To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czy ktoś zaproponuje jakiegoś fajnego notebooka?

Krzyzak - 10-03-2009, 20:57

bralem z forum - kolega Piencu mi skladal
fakt, ze jest z Lodzi, ale kurier kursuje :)

Marcin - ten Compal ma - jak dla mnie - mala matryce
do CADa proponuje WSXGA a nie WXGA - szukaj czegos na 16-17"

btw - po co hdmi? - ja moze bede mial cos takiego za pare lat - nie lubie kupowac nowinek, bo sa drogie i nieprzetestowane :)

edit: reszta parametrow jest zacna; tez mam ta karte 8600GT z 512 MB ramu i gry smigaja, ze sam jestem zaskoczony

jak bedziesz kupowal, to przetestuj te porty power usb, bo u mnie niestety nie dzialaja - choc do konca nie istalowalem wszystkich sterownikow (bo jestem minimalista :) , jednak nie mam zadnych brakow w managerze sprzetu

Marcino - 10-03-2009, 21:28

Dzięki za rady,
Krzyzak napisał/a:
btw - po co hdmi?

Mam taki TV, samsung 37" i mogłbym podpinac laptopa wtedy 1 kabelkiem cyfrowym.

koszmarek - 27-03-2009, 07:19

hej.
Mam podobny kłopot z wyborem autor. Mój budżet skończy się pewnie na 3000- 3500 zł. Zastanawiam się nad jakimś samsungiem albo Mackintoshem. W zasadzie potrzebuje tego ustrojstwa do filmów, banku zdjęć i pracy na wykładach- pisania notatek. Zależy mi na dużym dysku(choć pewnie i tak go dokupię), bo na reszcie się nie znam :P Może żeby nie zamulał.
Pod względem fotek przekonuje mnie Mac, ale Maretzky85 mi odradza, bo będę żałowała. Ktoś pomoże się zdecydować?

krzychu - 27-03-2009, 12:34

A może coś ładnego w sam raz dla Kobiety?

http://vaio.sony.pl/view/...d=1218032875566

Zobacz sobie ma super obudowę, w ogóle jest inny niż wszystkie. Do tego fajny ekran (w miarę nie działa jak lusterko), świetna izolowana klawiatura (można pisać w tipsach), ma przycisk Capture po którym odpala się kamerka i można przypudrować nosek :mrgreen:

Po za tym magnezowa konstrukcja gwarantuje dużą wytrzymałość.

Cena spoko nawet trochę powyżej 3000zł

Krzychu

koszmarek - 27-03-2009, 15:13

krzychu napisał/a:
Zobacz sobie ma super obudowę, w ogóle jest inny niż wszystkie. Do tego fajny ekran (w miarę nie działa jak lusterko), świetna izolowana klawiatura (można pisać w tipsach), ma przycisk Capture po którym odpala się kamerka i można przypudrować nosek :mrgreen:

łomatko :) na to nie wpadłam, żeby Wam tłumaczyć pod tym wzgledem :P
obudowa to wszystko jedno(byle nie różowa), nie nosze tipsów ani długich paznokci i nie pudruje nosa :P od tego mam lustro(gdybym chciała zacząć) :P

pamar - 27-03-2009, 16:23

Krzyzak napisał/a:
kolega Piencu mi skladal

Przemek coś ostatnio mało zagląda ale jak chcesz to do niego zadzwonię i podpytam czy coś by dla Ciebie wykombinował.
Chyba, że wolisz gotowca.

krzychu - 27-03-2009, 16:45

koszmarek - to tak pół żartem było. A na poważnie fajny laptop. A co do wyglądu to jak się już kupuje coś za 3000zł to chyba warto żeby nie wyglądało jak od siekiery rąbane? A klawiatura po za tym że można w tipsach pisać to dla wykłego użytkownika bardzo wygodna jest po prostu, ekran mało odbija światło i ma dość dobry kontrast...

Krzychu

koszmarek - 27-03-2009, 17:05

krzychu, ja nie mówię, że zły:) po prostu nie wyobrażam sobie takiego lapka, nie widziałam chyba nic podobnego w sklepach:) spróbuję się za nim rozejrzeć i pomacać :)
pamar11, dzięki za propozycję, zobaczymy co i kiedy da się wykombinować. jeszcze trochę czasu mam.
A czy ktoś mi coś powie o tych nieszczęsnych jabcach(apple) ??

krzychu - 27-03-2009, 18:28

jabłka są fajne ale to zupełnie inny system i częste problemy z kompatybilnością. Ma kolegę co ma jabłuszko pro już drugie i sobie chwali ale on nie używa tego do internetu czy notowania tylko grafiki 3D, renderingu czy muzyki tam jabłuszka są fajniejsze. Ale jak przyjdzie mu odpalić office to strasznie rzęził że to że tamto nie działa, tak samo ta preinstalacja XP niby działa ale i tak do niczego... A kupować po to żeby zainstalować XP jest bez sensu....

A wawie masz sporo centrum sony, a w Vobisach chyba też występuje często.

Krzychu

koszmarek - 27-03-2009, 23:27

czy system na jabłuszkach ma jakiś program odpowiadający office? no wiecie, prezentacja, excel? w sumie rzeczywiście jak przyjdzie pójść referat wygłosić to może być cienko bez np odpowiednika power pointa ;)
do zdjęć ten komp jest chyba najlepszy?

krzychu - 27-03-2009, 23:32

No open office jest zdaje się. Znaczy office też jest pod Mac-a ale np. słownika j. polskiego nie ma....

A do zdjęć znaczy się jabłuszko? Nie wiem pod jakim względem oba je potrafią wyświetlić, ale kolega mówi że PhotoShop mu lepiej działa na Mac-u.

Krzychu

koszmarek - 28-03-2009, 08:54

open office jest wystarczający :) dzięki za nakierowanie. Jak będzie już bliżej niż dalej, zgłoszę się pewnie do tego kolegi, co składa :)
Anonymous - 28-03-2009, 16:03

Hejka,
Wczoraj dzwonil pomar11 i dostalem reprymende, ze sie nie udzielam ;) Teraz powaznie.
Poruszacie tutaj kilka watkow naraz wiec postaram sie troszke podpowiedziec.
Skladany laptop: - to nie tylko Compal. Firma ta jest jednym z najwiekszych producentow laptopow w wersji OEM. Compal nie tylko robi laptopy dla firm z ladnymi logami ;) ale produkuje tez masowo uzywane telefony komorkowe.
Jakis czas temu intel wprowadzil taki program CBB - chodzi im o to by ustandaryzowac laptopy a zwlaszcza podzespoly wchodzace w jego sklad. Pomysl chwycil i przylaczylo sie do tego programu kilka firm OEM (min. Compal, ASUStek - w uproszczeniu - producent laptopow ASUS i kilku innych). W Polsce najpopularniejsze sa te dwa wymienione przezemnie.
Wszystko szlo ladnie, do momentu kiedy trzeba bylo zajac sie uszkodzeniami. Intel sam przestal sie tym zajmowac i zlecil do firmie Brightpoint. Jakosc serwisowa totalnie kiepska.
Na szczescie dystrybutorzy poszli do glowy i zamiast kupowac kadlubki od intela w/w, sami zaczeli dystrybucje. To swietnie zalatwilo sprawy serwisu - przynajmniej z mojego punktu widzenia jako sprzedawcy.
Jesli ktos mnie teraz zapyta jaki warto laptop brac? O parametrach odpowiednich do potrzeb ;) Skladaki staly sie na tyle popularne, ze hurtowo zaczely byc kupowane przez firmy B-brand (Aristo, Optimus, NTT itp). Oni zgarniaja spora czesc dostaw i ciezko teraz kupic sobie samemu na czesci kadlubek :( Dokladaja do takiego skladaka kilka stowek i sprzedaja to pod swoim logiem z wlasnym symbolem. Jednak nawet srednio znajaca sie osoba, zauwazy w tym laptopie zwyklego "skladaka". ;) Tacy duzi producenci czesto maja fajne upusty np. na procesory intela albo maja modele, ktore pojawia sie masowo za X miesiecy. Wtedy moga poszalec z promocjami. Na topie sa teraz T3xxx. Procek porownywalny z celeronem, ale nazywa sie szumnie Pentium ;)
Pozniej jak wroce to opisze troszke o apple.
Narazie

[ Dodano: 28-03-2009, 22:51 ]
Mialo byc o nadryzionym jabluszku to cos napisze.

Laptopy wyrabiste. Te nowe modele wymiataja wszystko. Prawie cala obudowa wycieta - wyfrezowana jest z jednego kawalka aluminium. Laptop moim zdaniem bedzie trzymal sie w formie wiele lat. Parametry takiego laptopa typowo przecietne... za to cena ;) Coz za prosty model w nowym wydaniu chyba nie kazdy jest w stanie zaplacic okolo 6tys. Konkurencja w plastikowej obudowie bez loga jablka da nam sprzet za 2tys. Coz odmiennosc kosztuje.

Nie tak szybko - ta odmiennosc to wlasnie soft. System nie do zdarcia. Aplikacje napisane na te maszyny nie wymagaja od wlascicieli ganiania co kilka dni po modernizacje sprzetu. Sam producent wymienia parametry na "nowa linie" co kilka grubych lat.
Calkowicie odmienna polityke maja producenci oprogramowania z pod loga "flagi".
System ma wady - zamknieta lista sprzetu, powoduje, ze podlaczasz i dziala sprzet bez nadmiernych instalacji sterownikow - bo to juz jest w systemie, ale kosztem tego, ze sprzet jest ograniczony nie do wszystkiego co jest na rynku. Gry, programy, itp. dla MacOS to tylko niewielki odsetek tego co mozna dostac na Windowsa. Istnieja za to przewaznie programy dla konkretnych grup zapotrzebowan, gdze soft pisany jest tylko z mysla o macach - grafika, dzwiek, film, animacja.

Klient decyduje co ma sobie kupic.

Mnie osobiscie bardzo podoba sie MacBook z nowej serii. Mozna na nim robic duzo... system jest skrojony na miare. Jest na nim OpenOffice i napewno ma slownik polski - trzeba tylko nie wylaczac to bedzie dzialal. ;)
Tylko te 6tys na podstawowy model ;)
Pojawila sie plastikowa wersja nowego lapka z jablkiem, ale kosztuje kolo 4500zl. Mam znajomego co sprowadza z zagranicy i sa sporo tansze niz podalem tutaj cene.

Pozdrawiam

koszmarek - 29-03-2009, 16:52

a co sądzicie o takim zestawieniu sprzętowym:
http://www.komputronik.pl...pelny,id,65963/ taki komp, a do tego
http://www.komputronik.pl...pelny,id,60498/ taki dysk??

Piencu, powiedz mi, jak to jest np z przenoszeniem plików z maca na winde? Bo jak juz gdzieś tam pisałam. potrzebuje kompa do notatek, ew prezentacji pps i banku zdjęć ew muzyki i filmów. Jak jest z plikami .doc np?jak z plikami dla photoshopa?

krzychu - 29-03-2009, 19:29

Jeśli musisz pracować z windą to odpuść sobie mac-a nie ma sensu moim zdaniem się ciągle męczyć w kompatybilnością. Przykład offica niby jest open office który czyta pliki word-a co z tego jak się rozrzedzającą rysunki spisy też się rozrzedzającą, prezentacje to często power point z inną wersją power pointa ma problem a co dopiero z jakims freewareowym wynalazkiem. Pamiętaj też że jak kupisz photoshopa pod mac-a to jest to inny PS niż na windowsa i licencja jest inna..... A ten laptop to nie jest laptop :p to jakiś notatnik.

A dysk jak dysk jeśli firmowy to jest ok.

Krzychu