To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Outuś

Krzyzak - 27-05-2025, 06:58

jacek11 napisał/a:
Generalnie wszystko jest do zrobienia.
taki serwis pozakupowy oczywiście był - zmiana oleju, płynu hamulcowego, wszystkie tarcze i klocki, nowe opony (tu już pan wulkanizator), filtr paliwa, powietrza czy olej w DSG
zakupiłem też rozrząd kompletny, ale się okazało, że pan handlarz nie kłamał - zgodnie z książką rozrząd zmieniany był niedawno, jeszcze w Szwecji, na pasku wciąż było widać napisy
czeka na mnie pasek osprzętu i rolka z napinaczem, bo coś szumi oraz webasto do naprawy bo pokazuje błąd czujnika temperatury; czekają zdaje się od jesieni :)

Marcino - 27-05-2025, 15:57

Krzyzak napisał/a:
taki serwis pozakupowy oczywiście był - zmiana oleju, płynu hamulcowego, wszystkie tarcze i klocki,

A takie rzeczy trzeba robic po zakupie ? Olej w silniku to wiadmo ze jak czas przychodzi ... ale tarcze klocki itp ?

Krzyzak - 28-05-2025, 06:54

To zależy - lubię to auto a kwestia hamulców czy opon to kwestia bezpieczeństwa i na tym nie oszczędzam.
Marcino - 28-05-2025, 09:44

Też lubie swoje auta, też sprawdzałem hamulce tzn czyszczenie prowadnic klocków itp, Puki ytarcza trzyma wymiar a klocek jesy to zostawiam. Zreszta lepszych hamilców niż w Arteonie 6tłoczowe akebono jeszcze nigdzie nie widziałem puki co.
Krzyzak - 28-05-2025, 09:57

Ale wysyłałem Ci zdjęcia - przednie tarcze miały aż fałdy od wewnątrz, wyglądały fatalnie i pomimo nowych klocków postanowiłem i tak komplet zmienić. Trzeba było je zbijać, pewnie od nowości tam były.
jacek11 - 28-05-2025, 22:30

Hamulce to bardzo ważna rzecz w aucie. Szczęściem outek na rolkach wyszedł poprawnie, więc nie muszę jeszcze tam nic robić.
Natomiast nadal jeszcze walczę z regulacją geometrii w turbinie, i już są tego dobre efekty, chociaż zdaje sobie sprawę z tego, że nie ustawię jej tak jak powinna być, chyba że fuksem trafię te parametry.
Na tę chwilę dmucha ok. 1,5 bara, i nie przebija tej wartości, i tym samym nie odcina mocy. Na tę chwilę zostawię tak jak jest. Myślę, że motor jest bezpieczny. Jest teraz sporo cichszy.
Martwi mnie natomiast uszkodzona opona, a tak właściwie to dwie, bo na tylnej prawej również są nierówności. Patrzę trochę na nowe gumy, ale chyba trzeba się z cenami oswoić, bo jak na razie to trochę mnie cebula naciska :mrgreen:

Marcino - 29-05-2025, 08:46

Masz suva wiec ceny inne. Jaki tam rozmiar ?
jacek11 - 29-05-2025, 22:19

Jeśli pozostanę przy szesnastu calach, to opona ma rozmiar 215x70x16.
Jeśli natomiast znajdę felgi w normalnej cenie, w rozmiarze osiemnastu cali, to opona w tym przypadku ma rozmiar 225x55x18.
Nie ukrywam, że druga opcja bardziej mnie się podoba :twisted: Jest niestety też bardziej kosztowna. Oczywiście wtedy miałbym do sprzedania obecne felgi, oraz zimowe chińskie opony z 2023 roku.
Coś tam by się zwróciło.
Tak czy siak, muszę szybko coś działać w tym temacie, bo trochę strach na takiej oponce jeździć.

Krzyzak - 29-05-2025, 22:38

Nie znam obecnych cen, ale do mercedesa 2 lata temu kupowałem 255/55/19 i za komplet Hankook n4s zapłaciłem jakoś 2600 albo 2800, zatem naprawdę przyzwoicie. 18" byłoby znacznie tańsze.
Hugo - 29-05-2025, 22:46

Krzyzak, nie powinno być dużej różnicy w cenie. Mam teraz koła 18" z oponami 225/40 i chcę zmienić na koła 19" z oponami 235/35 i różnicy w cenie nie ma prawie żadnej, a nawet opony 19" są trochę tańsze. Może w przypadku niższych profili i mnie popularnych opon ta różnica jest taka mała.
jacek11 - 30-05-2025, 22:47

Między 16, a 18 cali wielkiej różnicy nie ma. Tyle że felgi muszę dokupić.
Lubię cebulę, ale nie tą wewnętrzną. Ona nie pozwala mi kupić tego co bym chciał :roll:

Krzyzak - 01-06-2025, 18:23

Nie chcę zaśmiecać, ale jak kupowałem to zmiana ceny między 18 a 19 była duża. Chciałem wtedy crossclimate ale te podchodziły pod 5000zł, dlatego zdecydowałem się na hankook.