To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!

Robson86 - 24-05-2007, 14:55

akbi napisał/a:
NIE-tankowanie na Orlenie i Lotosie od początku czerwca do końca sierpnia

ja tez nie mam tego problemu :) tankuje wylacznie na Shellu :)
Pozdroo

Sz@kal - 24-05-2007, 22:01

Witam Was drodzy MitsuManiacy :!:
Może to co napiszę nie zostanie zauważone ,ale chciałbym powiedzieć ,że jestem z WAMI i jeżeli będzie prostest w jakiej formie ,przyłacze się. Mimo iż jestem młodym kierowcą i mało jeszcze przejeździłem to niestety denerwują mnie ceny na stacji paliw (ostatnio tankowałem nonPB na statoilu za 4.50zł/litr !!!). Nie czytałem całego tematu bo szczerze powiedziawszy nie mam za bardzo czasu ,ale postaram się to nadrobić w weekend.
Jeżeli chodzi o propozycje prostestu to możnaby zablokować parę instytucji państwowych ,może jakąś ważniejszą drogę naszymi własnymi autami. Zrobi taką konkretną barierę żeby rząd widział ,że z nami nie ma żartów! A co! :evil: Oczywiście najlepiej żeby wszsytko było zgodne z prawem i może pod ochroną Policji. Jeżeli taki pomysł już był to przepraszam ,ale jak wcześniej napisałem ,nie czytałem całego tematu.
Pozdrawiam! Walczmy o swoje!

Anonymous - 25-05-2007, 14:00

Akcje popieram

A co do sposobu protestu?!
Może zaczniemy wysyłać maile z protestem do ministerstwa finansów, czy sejmu. Swego czasu kiedy wprowadzono euro, wielu ludzi na zachodzie narzekało na wzrost cen. I właśnie wtedy zaczeli przesyłać takie maile. Efektem tego było zbadanie przez Komisje Europejską zjawiska zaokrąglania cen, oczywiście w górę przy przechodzeniu na euro.
Chociaż może mam za duże wymagania co do efektów takiej akcji.
Może jestem za dużym optymistą.

szpak

Marcin-Krak - 26-05-2007, 23:16

Tak lekkie OT - ale w temacie - tak sobie własnie słucham 4 pokoi:

Kod:
 Na przykład w cenie benzyny 70% to podatek
Na utrzymanie tej hydry nienasyconej, ich dzieci, żon i matek

Ale na pocieszenie zostaje nam chyba to co jest dalej :
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem

Więc bądźmy ideowcami i pokażmy się na Wiejskiej :twisted:

akbi - 13-06-2007, 12:51

Niestety w związku z moją przeprowadzką (powrotem) z Warszawy do Gdańska, miałem dość ograniczony czas na forum i ten ważny temat trochę mi uciekł ... a czerwiec już leci drugi tydzień :|
W związku z tym, że uważam, że bardzo dużym problem będzie zebrać ludzi pod sejmem, pozwoliłem sobie usunąć tą część, która mówiła o blokadzie parlamentu.
Obecnie wygląda więc to tak:
Cytat:
Szanowny Kierowco !
W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Oficjalny Klub Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” pragnie zaprosić pozostałe kluby motoryzacyjne, firmy transportowe, korporacje taksówkarskie ale także Was, niezrzeszonych i prywatnych kierowców do bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam przez Rząd Polski.

Od dnia 15 czerwca do 31 sierpnia 2007, a więc przez okres 2 i pół miesięca BOJKOTUJEMY wszystkie stacje paliw pod szyldem ORLEN i LOTOS. Są to dwie największe rafinerie w naszym kraju, które w znacznym stopniu dyktują ceny paliw w Polsce.
Pomimo, iż te koncerny dostarczają paliwa również do innych firm, to NIE tankowanie bezpośrednio na Orlenie czy Lotosie znacznie zmniejszy ich dochody przynoszone z macierzystych placówek.
Uważamy, iż taki protest powinien znacząco uderzyć w zyski tych dwóch kampanii paliwowych , co zmusi ich do obniżki cen.

Mamy też nadzieję, iż protest zostanie zauważony przez Rząd Polski, który to narzucił nieracjonalnie wysoką akcyzę na paliwo.
Obecna stawka akcyzy na benzynę wynosi 1565 pln netto za 1000 litrów.
Zgodnie z wynegocjowanym z Unią Europejską okresem przejściowym, do 1 stycznia 2009 Polska ma prawo stosować obniżoną stawkę akcyzy, czyli minimalnie 287 euro (ok. 1090 pln netto).
Po okresie przejściowym stawka będzie wynosiła 359 euro (ok. 1364zł wg kursu 3,80 pln/euro).
Czyli obniżenie akcyzy do minimalnej, jaką pozwala nam zastosować UE, oznacza obniżkę ceny hurtowej paliwa o ok. 58 groszy netto na litrze !!!

!!! KIEROWCO !!!
NIE BĄDŹ OBOJĘTNY I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS
NIE TANKUJ NA ORLENIE I LOTOSIE

Ja drogą mailową (ok 1500 firm i kilkadziesiąt adresów prywatnych) roześlę powyższą informację dziś wieczorem. Jeśli ktoś z Was chce takowego maila to proszę o info z adresem mailowym na PW.
Jeśli ktoś chce się również przyłączyć do akcji to zapraszam do rozesłania wśród swoich znajomych.

Jackie - 13-06-2007, 14:05

Mogę to puścić wszystkim naszym userom na forum? Oczywiście z prośbą o rozesłanie wszystkim znajomym.
Pozdrawiam

akbi - 13-06-2007, 14:52

Jackie napisał/a:
Mogę to puścić wszystkim naszym userom na forum?

Oczywiście, że możesz :D

mlun - 13-06-2007, 18:51

Ja już troche rozesłałem:P
konrad1704 - 13-06-2007, 19:37

z mojej ksiazki adresowej juz wszyscy "zmolestowani" :twisted:
mlun - 13-06-2007, 21:46

Wiecie co walnąłem tan list na grono motocyklistów i widze że są pozytywne głosy więc może u nich warto by poszukać bo wiadomo to jedna wielka rodzina i do tego duża:P
Adaho_krak - 13-06-2007, 22:35

... ja bym do tekstu jeszcze dorzucił "więcej info http://www.mitsubishi-gra...p=168409#168409 "
Karwoś - 13-06-2007, 23:27

A ja na BP mogę tankować ?? :) Bo ni wiem skąd oni mają paliwo - a syfu nie chce tankować - no ale poświęce się dla sprawy.
Anonymous - 14-06-2007, 09:57

Najlepiej zrobić paraliż Warszawy, pojechać pod sejm i stajkować...
waldi-1 - 14-06-2007, 10:05

a ja bym zrobił tak . Skoro wszyscy strajkuja lekarze , kolejarze itp i im to wychodzi to my zróbmy strajk o obnizke haha oczywiście cen paliwa
Anonymous - 14-06-2007, 10:07

Ja też jestem ZA !!!