To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Bawarczyk

deejay - 01-05-2019, 22:59

Jakieś 10 lat temu mieliśmy przypadek na serwisie zapieczonych pierścieni tłokowych w silniku diesla w dużym busie. Silnik miał duże problemy z odpaleniem. Pomiar ciśnienia sprężania wykazał ok 18-19 bar, gdzie minimum poprawne to ok 24 bar. Po zastosowaniu chemioterapii LM i filmy Forte silnik ożył, a ponowny pomiar cis sprężania wykazał wartości ok 24, 28 bar, więc coś tu jednak działa 😉. Od tej pory zacząłem "wierzyć" w te magiczne środki i do tej pory używam. Tak samo kiedyś miesliśmy auto w którym padły wtryski, po zastosowaniu płukanki w układzie paliwowy na krótkim obiegu, czyli pracował na samej chemii, tak samo zaczął palić od strzała.
Ja stosuje profilaktycznie po prostu, na twoim miejscu do BMW użyłbym dwa razy na ok 3/4 zbiornika i wtedy wystawił oponie o produkcie.
Do tej pory za moją namową nowy klient Latitude używa LM i sobie chwali. Osobiście niczego nie reklamuje, zdaje tylko relacje i wyniki które obserwuje na serwisie i u siebie na warsztacie.

deejay - 14-05-2019, 22:41

Dzisiaj Bawarka przeszła przegląd techniczny oczywiście bez uwag :wink: Przy okazji byłem ciekawy analizy spalin , która jest oczywiście w stanie idealnym :) Wszystko nawet "opisuje" to zdjęcie po ostatnich trasach Majówkowych .

W tym tygodniu również zostanie opłacona nowa polisa OC , gdzie wielkie miłe zaskoczenie jeśli chodzi o kwotę :shock: :mrgreen: 545 zł /rok

.

Marcino - 15-05-2019, 08:45

NO takie auto musi przecgodzić bez uwag..... skoro galanty 22 letnie przechodza.
Spalanie fajne , ale i średnia prędkość niska.

deejay - 15-05-2019, 09:10

Marcino napisał/a:
NO takie auto musi przecgodzić bez uwag..... skoro galanty 22 letnie przechodza.

Średnia była ok 111 km/h, ale wystarczyło kilka postoii i trochę kręcenia się po mieście i średnia spada w szybkim tempie.

Marcino - 17-05-2019, 09:17

deejay napisał/a:
Marcino napisał/a:

Średnia była ok 111 km/h, ale wystarczyło kilka postoii i trochę kręcenia się po mieście i średnia spada w szybkim tempie.

No to zmienia postać rzeczy jazda po miescie.

... i weź porównaj do 2.0 z pezota.....PB pokazuje 9.2l/100 czyli przy jezdzie A1-S1 do chrzanowa, 114 średnia predkość ale komfort jazdy inny. Dobrze ze mam LPG:) Za to 3x do pracy średnia predkośc spada do 80, a spalanie wzrasta do 9.5l/100.

deejay - 25-05-2019, 21:32

Czas na mały Up

Dzisiaj poświęciłem trochę czasu na ogarnięcie i spr. geometrii zawieszenia profilaktycznie po 10 tkm i jak widać było lekka korekta ustawień :wink: Następnie wpadł w moje ręce nowy akumulator , więc szybka wymiana i zarejestrowanie , aby Ecu na nowo zaczęło zarządzać ładowaniem . Na koniec przyszła okresowa wymiana płynu hamulcowego pod ciśnieniem .

deejay - 20-06-2019, 14:26

Znowu miło zaskakuje z trasy . Ostatnio spieszyło mi sie na samolot do Warszawy , wiec nie było wolno :twisted:

deejay - 22-06-2019, 20:32

Ostatni z płynów eksploatacyjnych wymieniony , czyli oliwka w ASB . Wymienione ok 7 litrów plus dodatek PRO TEC na zmniejszenie tarcia .

jacek11 - 23-06-2019, 00:10

No ale pokazywać taką damę podczas sikania to się nie godzi :P
deejay - 23-06-2019, 00:20

jacek11 napisał/a:
podczas sikania to się nie godzi

Ale przynajmniej trafia... :wink:

Krzyzak - 23-06-2019, 12:20

miska jest z plastiku? - czy złudzenie?
pytam bo ostatnio ktoś mówił, że nowe tsi mają plastikową miskę silnika :shock:

Olivia - 23-06-2019, 12:50

Ale przecież to pan a nie pani :)
Wymieniasz dynamicznie czy statycznie olej w skrzyni biegów ?

deejay - 23-06-2019, 13:30

Krzyzak napisał/a:
miska jest z plastiku? - czy złudzenie?

Tak Darku , miska plastikowa wraz z filtrem oleju . Większość producentów teraz posiada takie rozwiązanie. Mój silnik bez wersji 4x4 tez posiada miskę plastikową , wersja 4x4 ma alu miskę , bo do niej jest przykręcony przedni dyfer .

Krzyzak - 23-06-2019, 16:00

cięcia cięcia cięcia...
deejay - 14-07-2019, 23:01

To auto mnie po prostu zaskakuje coraz bardziej . Jakiś czas temu zastosowałem w nim jak wiecie sporo dodatków do oleju , uszlachetniacze itp. i takie o to wyniki spalania z trasy , po prostu jak Diesel :wink: :lol: Nie taki diabeł straszny jak go malują :wink: powiadają , ale i ten motor ma swoje plusy w postaci trybu ECO PRO .

Zrobione ponad 900 km , a zostało prawie jeszcze pół zbiornika paliwa :)

Ps Dzisiaj tez zaskakujący widok miałem na S3 pod Goleniowem , EA V6 na awaryjnych z maską w górze . Rzadki widok , ale niestety to prawda .