To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.

dr2ke - 28-02-2015, 22:45
Temat postu: [CY3A 1.8] Niepokojący hałas po odpaleniu na zimny silniku
Od pewnego czasu, a w zasadzie, gdy temperatury zaczęły zbliżać się do 0 zauważyłem, że po odpaleniu zimnego auta pojawia się metaliczny hałas. Trwa to maks. około pół minuty i dalej jest ok. Na początku myślałem, że to zawory i że tak ma być. (w poprzednim aucie było podobnie)

Jednak dziś byłem u kolegi - odjeżdżając od niego miałem otwarte okno i ten dźwięk mnie przeraził. Kolega (trochę mechanik) też był nieco zdziwiony, że tak hałasuje. To dało mi do myślenia i dlatego piszę tego posta :)

Pytanie - czy ktoś ma podobnie ? Czy może to objawy łańcucha ? Dodam, że mam LPG, ale zrobiłem na nim dopiero 15 tyś. Przebieg auta to 96 tyś. Może po prostu ten typ tak ma, a może za chwilę rozleci mi się silnik... eh.

RalfPi - 28-02-2015, 22:56

"metaliczny dźwięk" - ale jaki?
jaka częstotliwość, natężenie, skąd się wydobywa itp itd...
U mnie "grają" wtryski od gazu i klekocze to trochę jak diesel - dźwięk ma bardzo mocne natężenie i dość wysoką częstotliwością - bardziej cyk-cyk-cyk niż ty-ty-ty.

PS Najlepiej to nagraj ten dźwięk i wrzuć na Forum

dr2ke - 28-02-2015, 23:12

Nie sprawdzałem skąd się wydobywa. Ale sprawdzę. Wtryski od gazu to chyba odpadają bo zimne auto chodzi na PB - czyli gaz wtedy nie działa. (RalfPi popraw mnie jeśli się mylę)

Postaram się nagrać dźwięk.

Masiak - 01-03-2015, 10:49

Niestety łancuszek się kłania .
Dokładnie miałem to samo .Przy odpalaniu dziwne metaliczne odgłosy które cichły po kilku sekundach.Przejezdziłem tak około trzech tygodni a pózniej już było za póżno ,smochód już nie odpalił -Łancuch napinacze do wymiany Dodam ze mam juz nowy model łańcuszka( grubszy )Koszt całości 2100,- części z ASO

dr2ke - 01-03-2015, 10:58

No to pięknie.

Dodam, że właśnie przed chwilą chciałem nagrać ten dźwięk, odpaliłem auto i jak na złość dziś nic nie hałasowało. Silnik był zimny. Czy to możliwe, że raz taki dźwięk występuje, a zdarzają się sytuacje gdy jest cisza ?

RalfPi - 01-03-2015, 12:12

dr2ke napisał/a:
Nie sprawdzałem skąd się wydobywa. Ale sprawdzę. Wtryski od gazu to chyba odpadają bo zimne auto chodzi na PB - czyli gaz wtedy nie działa. (RalfPi popraw mnie jeśli się mylę)

Tego nie wiem - może na zimnym tak nie hałasuje, bo elektrozawory od gazu nie pracują..

Bart2001 - 03-03-2015, 10:55

Mam pytanie dotyczące moich problemów z łańcuchem. Wg czynności serwisowych po 100 tys. km jest kontrola luzów zaworowych. Czy procedura serwisowa tej czynności określa w jaki sposób powinna być ona zrobiona? Czy zgodnie z rozsądkiem powinna być fizycznie zmierzone luzy na zaworach czy też wystarczy sprawdzenie na słuch?
RalfPi - 03-03-2015, 11:20

Bart2001 napisał/a:
Mam pytanie dotyczące moich problemów z łańcuchem. Wg czynności serwisowych po 100 tys. km jest kontrola luzów zaworowych. Czy procedura serwisowa tej czynności określa w jaki sposób powinna być ona zrobiona? Czy zgodnie z rozsądkiem powinna być fizycznie zmierzone luzy na zaworach czy też wystarczy sprawdzenie na słuch?

Nie wiem jak Kolega chce sprawdzać luzy na słuch...
Mi dokonywali pomiaru luzów zaworowych (i to chyba nie ten dział - jest osobny wątek od luzów zaworowych :!: ).

Bart2001 - 03-03-2015, 11:25

Jest to ten dział gdyż mam problem z wyciągniętym łańcuchem, który powinien zostać wykryty podczas kontroli luzów zaworowych (patrz poprzednia strona tego wątku). I dlatego mam pytanie czy procedura MMC zakłada fizyczne skontrolowanie tych luzów a co za tym idzie ściągnięcie pokrywy zaworów i przy okazji weryfikacja napięcia łańcucha.
RalfPi - 03-03-2015, 11:26

Bart2001 napisał/a:
dlatego mam pytanie czy procedura MMC zakłada fizyczne skontrolowanie tych luzów a co za tym idzie ściągnięcie pokrywy zaworów i przy okazji weryfikacja napięcia łańcucha.

Z pewnością pomiar narzędziem - więc zdjęcie pokrywy...
Zajrzyj tutaj:

http://forum.mitsumaniaki...=64559&start=15

Bart2001 - 03-03-2015, 11:33

No właśnie a moje ASO sprawdzało na słuch. Poszedł mail do MMC Polska (mam nadzieję że odpiszą), bo chciałbym poznać ich stanowisko w tej sprawie.
Hubeeert - 03-03-2015, 11:55

Bart2001 napisał/a:
czy procedura MMC zakłada fizyczne skontrolowanie tych luzów
Tak. Nie da się ich zmierzyć za pomoca USG, czy na słuch.
gulgulq - 03-03-2015, 21:00

U mnie w Toyocie jest określona wymiana łańcuszka przy 300 tys km. Może trzeba by sprawdzić w instrukcji?
brylekVFR - 03-03-2015, 21:04

mi Pan serwisant przy oględzinach przed zakupowych w ASO na pytanie o rozrząd uśmiechnął się z politowaniem mówiąc: "przecież tu jest łańcuszek, tylko jeździć" :lol:
lobuzek - 03-03-2015, 21:20

Panowie, to nie silniki TSI, gdzie rozrządy padały jak muchy. Biorąc pod uwagę liczbę Lancerów i przypadki wyciągnięcia łańcucha to naprawdę nie jest dużo. Ale jak pisałem wcześniej - ostrożności nie zawadzi.