To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] 1 "nieobowiązkowa" wymiana oleju

Anonymous - 28-05-2009, 09:40

tak łączmy się
też jestem "zamulony"
po wymianie mam wrażenie, że silnik pracuje troszkę przyjemniej

tomekrvf - 29-05-2009, 17:36

Dziaders napisał/a:

Na 100% pracuje lepiej :D

dab - 29-05-2009, 22:57

tomekrvf napisał/a:
Dziaders napisał/a:

Na 100% pracuje lepiej :D

jutro sam wyprobuje....wymiana z rana 8)

[ Dodano: 31-05-2009, 01:08 ]
no i po wymianie..dziwnie sie na mnie patrzyli jak zobaczyli przebieg auta - 1900km :-) i ze chce wymienic olej 8)
Tak wiec Motul zalany i od razu lepiej jezdzi, mniej pali, jest ciszej itd... :twisted: :badgrin: :lol:

ichi - 18-06-2009, 15:06

Mam 5kkm na liczniku oleju sporo ubyeło więc postanowiłem wymienić całkowicie. W ASO powiedzieli ze mogę przywieźć co chcę byleby zgodne z norma VW507. Tu muszę nadmienić że moja instrukcja od OII nic nie wspomina o 507 tylko 506 a przeglądy co 20000 km...
Widzę że w waszych rankingach najwyżej stoi Motul. Ale jakoś w Trójmieście nie da rady kupić (no chyba, że ktoś zna żródło Motula w 3mieście ).

Z opcji, które tu widzę jest jeszcze Shell Helix Ultra Extra 5W-30. Czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej o doświadczeniach po zalaniu silnika tym olejem? Może Cebull zdradzisz nam jak się jeździ z tym olejem?

A co powiecie na Mobil 1 ESP Formula 5W-30?

tomekrvf - 18-06-2009, 17:52

ichi, każdy ma swoją opinię o olejach - ja też. Myślę, że żaden z nas nie jest ekspertem od olejów i zadawanie tego samego pytania po raz 1000 nie ma sensu.
Lej co spełnia normy i nie rujnuje portfela, czyli akurat ten Shell spełnia te wymogi.

Hiszpan - 18-06-2009, 17:55

Poza tym nie wydaje mi się aby różnica pomiędzy różnymi olejami o tych samych parametrach była odczuwalna "gołym okiem". Co innego po jakiś ekspertyzach zużytego oleju, oględzinach rozebranych silników itp.
ichi - 18-06-2009, 20:55

Niby nie ma różnicy ale Castrola nikt lać nie chce :) Ale ok , przekonaliście mnie, kupiłem tego shella i na dniach wymiana. Jedyne co mi nie daje spokoju to fakt że w mojej instrukcji nic nie wspomina się o specyfikacji 504/507 :( Mozę mam starą instrukcję :)
rezon - 18-06-2009, 21:57

ichi napisał/a:
Mozę mam starą instrukcję
w mojej też nie ma z tego samego powodu. norma 507 pojawiła się w instrukcjach w 2008r.
ichi - 18-06-2009, 23:00

Hmm, ja kupiłem Outlandera w lutym 2009, to powinienem mieć to w instrukcji?
Chociaż był to jeszcze egzemplarz z produkcji 08

androzek - 19-06-2009, 20:19

Ja mam mejla od Roberta Jeżaka - specjalisty ds obsługi klienta - "Przy przeglądach co 20000 km należy stosować olej spełniajacy normę 507.00.Marka oleju nie ma znaczenia"
Z tym kwitem pojechałem do serwisu i nawet dałem kopię,szef się ucieszył bo ma w razie czego podkładkę.W instrukcji mam oczywiście niejasność bo wynika,że powinienem używać innego oleju dostosowanego do przeglądów co 15000.Samochód kupiłem w marcu 2009 ( rocznik 2009 ).

ichi - 19-06-2009, 22:11

A ja dziś wymieniłem olej na Shell Helix Ultra Extra 5W-30. W serwisie w Gdyni wlali bez zastrzeżeń nawet miałem wrażenie że mieli w d.. co im daję. Przywiozłem 5 litrów. Sympatyczny Pan Serwisant spojrzał w tabelkę pokazał palcem i stwierdził że do tego silnika wchodzi 5.5l i będę musiał sobie dolać sam brakujące 0,5l, po czym wlał i oddał mi 1 litr twierdząc że więcej "nie weszło" :) Czyżby jeszcze nigdy oleju nie wymieniali w OII? Akurat ten serwis działa dopiero od początku roku więc jest to możliwe :)
Po zalaniu silnik rzeczywiście "jakby lepiej" chodzi, ciekawe czy to tylko sugestia.

Jackie - 20-06-2009, 10:10

dab napisał/a:
Tak wiec Motul zalany i od razu lepiej jezdzi, mniej pali, jest ciszej itd... :twisted: :badgrin: :lol:

I ma ze 30KM więcej ;)
IMO - dobrze, że zmieniacie a już na jaki - kwestia gustu ;)
Pozdrawiam

Anonymous - 23-08-2009, 16:31

dab napisał/a:
rezon napisał/a:
dab napisał/a:
motula ale w moim miescie nigdzie nie moge go kupic
motula możesz kupić np. u elemenateur@o2.pl to osoba dobrze znana na forum Octavii. Faktura, wysyłka, itp. pełny profesjonalizm. Na oszustwach chyba za szyhbko by stracił klientów, o dobrej opinii na znacznie liczniejszym forum nie wspominając. Po za tym masz we Wrocku InterCars też mają. Na dodatek klub ma zniżki w IC. więcej na http://forum.mitsumaniaki...p=494585#494585

Dzieki za info. niestety w Inter-Carsie maja kosmiczne ceny :shock: Chca za 5l 290zl :badgrin: Z klubowa znizka sprzedadza za 266zl...cenia sie.
Za to znalazlem w innym sklepie za 220zl.
Co ciekawe u autoryzowanego dealera 5l kosztuje 209zl - niestety najblizszy jest w Legnicy :mrgreen: niesamowite jak to wszyscy chca na tym oleju zbic majatek :mrgreen:

Rezon - wymieniajac pierwszy raz olej na swoj koszt, kupiles oryginalny filtr oleju czy odpowiednik? Czyb trzeba poki gwarancja jechac na oryginalach?

Powiedz czy kupiłeś dokładnie tego Motula...?????

http://www.allegro.pl/ite...rier_14_zl.html

rezon - 24-08-2009, 08:38

AlCapone napisał/a:
czy kupiłeś dokładnie tego Motula...?????
Tak, dokładnie taki mam zalany. Nie zamierzam zmieniać marki oleju w najbliższym czasie. W W-wie też masz kilka firm sprzedających Motula. Raz kupowałem w Petrostar_wawa na Allegro - akurat miałem wyjazd do W-wy to odebrałem.
Anonymous - 24-08-2009, 09:41

rezon napisał/a:
AlCapone napisał/a:
czy kupiłeś dokładnie tego Motula...?????
Tak, dokładnie taki mam zalany. Nie zamierzam zmieniać marki oleju w najbliższym czasie. W W-wie też masz kilka firm sprzedających Motula. Raz kupowałem w Petrostar_wawa na Allegro - akurat miałem wyjazd do W-wy to odebrałem.

Ok....dzięki...... :lol:

To sprawę ojeju mam załatwioną.....pasi mi on.....wszystkie specyfikacje jak najbardziej wskazane....... :lol

Powiedz czy mogę to zrobić sam i czy filtr musi być oryginalny....????

Ale maila do Mitsu wysłałem.....zobaczymy co mi odpiszą....