To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - CB Radio do Miśka

vidus19790805 - 09-09-2009, 13:10

oki dziekuje bardzo ....albo sie przyzwyczaje albo zmienie lokalizacje radyjka ...pozdrawiam
Student - 10-09-2009, 08:54

Varth nie wiem od kiedy używasz CB,
Może nowa młoda szkoła :lol: każe ciąć jeżeli nie potrafi zestroić poprzez inne metody,
Nigdy nie ciąłem i nie będę ciął anten, a miałem tego syfu tyle że nie potrafię wymienić nawet wszystkich typów i producentów anten i radyjek.
Jest wzór do obliczania długości kabla przy antenach które się nie stroją promiennikiem np. niektóre anteny midlanda których budowa jest tak zrobiona że w włóknie szklanym mają bat, i co te też byś ciął.
Szukaj w książce CB RADIO autora nie pamiętam bo literatura z lat 90-tych.

Niech każdy robi co chce, tylko niech się najpierw zastanowi nad tym że obciętego promiennika już się nie dosztukuje :finga: .

Powodzenia.

jolly69 - 12-09-2009, 15:54

Maniek07 napisał/a:
vidus zakłócenia są od klimy i raczej nic z tym nie zrobisz

Te zakłócenia są właściwie od wentylatorów, które włączają się razem z klimą, przynajmniej u mnie tak jest. Niestety nie znalazłem na to innej metody jak tylko RF Gain na godz 9 i wycina ładnie.. może jakieś spore kondensatory na zasilanie tych wentylatorów ???

marecki338 - 12-09-2009, 18:07

miałem szumy w mojej cari od went. klim. . zamontowalem filtr przeciwzakłuceniowy i podłączyłem radio bezpośrednio pod akumulator. nie szumi i jest OK.
Kris1980_147 - 12-09-2009, 20:30

Dużo zależy od jakości zastosowanych w radiu filtrów ANL i NB.
U mnie mam cały czas ustawione RF Gain na godz. 14-15, a SQ na 11-12. Zasięg mam znośny i nie zbieram zbędnych zakłóceń.
Przy czym klimatyzacja, wycieraczki, radio, ogrzewanie szyb i lusterek i inne odbiorniki nie wpływają na odbiór i nadawanie. Czy wszystko załączę, czy wyłączę nie słyszę różnicy.
Filtry NAL i NB mam zawsze załączone. Jeśli je wyułączę to zakłócenia są słyszalne i muszę albo zmniejszyć RF Gain, albo zwiększyć SQ.
Tyle ode mnie.