Nasze nieMiśki ;-) - Infiniti Q50
ledziu - 20-11-2025, 08:48
| Cytat: | | omek pytał o auta, nie o skrzynie. Chodzi o spelnienie okreslonych warunków, jakby ledziu potrafił to by napisał ze warto zainteresowac sie innym autem, po prostu tego nie robi bo albo trzyma to w tajemnicym albo ciezko o alternatywe ktora bedzie w niskim stopniu klopotliwa w uzytkowaniu |
Oj widzę że dumą została urażona
Krótko : zaproponowałes Volvo XC70 pisząc tylko o tym że skrzynia jest sprawdzona czyli ???
Jaki jest znaczenie czegoś sprawdzonego i to w przypadku automatu ?
Do tego wspomniałeś udane silniki i płytę podłogowa Forda więc co za tym idzie jeżeli ktoś szuka auta "taniego" ??? Pomyśl.
Jestem pewien że nigdy nie miałeś nic wspólnego z Volvo, powtarzasz ogólniki które przy aucie mającym być "tanim" w połączeniu z jego klasą oraz możliwymi usterkami nigdy nie spełni warunku bycia tanim.
Do tego wklejasz filmiki które tylko potwierdzają że jest to skrzynia specjalnej troski, na stronkach dla Jana Kowalskiego ta skrzynia jest na liście najgorszych skrzyń ever. Niby głupota ale z resztą wymienionych skrzyń trudno polemizować tylko akurat przy tej będziemy się rozpisywać no bo jak Twóją duma została urażona.
Powtórzę Ci: w klasie aut które szuka autor nie ma nic taniego można szukać czegoś tylko co jest stabilne/w miarę stabilne technicznie ale nie oznacza tanio.
Tanio dla mnie będzie np. Toyota RAV4 3 2,0pb przed liftem bo ma automat 4b. Ale ta opcja rav4 nie jedzie, jest okrutnie głośna w środku podczas tras, dużo pali (tyle samo co 3,5v6) no i można trafić zardzewialucha.
Mechanika stabilnością bije na głowę Volvo, do automatu można nasikać i dalej pojedzie. Tylko że....to nie ten temat samochodu.
Ogólnie z aut europejskich nie widzę nic taniego, SUV, automat itd.
Było więcej napisane ale skasowałem bo szkoda bić piany.
@Tomek niech sprawdzi sobie forum Volvo, obejrzy filmiki, przeliczy koszty i tyle.
robertdg - 20-11-2025, 17:59
| ledziu napisał/a: | Oj widzę że dumą została urażona
Krótko : zaproponowałes Volvo XC70 pisząc tylko o tym że skrzynia jest sprawdzona czyli ???
Jaki jest znaczenie czegoś sprawdzonego i to w przypadku automatu ?
Do tego wspomniałeś udane silniki i płytę podłogowa Forda więc co za tym idzie jeżeli ktoś szuka auta "taniego" ??? Pomyśl.
Jestem pewien że nigdy nie miałeś nic wspólnego z Volvo, powtarzasz ogólniki które przy aucie mającym być "tanim" w połączeniu z jego klasą oraz możliwymi usterkami nigdy nie spełni warunku bycia tanim.
Do tego wklejasz filmiki które tylko potwierdzają że jest to skrzynia specjalnej troski, na stronkach dla Jana Kowalskiego ta skrzynia jest na liście najgorszych skrzyń ever. Niby głupota ale z resztą wymienionych skrzyń trudno polemizować tylko akurat przy tej będziemy się rozpisywać no bo jak Twóją duma została urażona. | Ehhh... przeczytaj raz jeszcze uważniej.
Przyjałes jakas opinie na moj temat, a wogole mnie nie znasz, pokazujesz jedynie ze nie jestes obiektywnym rozmówca. Od wymienionego Aisina są dużo gorsze napedy automatyczne, o czym mozesz posłuchac na powyzszych kanalach YT i poczytac na forum/ach.
Napisałem ze uważam to auto za spelniajace wymagania w okreslonej cenie, mogłem ujac jeszcze Subaru Outback 3.6, ale nie znam na tyle aby miec potwierdzone opinie, bodaj od 2012 bylo tam CVT, a roczniki rzedu 14-15 moga sie na styk zmiescic w budżecie.
Nie mogłes poprostu napisac ze te skrzyna jest gówniana, a Twoim zdaniem lepszy jest wybor X, ale trzeba zwiekszyc budżet, albo wybor Y i nastawić sie na starsze auto. Zrobies sobie kilka wycieczek osobistych, bo ktos ma odmienne doswiadczenie od Ciebie. | ledziu napisał/a: | Tanio dla mnie będzie np. Toyota RAV4 3 2,0pb przed liftem bo ma automat 4b. Ale ta opcja rav4 nie jedzie, jest okrutnie głośna w środku podczas tras, dużo pali (tyle samo co 3,5v6) no i można trafić zardzewialucha.
Mechanika stabilnością bije na głowę Volvo, do automatu można nasikać i dalej pojedzie. Tylko że....to nie ten temat samochodu. | Trwałośc kontra korozja, można kupic w dobrym stanie blacharskim kwestia poswiecenia czasu by odnalezc ( jak przy kazdym aucie w okolicach dekady uzytkowania)
| ledziu napisał/a: | Ogólnie z aut europejskich nie widzę nic taniego, SUV, automat itd.
| Dlatego padła podpowiedz volvo bo spelnia kryteria
Nie wiem skad u Ciebie tyle agresji skoro dobrze wiesz ze nie jest łatwo o taka specyfikacje auta. Dużo zdrowia życze.
ledziu - 20-11-2025, 19:53
| robertdg napisał/a: | | Nie wiem skad u Ciebie tyle agresji skoro dobrze wiesz ze nie jest łatwo o taka specyfikacje auta. Dużo zdrowia życze. |
U mnie agresja ? ? ? To proponuję przeczytać dyskusje od początku
Ty swoje a ja swoje i tyle. Możesz sobie pisać o Volvo co chcesz
A @Tomek na 100% zweryfikuje
sampler - 20-11-2025, 20:33
Ledziu no trochę kolega ma rację. Podobnie jak pamiętam pisałeś o C5 hehe. Te auta powinny się rozsypać a popatrz ile tego jeździ i za cholere ludzie nie chcą tego sprzedać. Pochwał się czym Ty jeździsz. Skoro ecvt to jakaś Toyota. Możemy o nich podyskutować na forach toyoty tez jest mnóstwo ciekawych wpisów.
robertdg - 20-11-2025, 21:20
| ledziu napisał/a: | U mnie agresja ? ? ? To proponuję przeczytać dyskusje od początku
Ty swoje a ja swoje i tyle. Możesz sobie pisać o Volvo co chcesz | Nie koncentruje sie na uprzedzeniach, niezależnie i bezstronnie podchodze do tematu.
Skoro jednak uważasz ze w jakims punkcie zachwalalem Volvo znakiem tego powinienes odświeżyc odpowiedni zakres wiedzy szkoły podstawowej, ewentualnie robisz to celowo dyskredytujac rozmówce.
"...pan sie ladnie przedstawił przed, nam tutaj..."
ledziu - 20-11-2025, 23:24
| sampler napisał/a: | | . Podobnie jak pamiętam pisałeś o C5 hehe. Te auta powinny się rozsypać a popatrz ile tego jeździ i za cholere ludzie nie chcą tego sprzedać. Pochwał się czym Ty jeździsz. Skoro ecvt to jakaś Toyota. Możemy o nich podyskutować na forach toyoty tez jest mnóstwo ciekawych wpisów. |
Pisałem o C5 i to potwierdzam ba nawet uważam że jest gorzej niż kiedyś myślałem
| Cytat: | | Pochwał się czym Ty jeździsz |
Tu jest problem bo za bardzo nie mam jak Ci się pochwalić (trochę tego jest) Bardzo dużo jeżdżę, szybko auta mi się nudzą, szybko je zmieniam (co około rok oprócz zabawek) rocznie zrobię około 70-80k.km. w dodatku sporo miasto i sporo trasy i jeszcze.... "trochę" pracuje w branży motoryzacyjnej i tu już mam możliwość od kuchni obserwowania z czym muszą się mierzyć użytkownicy aut w żuciu codziennym i jak to wygląda w zestawieniu z internetem.
| Cytat: | | Skoro ecvt to jakaś Toyota. Możemy o nich podyskutować na forach toyoty tez jest mnóstwo ciekawych wpisów |
Co do eCvt masz słuszne spostrzeżenia jest to Toyota model Auris 1/2. Forum Toyoty znam bardzo dobrze i znam większość problemów tam poruszanych oraz klimaty tam panujące więc jak chcesz możemy podyskutować chętnie odpowiem Ci na wszystkie pytania.
Owczar - 27-11-2025, 07:54
Ale Panowie poplyneliscie Ja bym ogoólnie poszedł dalej - teraz nie ma za bardzo tanich w utrzymaniu aut, jeśli zlecamy ich serwisy. Robocizna poszła mocno w górę, dobrych serwisów jak na lekarstwo i każda pierdoła kosztuje. Jak cos jest tanie w zakupie, to drogie w utrzyamaniu.
Tiamat - 27-11-2025, 11:46
| Owczar napisał/a: | | Jak cos jest tanie w zakupie, to drogie w utrzyamaniu. |
a jak coś jest drogie w zakupie, to jest jeszcze droższe w utrzymaniu
ledziu - 27-11-2025, 13:03
| Cytat: | | jak coś jest drogie w zakupie, to jest jeszcze droższe w utrzymaniu |
Jest na odwrót w ujęciu ogółu a nie wybiórczych przypadków np. aut max kolekcjonerskich albo niszowych.
| Cytat: | | teraz nie ma za bardzo tanich w utrzymaniu aut, jeśli zlecamy ich serwisy. Robocizna poszła mocno w górę, dobrych serwisów jak na lekarstwo i każda pierdoła kosztuje. |
Dokładnie tak jest tylko w tej całej dyskusji chodzi o to że auta proponowane albo opisywane na forum nagle zyskują cechy które nikomu nie są znane
|
|
|