To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Opony na sezon letni

Krzyzak - 20-08-2009, 07:57

McDoune, ja mam model NRHi - jestem bardzo zadowolony
kupilem pod wplywem Bartka, ktory je bardzo zachwalal
moze to specyfika auta, bo moj Galant ujezdza juz 3-ci komplet opon i wszystkie one prawie sie nie zuzywaly; Nokiany sa bardzo ciche, swietnie odprowadzaja wode i doskonale wchodza w zakrety
w tej klasie cenowej to najlepsze opony na jakich jezdzilem - wczesniej mialem:
- Michelin Energy
- Dayton D100
- Dayton DW500
i jeszcze obecnie w Colcie Firestone Firehawk

cider55 - 20-08-2009, 16:44

witam ja mam komplet zimówek nokian WR G2 już drugi sezon i jestem z nich bardzo zadowolony.Dobrze trzymają w zakrętach zarówno na mokrej nawierzchni jak i na ośnieżonej na górskich drogach.Latem jeżdżę na kormoranach z przodu,a z tyłu nokian H,w przyszlym sezonie letnim kupuje następne dwie opony nokian co najmniej nokian H lub leosze. Opony są ciche a zużycie bieżnika normalne,
costa brawa - 21-08-2009, 22:04

letnie Nokiany V ojciec mial w grand voyagerze - sam mu je wybralem - super guma szczegolnie na mokrym( na bardzo mokrym- ulewie- bylem w szoku jak te opony sie trzymalo - zero aquaplaningu) scieralnosc w normie , cicha w miare i trzymanie na zakretach tez ok ( 215/65r16)
a do gala sobie kupilem takie cos jak Nexen czy cos takiego i powiem szczerze tez bylem zdziwiony jakoscia tego - mialem na 16` dunlopy nowe tez i wiekszej roznicy nie odczuwam - w zasadzie zadnej nawet cichsze sa niz dunlop -a za 215/45/17 zaplacilem 300 /szt tyle co za dunlopa 16

McDoune - 22-08-2009, 01:43

Krzyzak, może to faktycznie specyfika auta, styl jazdy i nie wiem co jeszcze może mieć wpływ. Najważniejsze że Ty jesteś ze swoich zadowolony, a ja na swoich już nie muszę jeździć, dwóch zadowolonych :)

pozdrawiam

a faktycznie trzeba przyznać były ciche

Anonymous - 06-04-2010, 21:48

Jezdzi ktos na potenzach re050a? prosilbym o opinie
mlun - 06-04-2010, 23:44

Ja jeżdżę co prawda na poprzednim modelu ale z opinii znajomych wiem, że jedno na pewno się nie zmieniło-są dosyć głośne, jak się nagrzeją już trochę w trasie to jest lepiej. Natomiast świetnie trzymają się nawierzchni(tu wszyscy je sobie chwalą).
sampler - 07-04-2010, 07:18

Osobiscie mam tez Potenzy ale z wyzszej kategorii S-03. Z RE050A mialem kontakt jak tez z innymi modelami Potenz. To jest oponka dla ludzi jezdzacych ostrzej. Ma niesamowite trzymanie, bardzo czesto chlopaki stosuja ja w rajdach amatorskich i RPP.
Moze byc gloszniejsza ze wzgledu na "plaski" bieznik ale znam pare duzo glosniejszych oponek. Ogolnie bardzo polecam

Anonymous - 07-04-2010, 08:26

zamowilem Bridgestone RE050A 205/55R16 91 W, wczesniej mialem turanzy er300, mam nadzieje ze sie nie zawiode:)
sampler - 07-04-2010, 08:36

turranza to klasa nizej takze na pewno bedzie lepiej.
Corey - 10-04-2010, 13:28

W tym sezonie zakupiłem opony marangoni zeta linea 195/50 R15 i jestem zadowolony, dobrze trzymają, bardzo skuteczne podczas hamowania. A do tego są ładne :)
Radowan - 10-04-2010, 18:17

Ja drugi sezon latam na Dunlop SP01 Sport.
Opona ładnie się zachowuje na drodze, walory jezdne bardzo dobre.
I ogólnie fajna oponka, tylko relatywnie cena wysoka, ale opłaca się moim zdaniem.

krzychu - 13-04-2010, 17:55

Dzisiaj przy wymianie opon na letnie Yokohama Advan A460 195/50/16 zauważyłem że jedna ma poniżej 5mm bieżnika :? Szczególnie że reszta ma 5-6,5mm.
W każdym razie ten sezon jeszcze pojeździ ale macie jakiś typy na dobre opony? Te co mam są ogólnie ok na suchym jak i na mokrym (chodź z mokrym trzeba uważać jak jest około 10 stopni i mniej). Ale są za głośne.
Szukam czegoś co by było dobre na mokrą nawierzchnię i ciche w okolicy 400zł za rozmiar 205/50/16. Jakieś typy? Coś czytałem o RainSportach jako rewelacja na głęboki deszcz, ale na suchym podobno tak sobie, Toyo T1R jak i Yokohamy S.drive się przewija na forach. Dziwi mnie że producenci nie mają jakiś gwiazdek albo wartości liczbowych żeby taki ktoś kto szuka mógł sobie wybrać np. taką która jest dobra na deszcz i cicha... Albo z balansować szybkość zużycia do przyczepności itd bo z tego marketingowego bełkotu nic nie wynika.

jaca71 - 13-04-2010, 18:27

krzychu napisał/a:
Dziwi mnie że producenci nie mają jakiś gwiazdek albo wartości liczbowych żeby taki ktoś kto szuka mógł sobie wybrać np. taką która jest dobra na deszcz i cicha... Albo z balansować szybkość zużycia do przyczepności itd bo z tego marketingowego bełkotu nic nie wynika.

Unia Europejska do togo stopnia się dziwiła że nakazała wprowadzić odpowiednie oznaczenia na oponach od 2012 roku :) Na oponie ma być z tego co pamiętam energooszczędność (czyli wpływ na spalanie) i poziom emitowanego hałasu (to jest wymóg UE) oraz wymuszone przez producentów zachowanie w znormalizowanych warunkach podczas hamowania na mokrym.
Czyli jak będziesz kupował nowe opony na 50% będziesz miał stosowne oznaczenie. A jak poczekasz sezon to problem ten spadnie Ci z głowy ;)

Student - 13-04-2010, 18:40

Proponuję ": Uniroyal Sportrain 2,
Anonymous - 13-04-2010, 20:05

Student napisał/a:
Proponuję ": Uniroyal Sportrain 2,

a nie Rainsport 2?