Eclipse Cross Ogólne - Nowy Eclipse Cross
asad81 - 09-04-2019, 20:11
Ty chyba inny samochód kupiłeś a jeśli ten o którym mowa to lepiej sprzedaj i daj se spokój.
Ale jeśli piszesz o nie zawijaniu główna w ....itd to widzę że kupiłeś KOTA W WORKU.
Zibi_74 - 11-04-2019, 11:13
Trafił się koledze trefny egzemplarz, przykra sprawa.
Jestem szczęśliwym posiadaczem EC od prawie 3 miesięcy, zrobione prawie 5000 km. Czujniki parkowania tylko raz wariowały - teraz wiem, że nie ma co z tym do serwisu jechać
Światła LED to poezja, a SDA z Samsung Galaxy S7 działa jak należy, wzorcowo.
Spalanie to oczywiście zawsze będzie za duże, u mnie przy CVT i S-AWC jest to 8,2l/100km przy codziennym użytkowaniu w drodze do pracy 2x30km. Zdaję sobie sprawę, że na autostradzie przy 140km/h będzie więcej, pewnie sporo więcej
Póki co żadnych mankamentów uprzykrzających życie nie stwierdziłem i oby tak dalej, czego sobie i innym posiadaczom tego zacnego japońca życzę.
Amiga - 20-04-2019, 03:51
Mam 5 letniego ASXa ..czytam sobie ten watek i chyba zostane przy moim misku
W EC irytuje mnie mniejszy nie ustawny bagaznik i ze jest mniej miejsca z tylu niz w poczciwym rekinie
Bardziej bym sklanial sie ku CX5 lub outlanderze
caro - 04-05-2019, 10:37
Czesc, na obsludze Asx-a mialem okazje pojezdzic sobie eclipsem Fajne autko, tylko strasznie malo miejsca na prawa noge, ten bialy plastik to jakas porazka... Dali mi w najlepszej wersji jako auto zastepcze . Cvt na swiatlach daje rade i to jest akurat fajne hehe. Troszeczke sie napalilem, ale osoby towarzyszace troszeczke mnie ostudzily, bo pewnie bym zamowil... i sie troche splukal . Pozdrawiam
Michauek22 - 02-06-2019, 19:46
caro napisał/a: | Cvt na swiatlach daje rade i to jest akurat fajne hehe. |
Zgadza się, to w ogóle jest bardzo dobra skrzynia.
MarekC - 03-06-2019, 08:08
Mam obecnie Invite Plus 2WD w manualu jako zastępczy.
Auto fajne, ale nie dla każdego.
Raczej dla singla, czy pary bez dzieci - bagażnik faktycznie niewielki, nie każdemu też spodoba się słabsza widoczność do tyłu - szyba przedzielona, na górze maleńka wycieraczka, na dole brak i szyba szybko się brudzi.
Poza tym siedzi się wygodnie, wysoko, widoczność przód i na boki bardzo dobra - mnie się nim jeździ dużo lepiej niż ASX - może dlatego, że poprzednio miałem SUV'a.
Fajny silnik - po Wa-wie spala mi ok 8l/100 km, ekspresówki do 130km/h litr mniej. Praktycznie brak turbodziury. Zrywny, cichutki. Wreszcie wiem, że "ECO Mode" do czegoś się przydaje - nie zamula zbytnio silnika, a pali mniej
Rzuca się w oczy, wielu osobom podoba - żonie bardzo - twierdzi, że dużo ładniejszy niż ASX "rekin"
Bardzo szybko się rozgrzewa, niecałe 2km i bargraf temperatury po środku skali. 1,6DI-D potrzebuje ok 10..12 km, by się rozgrzać.
Największe dla mnie wady - cena i brak możliwości posiadania AWD w tańszej wersji Invite Plus z manualem. Jak mam w ASX.
[ Dodano: 03-07-2019, 08:58 ]
Jeździłęm też zastępczym EC z CVT (też Invite Plus) - w mieście palił mi średnio 1l/100 więcej, na trasie różnice się zacierały. Jeździ się z CVT znacznie płynniej, skrzynia pozwala na toczenie się w korku, jak również ładnie reaguje na zmianę stylu jazdy. jakby miała podwójny "kickdown" - w połowie skoku gazu i "do dechy". Łatwiej też się rusza, bo w manualu jest jakieś dziwne sprzęgło, łapie u samej góry i bardzo krótko - w efekcie albo robi się "kangura" albo rusza z piskiem.. co któryś raz udaje się ruszyć płynnie.
W przeciwieństwie do manuala - w CVT "ECO Mode" jest bezużyteczne - niesamowicie zamula silnik. Jesli się przydaje to tylko w korkach, bo dużo słabiej reaguje samochód na gaz.
Wygodne podróżowanie w 5 osób dorosłych - tyle że z ograniczoną ilością bagażu. Przesunięcie tylnej kapapy do przodu niewiele daje, bo tworzy się diura między podłogą bagażnika i oparciem kanapy - wpadają do niej bagaże. na pocieszenie - boczne kieszenie przy drzwiach bagażnika pozwalają przewieźć złożony wózek dziecięcy typu "parasolka" - jest dość szeroko.
Nie skorzystałem z oferty wyprzedażowej - wolałbym Outlandera, bo ma niezły bagażnik i też wygodnie w nim jedzie 5 dorosłych osób. Nawet jeśli nie ma fajnego silnika jak ten z EC.
Michauek22 - 05-07-2019, 14:23
MarekC napisał/a: | Raczej dla singla, czy pary bez dzieci - bagażnik faktycznie niewielki. |
Potwierdzam, niestety. Przy okazji - jedyny test jaki znalazłem, który mówi jak jest naprawdę.
https://www.youtube.com/watch?v=q4GHFHEq3iY
Eskulap - 20-03-2020, 08:03
Nowy Eclipse Cross po zmianach na rok 2021. Zdjęcia nie oficjalne, na podstawie auta spod kamuflażu jednak największa zmiana z tyłu pewna, czyli brak listwy przedzielającej tylną szybę.
Michauek22 - 20-03-2020, 20:51
Eskulap napisał/a: | brak listwy przedzielającej tylną szybę. |
No i bardzo dobrze
grabolo - 11-05-2020, 20:18
No i dobrze. Dawno mnie nie było ale pracować też trzeba. Widzę, że wątek o Eclipse Cross trochę zboczył z tematu. Wracam do Eclipse. Jeździ już dwa i pół roku. Przejechane 22tys. i jest to ukochane autko mojej żony. Zero usterek, ciche (po mieście) spokojne i masz pewność, że rano niczym cię nie zaskoczy. Nic się nie dzieje. Absolutnie, tylko ten pierniczony Android Auto dalej nie chce działać w Polsce oficjalnie. Ale polak potrafi. Byliśmy autkiem w Wiedniu, jazda spokojna, 120-130 i spalanie ok.8,6 Ja jestem zadowolony. Najwważniejsze jest chyba to, że auto opatrzyło się na drodze, znalazło kilku naśladowców i nie przypuszczam żeby za 2-3 lata wyglądało na ulicy archaicznie. Pozdrawiam.
Michauek22 - 12-05-2020, 14:33
grabolo napisał/a: | Zero usterek i masz pewność, że rano niczym cię nie zaskoczy. |
Hehe, poczekaj aż się gwarancja skończy
Ja swojego niedługo będę sprzedawał...
Robert S - 21-05-2020, 19:38
Michauek22 napisał/a: | grabolo napisał/a: | Zero usterek i masz pewność, że rano niczym cię nie zaskoczy. |
Hehe, poczekaj aż się gwarancja skończy
Ja swojego niedługo będę sprzedawał... |
Będziesz sprzedawał bo trapią go awarie , czy po prostu się znudził ?
artisan - 21-05-2020, 21:40
Ja jeżdżę drugim Mitsubishi i ten drugi samochód kupiłem dlatego, że pierwszy był absolutnie bezawaryjny (i nie miałem problemu aby go sprzedać, na ten zresztą też już mam chętnego). Te auta nigdy nie były super nowoczesne i wyposażone w najnowsze gadżety ale może dzięki temu właśnie były proste i niekłopotliwe. Wcześniej miałem 2 Mazdy i Hondę. Nie wiem jak dalej potoczy się historia firmy Mitsubishi i jakość jej produktów po połączeniu z Renault i Nissanem, ale na razie nadal jest pierwszym wyborem (no chyba, że zwycięży sentyment do Mazdy).
Michauek22 - 27-05-2020, 15:15
Robert S napisał/a: | Będziesz sprzedawał bo trapią go awarie , czy po prostu się znudził? |
Tak, za dużo awarii jak na mój gust...
Robert S - 27-05-2020, 21:51
Michauek22 napisał/a: | Robert S napisał/a: | Będziesz sprzedawał bo trapią go awarie , czy po prostu się znudził? |
Tak, za dużo awarii jak na mój gust... |
A konkretnie to coś poważnego , czy popierdółki ?
|
|
|