogła wymiana płynu bo wysprzęglik wtedy akurat nowy zakładałem.

sampler - 19-01-2016, 20:43

xBlackqAngel napisał/a:
Witam. Czy zalanie tańszym olejem o podobnych parametrach nie zaszkodzi skrzyni?
Dokładnie mówię o tym MANNOL , lub tym JASOL :roll:

najważniejsza dla nas jest krzepliwość ten Mannol ma temp krzepnięcia na poziomie -45 stC
Jest to mineralny olej hydrokrakowany zwany "syntetykiem"

http://mannol.de/imgbank/...W90_GL5_eng.pdf

Parametry ma przeciętne jak dla mnie